5 το πρωί: Το χτύπημα στο Ιράν που πλησιάζει – Οι νέοι ρόλοι στο ΠαΣοΚ – Το ξεπούλημα της χρυσής λίρας

Εχοντας ισοπεδώσει εντελώς τη Γάζα και ισοπεδώνοντας σταδιακά τον νότιο Λίβανο, ο Νετανιάχου ετοιμάζεται για ένα συνολικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το καθεστώς της Τεχεράνης. Θα το πράξει άραγε πριν τις αμερικανικές εκλογές;

1

«Ανασχηματισμός» στο ΠαΣοΚ

  • Νέοι ρόλοι για Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου, Δούκα: Σε αναδιάταξη τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και των κομματικών οργάνων προχωρά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Στον Παύλο Γερουλάνο προτάθηκε η θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ η Άννα  Διαμαντόπουλου θεωρείται σίγουρο πως θα έχει επιτελική θέση στο κόμμα. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί και το Πολιτικό Κέντρο. Ένα νέο όργανο που θα έχει το πολύ εννέα μέλη ανάμεσα στα οποία θα είναι και ο Χάρης Δούκας.
  • Νέος εκπρόσωπος Τύπου: Μία ακόμη αλλαγή που έχει κλειδώσει είναι αυτή του εκπροσώπου Τύπου. Ο Θανάσης Γλαβίνας θα αναβαθμιστεί παίρνοντας σημαντικό ρόλο στο κόμμα, ενώ στη θέση του πηγαίνει ο εργατολόγος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κώστας Τσουκαλάς.
  • Αλλαγές και στη Βουλή: Στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πάει ο βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάνκης που θα αντικαταστήσει την Ευαγγελία Λιακούλη. Στη θέση του Απόστολου Πάνα που είναι αναπληρωτής γραμματέας Κοινοβουλευτής Ομάδας θα πάει ο βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης. Παράλληλα αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει και ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ θέση κομβικής σημασίας θα έχει και ο Δημήτρης Μάντζος.
2

Στο στόχαστρο η «τράπεζα» της Χεζμπολάχ

  • Νέα χτυπήματα στη Βηρυτό: Σε νέα πλήγματα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου προχώρησε το βράδυ της Κυριακής το Ισραήλ στοχεύοντας αυτή τη φορά το οικονομικό δίκτυο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI, τέσσερα πλήγματα σε διάφορα σημεία του νότιου τομέα της Βηρυτού έβαλαν στο στόχαστρο «θυγατρικές της Al-Qard al-Hassan».
  • Θέμα χρόνου η απάντηση στο Ιράν: Την ίδια ώρα και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία μετά τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός οργανώνει το χτύπημα στο Ιράν και ετοιμάζεται με τη βοήθεια των ΗΠΑ για τα αντίποινα της Τεχεράνης.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Νετανιάχου: «Το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που εγείρει η αμερικανική διοίκηση, όμως, εντέλει, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση τα εθνικά του συμφέροντα». Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Κυριακή με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ξεπουλάνε τις χρυσές λίρες οι Ελληνες

  • Αύξηση στις τιμές του χρυσού: Σε υψηλό ρεκόρ ανέβηκαν οι τιμές του χρυσού, επεκτείνοντας την ανοδική πορεία πολλών ετών καθώς οι επενδυτές, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και των γεωπολιτικών συρράξεων, συρρέουν στο επενδυτικό καταφύγιο που θεωρείται ασφαλές εδώ και χιλιετίες.
  • «Ξεφορτώνονται» τις λίρες σε καλή τιμή: Έτσι, οι χρυσές λίρες φαντάζουν μεν ως μια καλή επένδυση, αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους πολλούς. Αντιθέτως, περισσότεροι είναι αυτοί που πουλάνε, για να μπορέσουν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες. Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών, στις 18/10/2024 η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τη χρυσή λίρα στα 567,98 ευρώ και την πουλάει στα 678,02 ευρώ.
  • Τι δείχνουν τα στοιχεία; Η ΤτΕ έχει αγοράσει από πολίτες στο εννεάμηνο του 2024 το ποσό των 35.972 χρυσών λιρών (9.795 τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, 13.917 το δεύτερο και 12.260 το τρίτο τρίμηνο). Αντίθετα, οι πολίτες το τρίτο τρίμηνο του 2024 αγοράστηκαν από την ΤτΕ 1.558 χρυσές λίρες, το δεύτερο τρίμηνο 1.533 και το πρώτο τρίμηνο 1.581. Συνολικά δηλαδή, στο εννεάμηνο του 2024 η ΤτΕ πούλησε 4.672 χρυσές λίρες.
4

Γιατί οι Τούρκοι θέλουν Eurofighters

  • Θα πει το «ναι» η Γερμανία; Να αποσπάσει την θετική απάντηση του Βερολίνου σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter θέλει η Άγκυρα, ώστε να αποκτήσει ένα μαχητικό κοντά στις δυνατότητες των Rafale, με την ελπίδα ότι θα εξισορροπήσει την ελληνική αεροπορική υπεροχή. Το θέμα θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση Σολτς-Ερντογάν χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Ο «απαράδεκτος» όρος: Ωστόσο, η Γερμανία θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της πώλησης μόνο εάν η Τουρκία δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που, όπως σημειώνεται, η Άγκυρα θεωρεί «απαράδεκτη».
  • Τι θέλουν οι Τούρκοι; Οι Τούρκοι θέλουν το Eurofighter Tranche 4 (την νεότερη δηλαδή έκδοσή του) κυρίως επειδή μπορεί να φέρει τον πύραυλο αέρος – αέρος νέας γενιάς, μεγάλης ακτίνας METEOR, όπως και το Rafale, καθώς και για το προηγμένο ραντάρ του.
5

Γκέλα για τον Ολυμπιακό, ισοπαλία στο ντέρμπι δικεφάλων

  • Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 2-2: Ο Ολυμπιακός παρότι προηγήθηκε με 2-0 του Λεβαδειακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», κατάφερε να πετάξει δύο πολύτιμους βαθμούς, καθώς οι Βοιωτοί ισοφάρισαν στην αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.
  • ΟΦΗ – Παναθηναϊκός 0-1: Σε ένα παιχνίδι με τεράστιο ψυχολογικό «βάρος» μετά το θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ οι πράσινοι πήραν τη νίκη με ένα γκολ του Τετέ μόλις στο 6ο λεπτό.
  • ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1: Το ντέρμπι των δικεφάλων στη Ν.Φιλαδέλφεια ήταν μέτριο, δεν ανέδειξε νικητή και χάρισε χαμόγελα στον Άρη που πάτησε την κορυφή της βαθμολογίας. Ολα κρίθηκαν στο πρώτο μέρος με τους Θεσσαλονικείς να προηγούνται με τον Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα στο 15ο λεπτό, και την Ένωση να ισοφαρίζει δέκα λεπτά αργότερα με τον Φρανζί Πιερό.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.