Η ακρίβεια, δυσβάσταχτη για πολλά νοικοκυριά, και το κόστος ζωής απασχόλησαν την έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά και τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη στην ημερίδα του Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης (22/10).
Το δείγμα αφορούσε 1.007 ερωτηθέντες άνω των 17 ετών και το 75% αυτών εξέφρασε την άποψη πως η χώρα ολισθαίνει προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Φτωχοποίηση αγροτών, εργατών και μικρομεσαίων
Επίσης οι 2/3 (67%) απάντησαν πως οι καταναλωτικές δυνατότητες τους έχουν χειροτερέψει και μονάχα ο 1/4 (25%) ότι έχουν παραμείνει στάσιμες. Μόλις το 8% δήλωσε ότι έχει υπάρξει βελτίωση.
Το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξάνεται ανάλογα με την επαγγελματική-κοινωνική ιδιότητα των όσων συμμετείχαν στη μέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως μείωση αγοραστικής δύναμης αντιμετωπίζει το 84% των αγροτών, όπως επίσης το 78% τόσο των εργατικών τάξεων όσο και των μικρομεσαίων.
Οι τιμές στο σουπερμάρκετ δεν είναι διαχειρίσιμες
Όπως προέκυψε από τους αριθμούς της Metron Analysis, οι δαπάνες της καθημερινότητες φαίνεται πως βαραίνουν περισσότερο το οικογενειακό ταμείο από τα πάγια έξοδα – που είναι σχεδόν προκαθορισμένα. Το 57% των ερωτηθέντων αποκρίθηκε ότι αυτό είναι το μείζον ζήτημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα σε αντιδιαστολή με το 40% που πιστεύει ότι οι λογαριασμοί προκαλούν το κυρίως βάρος.
Εκ του συνολικού 57% το 77% θεωρεί ότι το καθημερινό σουπερμάρκετ τούς ζορίζει από πολύ ως πάρα πολύ. Πώς δηλαδή θα γεμίσουν το ψυγείο και τα ντουλάπια. Το 64% τοποθετεί στη δεύτερη θέση της ιεράρχησης των καθημερινών εξόδων τις μετακινήσεις (βενζίνη), ενώ με 60% ακολουθούν τα ιατρικά έξοδα.
Το ηλεκτρικό είναι μεγάλο εμπόδιο
Από τα πάγια μηνιαία έξοδα αυτό που περιγράφεται ως ο βασικός μπελάς των νοικοκυριών είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το 69% απάντησε πως τους δυσκολεύει από πολύ ως πάρα πολύ. Μπροστά από το 43% που προκύπτει από το κόστος τηλεφωνίας.
Τι κόβει ο Έλληνας καταναλωτής
Για τη διαχείριση των μηνιαίων εξόδων και την αντιστροφή του κλάσματος το 57% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε διατεθειμένο να περιορίσει τις αγορές ειδών ένδυσης, το 54% αυτές που αναλογούν στο σουπερμάρκετ, το 53% να ελαττώσει την κατανάλωση θέρμανσης-ψύξης, το 50% να χαραμίσει την προσωπική διασκέδασή του και το 47% τις διακοπές.
Άλλωστε το 40% των ίδιων ανθρώπων ανέφερε πως τα χρήματα τελειώνουν πριν αλλάξει ο μήνας και το 44% πως τα φέρνουν οριακά βόλτα. Άρα το ταμείο είναι σε κάθε περίπτωση μείον, με το 66% της εργατική τάξη να μην καλύπτει τις δαπάνες του. Σ’ αυτήν την ερώτηση μόνο το 15% αποκρίθηκε πως αποταμιεύει κάποια χρήματα, λίγα ή περισσότερα. Κι αυτό το 40% ανήκει στην ανώτερη τάξη.
Οφείλει να παρέμβει η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση το 82% των 1.007 αυτών ατόμων θεωρεί πως η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και μόνο το 16% πιστεύει στην αυτορρύθμιση της αγοράς.
Το 74% πάντως δεν είναι ικανοποιημένο απ’ όσα γίνονται μέχρι τώρα, κρίνοντας πως η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να κάνει από πολλά ως πάρα πολλά. Δεύτερη σε επεμβατική δύναμη έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 64% κι έπονται τόσο οι επιχειρήσεις με 57% όσο και οι ίδιοι οι καταναλωτές με πολύ μικρότερο ποσοστό.
Πάντως το 63% αποκρίθηκε ότι δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και κατ’ επέκταση πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του. Από τους υπόλοιπους το 23% θεωρεί πως η κατάσταση θα παραμείνει αναλλοίωτη, την ώρα που μόλις το 11% εμφανίζεται αισιόδοξο για μείωση τιμών.
«Φτωχότερος ο Έλληνας κατά 13%»
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εισήγηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα είναι σήμερα κατά 13% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007. Άρα είναι 13% φτωχότερος.
Είπε επίσης ότι οι υπολογισμοί εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει επιστροφή για τα ελληνικά εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα πριν από την έναρξη της επόμενης δεκαετίας.