Αμερικανικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις προετοιμασίες του Ισραήλ για μια επίθεση στο Ιράν διέρρευσαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή. Τα έγγραφα, που φέρεται να διέρρευσαν από το Ινστιτούτο Εθνικών Συστημάτων Διαχείρισης Περιστατικών και Προηγμένων Τεχνολογιών (NIMSAT) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την Haaretz, σε αυτά τα έγγραφα περιγράφουν τα ευρήματα από τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των προετοιμασιών του Ισραήλ για μια απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

Ισραηλινή πηγή ενημέρωσε την Haaretz ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη από το Ισραήλ για τη διαρροή. Προς το παρόν, η γνησιότητα των εγγράφων παραμένει ασαφής. Εάν είναι γνήσια, είναι αβέβαιο πώς ή γιατί διέρρευσαν.

Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από ένα φιλο-ιρανικό κανάλι Telegram, το Middle East Spectator, το οποίο ισχυρίστηκε ότι τα έλαβε από μια πηγή εντός μιας αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Πηγές στην Ουάσινγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αλλά δεν αρνήθηκαν τη γνησιότητα των εγγράφων.

Οι προετοιμασίες για το χτύπημα

Οι πληροφορίες, που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου, περιλαμβάνουν την απόκρυψη οχυρωμένων υπόγειων καταφυγίων πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Χατσερίμ και ενδείξεις προετοιμασιών για τον εξοπλισμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αεροπλάνα.

Οι IDF διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα μια μεγάλης κλίμακας άσκηση για μια πιθανή επίθεση, στην οποία συμμετείχαν τρία αεροσκάφη ανεφοδιασμού και ένα αεροπλάνο διοίκησης και ελέγχου G550 που αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries.

Οι πύραυλοι που θα χρησιμοποιηθούν

Το έγγραφο σημειώνει επίσης προετοιμασίες για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών με δύο τύπους βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος. Ο ένας από αυτούς είναι ο ROCKS, που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems. Το πλεονέκτημα αυτών των πυραύλων είναι η ικανότητά τους να εκτοξεύουν πυρομαχικά ακριβείας από απόσταση, πέρα από τα συστήματα αεράμυνας του εχθρού.

Ένας άλλος πύραυλος που αναφέρεται στα έγγραφα που διέρρευσαν ονομάζεται «Golden Horizon», μια ονομασία που δεν είχε δημοσιευθεί προηγουμένως, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή του. Μπορεί να αναφέρεται σε έναν πύραυλο της σειράς Sparrow, που συνήθως χρησιμοποιείται ως στόχος για συστήματα αεράμυνας, αλλά είναι επίσης ικανός για επιθετική χρήση, όπως οι πύραυλοι που προσομοιώνει.

Ο πύραυλος Blue Sparrow έχει μήκος 6,5 μέτρα, εμβέλεια 2.000 χιλιόμετρα και βάρος πριν από την εκτόξευση 1.900 κιλά. Μετά την εκτόξευση, συμπεριφέρεται σαν βαλλιστικός πύραυλος, ανεβαίνοντας σε μεγάλο ύψος πριν πλήξει τον στόχο του.

Αναφέρονται επίσης και άλλα μοντέλα Sparrow, όπως το μεγαλύτερο Silver Sparrow και το μικρότερο Black Sparrow. Σύμφωνα με τα φυλλάδια της Rafael, η αδρανειακή κεφαλή, η οποία στερείται εκρηκτικών, μπορεί να αντικατασταθεί με εκρηκτική.

Δεύτερη διαρροή σε δύο χρόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα φυλλάδια της Rafael, η πολεμική κεφαλή του πυραύλου Sparrow μπορεί να αντικατασταθεί με μία που είναι φορτωμένη με εκρηκτικά. Πριν από μερικούς μήνες, η βρετανική εφημερίδα Financial Times υπέθεσε ότι οι πύραυλοι αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 14 Απριλίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν άκρως απόρρητες πληροφορίες για το Ισραήλ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως φάνηκε στην υπόθεση Jack Teixeira πριν από δύο χρόνια.