Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφτεί την Τρίτη και το Ισραήλ. Φυσικά πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού είναι δεδομένο ότι στο τραπέζι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ έχει εκφραστεί σε όλους τους τόνους η επιθυμία να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι στις άμεσες προθέσεις του Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει επισημάνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Νέα σφοδρή επίθεση νότια της Βηρυτού

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση μετά το νέο κύμα επιθέσεων στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δηλώνουν ότι η αεροπορία τους στόχευσε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ και το κέντρο διοίκησης του αρχηγείου των μυστικών υπηρεσιών στο Νταχίε.

«Πριν από την επίθεση, ελήφθησαν πολλά μέτρα για να μετριαστεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι», προσθέτουν, συμπεριλαμβανομένης της εκ των προτέρων έκδοσης προειδοποίησης εκκένωσης. Οι ζημιές και οι απώλειες από το χτύπημα εξακολουθούν να εκτιμώνται, αλλά τουλάχιστον ένα πολυώροφο κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Η ανάρτηση της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ

Κατέστρεψαν και τούνελ της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δηλώνουν ότι κατέστρεψαν σήραγγες που χρησιμοποιούν οι επίλεκτες δυνάμεις της Χεζμπολάχ Radwan, χρησιμοποιώντας «πάνω από 100 τόνους εκρηκτικών υλικών».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι χερσαίες δυνάμεις τους στο νότιο Λίβανο έχουν κατεδαφίσει πάνω από 50 φρεάτια τούνελ και υπόγειες υποδομές «σε τζαμιά, σχολεία και άλλα πολιτικά κτίρια» και έχουν σκοτώσει «πολλούς τρομοκράτες». Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Τα σφοδρότερα χτυπήματα

Πρόκειται για τα βαρύτερα κύματα αεροπορικών επιδρομών που δέχθηκε η πρωτεύουσα του Λιβάνου σε διάστημα μιας εβδομάδας μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC. Αυτά τα νέα κύματα επιθέσεων θεωρούνται ως αντίδραση για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέταξε από τον Λίβανο για περίπου 70 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο Ισραήλ προς το σπίτι του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Παρόλο που η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η ομάδα θεωρήθηκε ως ο πιθανότερος ύποπτος μαζί με τους επαναστατικούς φρουρούς του Ιράν.

Ειδικά, δεδομένου ότι σε ανακοίνωσή της την περασμένη Πέμπτη, η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι περνά σε «νέα και κλιμακούμενη φάση» στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ και ότι τις επόμενες ημέρες η απόφαση αυτή θα δείξει τα αποτελέσματά της.

Έτσι, εγείρονται ερωτήματα για το αν αυτή είναι η αρχή αυτής της «νέας φάσης».