Ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας της Τουρκίας κλείνει με τον θάνατο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από κήρυκας του «ανεκτικού», πολιτικού ισλάμ και μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξελίχθηκε σε άσπονδο εχθρό του, κατηγορήθηκε ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 και ήταν ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος των τουρκικών αρχών μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 86 ετών.

Τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν ανακοινώσει και άλλες φορές τον θάνατο του Γκιουλέν, για να διαψευστούν στη συνέχεια από τους συνεργάτες του.

Ωστόσο, τα σημερινά ρεπορτάζ στην Τουρκία, με λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες του ισλαμιστή ηγέτη (ο οποίος έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη και άνοια), δεν έχουν διαψευστεί. Αντίθετα, την είδηση του θανάτου του Γκιουλέν επιβεβαίωσε ο ανιψιός του.

Πόλεμος για τη διαδοχή Γκιουλέν – Τα δισεκατομμύρια της οργάνωσης στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πάνω από το νεκροκρέβατο του Γκιουλέν είχε ξεσπάσει πόλεμος για τη διαδοχή και τη νομή της τεράστιας περιουσίας των ιδρυμάτων που ελέγχει η οργάνωση σε όλο τον κόσμο. Στη διαπάλη λέγεται ότι εμπλέκονται ηγετικά στελέχη του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού κλάδου της οργάνωσης.

Το περασμένο Απρίλιο υπήρξε έντονη φημολογία και καταγγελίες ότι δυο από τους στενούς συνεργάτες του Γκιουλέν τον είχαν «απαγάγει» από το αρχηγείο του (μια βίλα στην Πενσυλβάνια, όπου διέμενε από το 1999) και τον είχαν μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν στενά τον Γκιουλέν σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα για το τι συνέβη και δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα ελέγχονται ως προς την ακρίβεια και την σκοπιμότητά τους, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης που ίδρυσε και διοικούσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Μόνο ο τζίρος από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αμερική υπολογίζεται σε 200-250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από εκατοντάδες ακίνητα που λέγεται ότι ανήκουν στην οργάνωση.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι μυστικές υπηρεσίες και οι δεκάδες απαγωγές Τούρκων

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μέχρι σήμερα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγάγει δεκάδες Τούρκους από χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και τους έχουν μεταφέρει στην Τουρκία προκειμένου να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος, συνωμοσία, δολοφονίες και άλλα κακουργήματα.

Με τον θάνατο του Γκιουλέν ο Ταγίπ Ερντογάν απαλλάσσεται από ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του. Στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της πρωθυπουργίας Ερντογάν, η οργάνωση του Γκιουλέν είχε βοηθήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αλώσει τον κρατικό μηχανισμό.

Ακολούθησε όμως μια λυσσαλέα σύγκρουση πάνω σε οικονομικά σκάνδαλα, υποκλοπές, εκβιασμούς και στημένες δίκες με αποκορύφωμα την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία ο Ερντογάν απέδωσε σε συνωμοσία των Αμερικανών με τους γκιουλενιστές.