Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σημειώνεται ότι ο  86χρονος ιμάμης που έφυγε σήμερα από τη ζωή, ήταν ορκισμένος εχθρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκυρα τον θεωρούσε υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Δεν εφησυχάζουμε με την τρομοκρατία» – Το μήνυμα Χακάν για τον θάνατο Γκιουλέν

«Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό», είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκιουλέν αρνούνταν κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά το κίνημά του είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορούσε ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιέγραφε το κίνημά του.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έγινε.