Ερντογάν και Σολτς συμφώνησαν για πώληση όπλων, αλλά διαφώνησαν για το Ισραήλ

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Όλαφ Σολτς συμφώνησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών τους για τον πολεμικό εξοπλισμό, ωστόσο διαφώνησαν στο θέμα του Ισραήλ - Τι είπε ο Γερμανός καγκελάριος για τα ελληνοτουρκικά.

Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς. Στη συνομιλία των δυο ηγετών, η οποία έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν της διμερής σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και οι εξελίξεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά και γερμανικά Μέσα οι δύο άνδρες έδειξαν να αποκτούν ένα δίαυλο επικοινωνίας στο κομμάτι των προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως για τα Eurofighter που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία. Αντίθετα, υπήρξε διαφωνία στο κομμάτι του Ισραήλ η οποία αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η δήλωση του Ερντογάν με την οποία ανοίγει τα σύνορα για Σύριους και τους Λιβανέζους οι οποίοι θέλουν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και η τοποθέτηση του Σολτς για τα ελληνοτουρκικά.

«Να αφήσουμε πίσω μας τα προβλήματα του παρελθόντος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών στην πολεμική βιομηχανία και τα Eurofighter είπε: «Στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Μάλιστα, το Anadolu μετέδωσε ότι το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στο Ισραήλ και επιτέθηκε ξανά στον Νετανιάχου. «Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και τα παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις στο Λίβανο ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε. Η ανθρώπινη τραγωδία στην περιοχή συνεχίζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε διεθνή πίεση, ώστε να κηρυχθεί επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς με συνείδηση να πουν ‘στοπ’ το Ισραήλ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε και στο θέμα των Σύριων και των Λιβανέζων οι οποίοι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία.

«Η Τουρκία θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε χώρα του ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά του ο Ολαφ Σολτς μετά από σχετικό ερώτημα που δέχτηκε για τη συνεργασία των δύο χωρών είπε: «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φυσικά έχουμε αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα από αυτή την άποψη. Αυτό είναι επίσης φυσικό και πρόσφατα πήραμε μια τέτοια απόφαση. Και θα υπάρξουν και άλλες αποφάσεις. Φυσικά, τα πρότζεκτ που υπάρχουν είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση. Φυσικά, θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό. Θα υπάρξει πρόοδος».

Αντίθετα, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στις δηλώσεις που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν για το Ισραήλ. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα. Είμαστε της άποψης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Η αποκλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», δήλωσε από πλευράς του ο Όλαφ Σολτς.

Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Ολαφ Σολτς θέλησε να κάνει ειδική μνεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του όπως είπε για το γεγονός ότι αυτές εξελίσσονται σε μια θετική κατεύθυνση.

«Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση και ταυτόχρονα ελπίζω ότι αυτή η πορεία θα οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.