«Αποστολή εξετελέσθη» έγραφε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός υπουργός άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ στο Χ, αναρτώντας διαγραμμένα τα πρόσωπα των Χασάν Νασράλα, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ.
Πράγματι, η πρόσφατη δολοφονία του Σινουάρ και των άλλων ανώτατων ηγετών της Χαμάς νωρίτερα φέτος προκαλεί ουσιαστική υποβάθμιση των στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Υποτίθεται λοιπόν ότι έχουν επιτευχθεί όλοι οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ. Όμως, αναλυτές εξηγούν πως ο θάνατος του Σινουάρ δεν συνεπάγεται αυτόματα το τέλος του πολέμου, όπως και η δολοφονία του Νασράλα στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα δεν έβαλε τέλος στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο.
Το ερωτηματικό της επόμενης μέρας για τη Γάζα
H δολοφονία του Σινουάρ, καθώς εύλογα δημιουργεί προσδοκίες για τερματισμό των εχθροπραξιών, αποκαλύπτει την απουσία οποιουδήποτε συνεκτικού ισραηλινού πολιτικού σχεδίου και ιδεών για την μεταπολεμική Γάζα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, εκτός εάν υπάρξει μαζική παράδοση όπλων της Χαμάς τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες» σύμφωνα με τον ισραηλινό αναλυτή Αλόν Πίνκας.
Όπως επισημαίνει η «Washington Post», για να είναι χρήσιμος ο θάνατος του Σινουάρ για το Ισραήλ, ο Νετανιάχου θα έπρεπε να έχει ένα πλάνο για τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο δεν συνάγεται από τις δηλώσεις ή τις πράξεις του – το σχέδιο είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος, όπως έσπευσε να δηλώσει ο ίδιος και οι υπουργοί του.
Παράλληλα, ούτε οι δειλές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν καταφέρει να πάρουν κάποιο στοιχείο από τον ισραηλινό πρωθυπουργό για το όραμά του για την επόμενη μέρα – και βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν λόγο σχετικά με το μέλλον τους.
Για την ώρα, ο Νετανιάχου έχει απλώς διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να επανεγκαταστήσει Ισραηλινούς στους εποικισμούς της Γάζας που εκκένωσε το 2005 – αλλά 10 από τους 32 βουλευτές του κόμματός του, Λικούντ, θα παραστούν σε διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με σύνθημα «Προετοιμασία για επανεγκατάσταση στη Γάζα» και «Η Γάζα είναι δική μας για πάντα».
Το μομέντουμ του Νετανιάχου
«Υπάρχει τώρα η ευκαιρία για το “μετά” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και για μια πολιτική διευθέτηση που θα παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», υπάρχει ακόμη ένα «ανυπέρβλητο εμπόδιο»: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το «κεφάλι» του Σινουάρ θεωρούταν εδώ και καιρό από τους αναλυτές ως αυτό που χρειαζόταν ο Νετανιάχου για να εγκαταλείψει με σχετική αξιοπρέπεια τον ανέφικτο στόχο της «ολοκληρωτικής νίκης» που είχε θέσει. Ωστόσο, αυτό το «σχέδιο διαφυγής» είχε περισσότερο νόημα πριν από τρεις μήνες, όταν η δημοτικότητά του βρισκόταν στα τάρταρα και οι αμφιβολίες στο εσωτερικό της χώρας αυξάνονταν αναφορικά με τον στρατηγικό σκοπό του ισραηλινού πρωθυπουργού και του πολέμου εν γένει.
Αντίθετα, στην προκειμένη φάση, ο θάνατος του Σινουάρ ήρθε σε μια περίοδο πολεμικής ευφορίας στο Ισραήλ, με το στρατιωτικό μομέντουμ υπέρ του. Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι το φαβορί στις δημοσκοπήσεις και τώρα ενισχύει ακόμη περισσότερο το γόητρό του εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Σινουάρ βρισκόταν στη Ράφα. Κάνει λόγο για «δικαίωση» καθότι εκείνος διέταξε και επέμενε για την εισβολή στην περιοχή τον Μάιο, παρά «όλες τις πιέσεις» για το αντίθετο.
Παράλληλα, οι ίδιες υπηρεσίες πληροφοριών που δεν «πρόλαβαν» την περυσινή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχουν γιατρέψει την πληγωμένη περηφάνια τους μετά από την εξ αποστάσεως ανατίναξη χιλιάδων βομβητών και γουόκι – τόκι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τη δολοφονία του – επι τρεις δεκαετίες – ηγέτη της Χασάν Νασράλα αλλά και σχεδόν ολόκληρης της στρατιωτικής ηγεσίας της λιβανέζικης οργάνωσης.
«Οι δολοφονίες τόσο του Σινουάρ όσο και του Νασράλα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση – αλλά απαιτείται στρατηγική σκέψη και πολιτειακό πνεύμα. Είναι αμφίβολο εάν ο Νετανιάχου έχει έστω ένα από αυτά» καταλήγει η «Haaretz».