Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία (IAF) επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επλήγησαν οι συνοικίες Χαρέτ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, προπύργια του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισράηλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν επτά φορές την πόλη της Ναμπατίγια»

Το ANI μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιήσε στη διάρκεια της νύχτας πλήγματα σε δεκάδες χωριά και πόλεις του νότιου Λιβάνου, στοχοθετώντας κυρίως την πόλη Ναμπατίγια για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα.

«Μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν επτά φορές την πόλη της Ναμπατίγια», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ προσέθεσε ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα «πραγματοποίησαν πλήγματα» σε περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά και έκανε λόγο για θύματα.

Από την πλευρά της η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για έργο της Τεχεράνης που εκτελέστηκε από την Χεζμπολάχ αναφέροντας πως: «Έχουμε ήδη απαντήσει στο ισραηλινό καθεστώς και η εν λόγω επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο».

Ερευνα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον διερευνά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου που αφορούν στο σχέδιο της επίθεση του Ισραήλ στον Ιράν.

Η δημοσιογράφος του CNN Νατάσα Μπέρτραντ, αναφέρει πως: «Ένα από τα έγγραφα που προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει τη μεταφορά πυρομαχικών από το Ισραήλ με σκοπό την προετοιμασία για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν. Ένα άλλο έγγραφο, που προέρχεται από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, αναλύει την προετοιμασία της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και στις ασκήσεις για ένα χτύπημα».

«Η Χεζμπολάχ αποπειράθηκε να με δολοφονήσει. Σοβαρό λάθος» – Απειλεί ο Νετανιάχου

«Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, διέπραξε σοβαρό λάθος», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. «Λέω στους Ιρανούς και τους συμμάχους τους στον άξονα του κακού: οποιοσδήποτε αποπειράται να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ θα πληρώνει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες του εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ απειλεί πως θα ανταποδώσει την επίθεση με κάπου 200 πυραύλους την 1η Οκτωβρίου από πλευράς Ιράν, ορκισμένου εχθρού του, την ώρα που συνεχίζει τον πόλεμο τόσο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας όσο και εναντίον της Χεζμπολχά στον Λίβανο.

Παρά τα πλήγματα που κατάφερε στα δυο ισλαμιστικά κινήματα, σκοτώνοντας τους ηγέτες τους, οι δύο παρατάξεις, που χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Τεχεράνης, ορκίζονται πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισραήλ.

Όλα αυτά στον απόηχο της εξόντωσης του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε σήμερα βίντεο που δείχνει τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σε μια σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ώρες πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στο βίντεο φαίνονται ο Σινουάρ, η σύζυγός του και δύο αγόρια, να περπατούν στη σήραγγα όπου ο ηγέτης της Χαμάς φαίνεται να αποθήκευε προμήθειες πριν από τη χωρίς προηγούμενο επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα ακόμα βίντεο όπου καταγράφει το πλήγμα από το ισραηλινό άρμα στην κατοικία, όπου είχε βρει καταφύγιο λίγο πριν εξοντωθεί.