Το άρθρο 16 παρ. 10 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το Γραφείο Τύπου του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να βάλλει εκ νέου κατά της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου. Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου απομόνωσαν μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε προ ημερών ο Χριστόφορος Βερναρδάκης στο ERTNEWS κι ισχυρίστηκαν πως η τηλεφωνική ψήφος του υπέρ της πρότασης μομφής που οδήγησε στην ιστορική καθαίρεση παραβίασε τους ισχύοντες κανονισμούς.

Σε αυτή την τηλεοπτική παρουσία του ο πρώην βουλευτής και υπουργός Επικρατείας, που στηρίζει την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη για την αρχηγία του κόμματος, είχε αναφέρει αρχικά ότι «σε γενικές είμαι ΣΥΡΙΖΑ, το υποστηρίζω». Κατόπιν προσέθεσε πως «τυπικά είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά γενικώς δεν έχω κάποια ενασχόληση συγκεκριμένη και πρακτική. Τυπικά τελείως. Από μακριά».

Κι απαντώντας σε ερώτηση για τις εξ αποστάσεως ψηφοφορίες του καθοδηγητικού οργάνου, αποκρίθηκε πως «χτύπησε εκείνη την ημέρα το τηλέφωνο. Ψήφισα υπέρ της μομφής. Ήταν η πρώτη εμπλοκή μετά από 1,5-2 χρόνια και πρακτικά μετά από καιρό».

«Η δήλωση εγείρει σοβαρά ερωτηματικά»

Στην ανακοίνωσή του το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη υποστήριξε ότι «η δήλωση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα» σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην ΚΕ, καθώς σύμφωνα με το Καταστατικό, όπως ανηπαρήχθη το σχετικό εδάφιο, «απουσία μέλους της Κ.Ε για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις, τις δράσεις και τις λειτουργίες της, θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή».

Η πλευρά Κασσελάκη υπογράμμισε επίσης πως «η ομολογία του ιδίου του κου. Βερναδάκη για παράτυπη συμμετοχή του στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, έρχεται να προστεθεί στην περίπτωση του κου. Σπύρου Λαμπρινού, ο οποίος ψήφισε κι αυτός τηλεφωνικά στη μομφή, παρότι συμμετέχει ενεργά εδώ και μήνες στις εργασίες άλλου κόμματος, ήτοι της Νέας Αριστεράς».

Γι’ αυτό και το Γραφείο Τύπου του Στ. Κασσελάκη κατέληξε ότι «η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, οφείλει να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις».

Ο Βερναρδάκης απείχε της ψηφοφορίας του αποκλεισμού

Η λέξη κλειδί στην ανάγνωση και στην ερμηνεία του καταστατικού για την εν λόγω περίπτωση είναι η «αδικαιολόγητη» που προηγείται στο καταστατικό της λέξης «απουσία».

Την επόμενη φορά άλλωστε που η Κεντρική Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει για τον ονοματικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, όντας παρών στη συνεδρίαση, απείχε κάθε ψηφοφορίας. Όπως συνέβη και με άλλα πέντε στελέχη που ανήκουν στο μπλοκ Πολάκη.

«Ας μην ανησυχεί ο Κασσελάκης, κάνω πάντα νόμιμα πράγματα»

Ο κ. Βερναρδάκης, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς Κασσελάκη, υποστήριξε με δηκτικό τρόπο: «Είχα την εντύπωση ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με σοβαρά (κατά την αντίληψη του, πάντα) θέματα της χώρας, όπως π.χ. την αλλαγή του πολιτεύματος όπως ξεφούρνισε πρόσφατα. Με τεράστια έκπληξη, όμως, πληροφορήθηκα σήμερα ότι ο Στέφανος Κασσελακης ασχολήθηκε μαζί μου και κυρίως με την ιδιότητα μου ως μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταση της πολιτικής μου συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Ας μην ανησυχεί. Κάνω πάντα νόμιμα πράγματα και απολύτως συνειδητά».

Θέλησε δε να επαναλάβει μια γνωστή ρήση του Νικολό Μακιαβέλι από τον Ηγεμόνα, σύμφωνα με την οποία όπως επεσήμανε «υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη διοικητικής ικανότητας: στην πρώτη ο άνθρωπος κατανοεί αφ’ εαυτού, στην δεύτερη κατανοεί όσα του εξηγούν άλλοι και στην τρίτη δεν κατανοεί ούτε αφ’ εαυτού ούτε μέσω άλλων. Η πρώτη είναι έξοχη, η δεύτερη είναι πολύ καλή, η τρίτη είναι άχρηστη».