Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. Μαφία «νεογέννητων», με φερόμενο αρχηγό τον Fırat Sarı, ο οποίος αγόρασε ΜΕΘ νεογνών σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης, μετέφερε τα βρέφη εκεί για οικονομικό όφελος, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 να πεθάνουν.

Το κύκλωμα είχε ως στόχο όχι να θεραπευτούν τα μωρά αλλά να υποβληθούν σε ακριβότερες θεραπείες στις ΜΕΘ και έτσι εκείνοι να αποσπούν μεγαλύτερα ποσά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πολλά από τα βρέφη πέθαναν καθώς η μακρόχρονη παραμονή τους στη ΜΕΘ τα έκανε επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Ποινή φυλάκισης έως 589 χρόνια

Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία ζητήθηκε για τους υπόπτους συνολική ποινή φυλάκισης 177 ετών και 6 μηνών έως 589 ετών και 9 μηνών με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παραποίησης επίσημων εγγράφων αναφέρει το δημοσίευμα της evrensel.

Πολλά από τα μέλη της μαφίας δούλευαν στον τομέα της Υγείας ενώ με εντολή του υπουργού Υγείας 9 ιδιωτικά νοσοκομεία έκλεισαν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τοπικό εισαγγελέα ο οποίος απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να μην ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά δεν πτοήθηκε. Στη λίστα των 19 ιδιωτικών νοσοκομείων βρίσκεται και αυτό του πρώην υπουργού Υγείας Mehmet Müezzinoglu

Οι μαρτυρίες

Οι γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους ξεσπούν. «Εγώ ήμουν έτοιμη να δώσω τα πάντα. Ας μην μας έκλεβαν το χαμόγελο μας. Πήραν την ψυχή ενός μωρού που δεν έβλαπτε κανέναν. Έφυγε η ψυχή μου. Μου πήραν μια ζωή» λέει μία από αυτές.

«Αυτό δεν μπορεί να επουλωθεί. Μετά έμαθα πως εσκεμμένα το είχαν συνδεδεμένο με το μηχάνημα, αρκεί να λειτουργεί η καρδιά του και να έρχονται τα χρήματα και να γεμίζει το ταμείο τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα κλάματα εκείνων των μωρών» προσθέτει.

«Η κόρη μου πέρασε τρεις νύχτες στην εντατική» είπε άλλη στην εφημερίδα Milliyet μητέρα που έχασε το μωρό της. «Ο γιατρός μου είπε «αυτό το μέρος είναι για μωρά ενός μηνός. Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Βρείτε άλλο νοσοκομείο». Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Ο υπεύθυνος γιατρός της ΜΕΘ συνέστησε ένα νοσοκομείο λέγοντας ότι το νυχτερινό κόστος της εντατικής θεραπείας ήταν 7.000 τουρκικές λίρες και ότι η κόρη μας θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες θεραπείας. Δεχτήκαμε».