Περιοδεία στην Αυστραλία πραγματοποιεί ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βασιλιά, όμως, στη Μεγάλη Αίθουσα του Κοινοβουλίου η ανεξάρτητη γερουσιαστής Λίντια Θορπ πλησίασε στο βήμα και άρχισε να φωνάζει στον Κάρολο.

«Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Δεν είστε ο βασιλιάς μας, καταστρέψατε τη γη μας», είπε η Θορπ, που είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Ο Κάρολος και η Καμίλα παρακολουθούσαν χωρίς να αντιδρούν το ξέσπασμα της Θορπ. «Γ… την αποικιοκρατία» φώναξε φεύγοντας από την αίθουσα η πρώτη Αβορίγινας γερουσιαστής από τη Βικτώρια.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα δέχτηκαν αρκετές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην πρώην βρετανική αποικία, όπου ο βασιλιάς εξακολουθεί να είναι αρχηγός του κράτους. Η Αυστραλία παραμένει η μόνη χώρα της Κοινοπολιτείας που δεν έχει συνάψει συνθήκη με τους ιθαγενείς της.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Anthony Albanese, απευθυνόμενος στον Κάρολο είπε: «Έχετε επιδείξει μεγάλο σεβασμό για τους Αυστραλούς, ακόμη και σε περιόδους όπου συζητούσαμε το μέλλον των δικών μας συνταγματικών ρυθμίσεων και τη φύση της σχέσης μας με το στέμμα. Τίποτα δεν μένει στάσιμο» δήλωσε.