Το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής διασώζεται, προβάλλεται, αναδεικνύεται και γίνεται ελεύθερα προσβάσιμο, καθώς η ιστορία του και η προσφορά του, όπως αυτή ορίζεται στο όραμα των αδελφών Ριζάρη, θα είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο.
Το αρχειακό υλικό, τα έργα τέχνης και οι ειδικές συλλογές, βιβλία και παλαίτυπα, καθώς και ηχητικό περιεχόμενο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν προσφέρεται σε ελεύθερη διαδικτυακή αναζήτηση στο rizarios.gr Τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής» παρουσιάζονται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια τελετή με την παρουσία Του η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, απόφοιτου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
Η πρόσβαση στο πολιτιστικό αποθέμα της ΡΕΣ γίνεται μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών θα παρουσιαστούν οι θησαυροί του Ιδρύματος και ειδικότερα:
Η ιστορία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η Λειτουργία, οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα Προγράμματα Εκπαίδευσης στο rizarios.gr. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύει η εμπειρία της υφαντικής τέχνης και των χειροτεχνημάτων, σε μια πορεία συνυφασμένη με το παρελθόν και το μέλλον της περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών μελών ζωντανεύουν το κτήριο του Ριζαρείου Εκθεσιακού Κέντρου! Παρουσιάζονται στάδια, μέθοδοι και υλικά κατασκευής.
Με την τεχνολογία της εικονικής περιήγησης (VR) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας περιοδικών ψηφιακών εκθέσεων, όπως οι “Εικόνες της Ελλάδας” του Fred Boissonnas. Η επαυξημένη πραγματικότητα μας ταξιδεύει στον Βίκο ξεδιπλώνοντας την πολύτιμη συλλογή του δασκάλου και φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, με 1240 διαφορετικά είδη φυτών. Ένας πρωτοποριακός τρόπος παρουσίασης 400.000 λήψεων σε μια διάδραση με τον χρήστη, αναδεικνύοντας το ιστορικό αρχείο ενός από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας.
Η ιστορία του Ιδρύματος αναδεικνύεται με μια ευρηματική τρισδιάστατη αναπαράσταση επιλεγμένων τεκμηρίων από τους “θησαυρούς” της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Παράλληλα θα υπάρχει πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα της Ρ.Ε.Σ. μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν προσωπικότητες που συνυφαίνουν με τον βίο και την προσφορά τους την ίδια την ιστορία του Ιδρύματος από το 1844 έως και σήμερα.
Να σημειώσουμε ότι συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 400.000 λήψεις αρχείου, βιβλίων, παλαιτύπων, έργων τέχνης και ηχητικό υλικό και πραγματοποιήθηκε τεκμηρίωση επιστημονική στο σύνολο των ψηφιακών συλλογών. Η πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και το ΕΠ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
Δείτε το βίντεο
INFO Τετάρτη 23 Οκτωβρίουστις 18:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα MC3. Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό από τις 17.30μμ. έως τις 20.00μμ.