Έπειτα από μία μακρά περίοδο αναστάτωσης και μερικής αναδιάταξης, η πολιτική συνθήκη επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς. Όσοι δηλώνουν έτοιμοι, καλούνται να αποδείξουν και ότι είναι.

Το πρώτο κοινοβουλευτικό ραντεβού με τα νέα δεδομένα έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη και την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τις φυσικές καταστροφές.

Εκεί θα αντιπαρατεθούν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με την υπό διάλυση αξιωματική αντιπολίτευση και το θεωρητικώς αναβαπτισμένο πολιτικά ΠαΣοΚ, έπειτα από την επανεκλογή της ηγεσίας του. Θα φανεί σε αυτό το πρώτο κοινοβουλευτικό ραντεβού, αν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από την αντιπολίτευση και ειδικώς από το ΠαΣοΚ, είναι ανάλογες και αντίστοιχες της πραγματικότητας ή αν θα διαψευσθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Και θα κριθούν επίσης όλα αυτά και πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θα αξιολογηθούν οι στάσεις των κομμάτων στις προσεχείς συζητήσεις θεσμικού χαρακτήρα και περιεχομένου, όπως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ ή η διαδικασία για τον διορισμό του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα πορευτεί με τα μέσα που διαθέτει και την πρωτοβουλία των κινήσεων που της αναλογεί. Η αντιπολίτευση και ιδίως το ΠαΣοΚ, έχει την δική της ευκαιρία να αποδείξει αν έχει πράγματι δυνατότητες υπερβάσεων και παρεμβάσεων, που θα βγάλουν την ίδια από την νεκρή ζώνη των δημοσκοπήσεων και θα διαμορφώσουν μία διαφορετική πολιτική ισορροπία.

Οι πολίτες ίσως να μην τα παρακολουθούν όλα αυτά με κομμένη την ανάσα. Όμως σίγουρα θα επιδείξουν ενδιαφέρον, αν και εφόσον φανεί ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει και όχι άλλο ένα πληκτικό déjà vu.