Ίσως να μην είναι καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών Ερντογάν- Σολτς στην Άγκυρα αφορούσε τα εξοπλιστικά. Ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων και ειδικότερα τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighters.
Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα για την προμήθειά τους μπορεί να ξεπεραστούν, ότι η Γερμανία που έως τώρα αντιτίθετο θα πει το πολυπόθητο «ναι» και έτσι η πολεμική της αεροπορία θα αποκτήσει ένα μαχητικό, που μοιάζει με το ελληνικά Rafale, ελπίζοντας ότι θα εξισορροπήσει την ελληνική αεροπορική υπεροχή.
Ξεχνά όμως τον όρο ότι η Γερμανία θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της πώλησης μόνο εάν η Τουρκία δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που, όπως σημειώνεται, η Άγκυρα θεωρεί «απαράδεκτη».
Σκληρή διαπραγμάτευση για τα Eurofighter – Θα πει η Γερμανία το «ναι» στην Τουρκία;
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία, είτε με κυβέρνηση Μέρκελ είτε τώρα με κυβέρνηση Σολτς, πωλεί όπλα και μάλιστα τελευταίας τεχνολογία στην Τουρκία.
Υπήρξε, εάν θυμάστε παράκληση να καθυστερήσει η παράδοση των γερμανικής κατασκευής και τεχνολογίας «αοράτων» υποβρυχίων (τύπου Παπανικολής) στην Τουρκία, πλην όμως οι Γερμανοί όχι μόνον παρέδωσαν, αλλά χορήγησαν και την άδεια στους Τούρκους να τα ναυπηγούν σε τουρκικά ναυπηγεία.
Έως τώρα οι Γερμανοί ήταν αντίθετοι στην πώληση Eurofighters στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες κατασκευάστριες χώρες (Αγγλία και Ισπανία), είπαν, χωρίς μεγάλη χρονοτριβή το «ναι».
Τι θα γίνει τώρα με τους Γερμανούς θα δώσουν την άδεια; Θα επιμένουν στον όρο να μην πετούν στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας; Και τι μαχητικά, εάν θα τα εγκρίνουν θα παραδώσουν; Γιατί, θα πρέπει να σημειωθεί, οι Τούρκοι δεν θέλουν ένα οποιοδήποτε αεροσκάφος, θέλουν το Eurofighter Tranche 3 ή 4 που είναι 4++ γενιάς, που μπορεί να φέρει οπλισμό περίπου όπως το Rafale.
Ποιες οι διαφορές των Eurofighters με τα Rafale
Το κόστος όμως θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από αυτό των μεταχειρισμένων Tranche 1 (που μπορούσαν να το προμηθευτούν αμέσως) , όπως βέβαια ασύγκριτα μεγαλύτερος θα είναι και ο χρόνος παράδοσης. Σύμφωνα με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς θα απαιτηθεί από πέντε έως εφτά χρόνια Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά οι Τούρκοι θέλουν να κατασκευάζουν τα Eurofighters στην χώρα τους.
Επιπλέον θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος για την εκπαίδευση των πιλότων αλλά και των τεχνικών εδάφους. Στο διάστημα αυτό ήδη η χώρα μας θα έχει 24 Rafale (με προοπτική να αγοράσουμε άλλα 6) , 84 F-16 Viper, 38 αναβαθμισμένα F-16 Block-50 και 4 φρεγάτες Belh@rra. Και ακόμα, το 2028, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τα πρώτα F-35, το αεροπορικό υπερόπλο, αφού ο η παραγωγή των ελληνικών F-35, βρίσκεται ψηλά, στο νούμερο 8, από την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin. Αφήστε, που η Ελλάδα παρήγγειλε το πιο σύγχρονο F-35, το block4, με ενισχυμένο ραντάρ μάχης, που όμοιο του δεν έχει κανένα F-35 στην Ευρώπη.
Στο παρελθόν, η κατασκευάστρια εταιρία του Eurofighter ήλθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και οι Βρετανοί, αλλά και οι Γερμανοί κυρίως προσπάθησαν (μέσω αντιπροσώπων τους) ανεπιτυχώς να μας πωλήσουν το πρώτο μοντέλο το Trench-1 Υπήρξαν όμως τότε κάποιες καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες, τα οικονομικά της χώρας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κλασσική λύση στην προμήθεια F-16. Τότε ήταν και τα περιβόητα (αμαρτωλά) offsets που έκαναν την προμήθεια πιο περίεργη (και ύποπτη) και έτσι η προσπάθεια για την προμήθεια Eurofighters έμεινε στα χαρτιά.
Ήταν ο καιρός που η Γαλλία ως αρχική κατασκευάστρια χώρα, αποχώρησε από την κοινοπραξία και κατασκεύασε το δικό τις μαχητικό 4,5 γενιάς, το Rafale, με το οποίο εξοπλίστηκε η Πολεμική Αεροπορία και μαζί με τα F-16 Viper, έχει πλήρη κυριαρχία στο Αιγαίο. Ωστόσο Rafale και Eurofighter ξεκίνησαν να αναπτύσσονται περίπου την ίδια χρονική περίοδο στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 για να εξελιχθούν στα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά μαχητικά 4ης γενιάς.
Γιατί καίγονται για Eurofighter οι Τούρκοι
Οι Τούρκοι θέλουν το Eurofighter Tranche 4 (την νεότερη δηλαδή έκδοσή του) κυρίως επειδή μπορεί να φέρει τον πύραυλο αέρος – αέρος νέας γενιάς, μεγάλης ακτίνας METEOR, όπως και το Rafale, καθώς και για το προηγμένο ραντάρ του..