Φετουλάχ Γκιουλέν: Πέθανε στα 86 του ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν

Σύμφωνα με ανάρτηση ο Γκιουλέν πέθανε σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια, στα 86 του χρόνια, όπου νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια.

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μεγάλος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα Herkul.org. Σύμφωνα με την ανάρτηση  ο Γκιουλέν πέθανε  σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια, στα 86 του χρόνια, όπου νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του,  θεωρούσαν τον Γκιουλέν υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζούσε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ενώ είχε υποστεί ανακοπή και έπασχε από προβλήματα υγείας.

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (τούρκικα:Muhammed Fethullah Gülen, γεν. 27 Απριλίου 1941) ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης,συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. Δίδασκε τη σχολή χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορούσε ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιέγραφε το κίνημά του. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έγινε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.