Οι εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι από καιρό εύθραυστες κι η έκβαση της προεδρικής κούρσας μια εξίσωση με περισσότερους άγνωστους παρά γνωστούς παράγοντες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επίσημο χρίσμα δεν θα λάβει, εξαιτίας της απόρριψης της υποψηφιότητάς του, από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά την προεκλογική εκστρατεία του τη συνεχίζει απρόσκοπτα.

Από την Έδεσσα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος μετέβη στην Καστοριά, όπου είχε συνάντηση με στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα σας προδώσω ποτέ» επανέλαβε στην ομιλία που έκανε, σημειώνοντας πως «θα πάμε μέχρι τέλους μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και στην πράξη το κόμμα των μελών».

«Υποτίθεται ότι πριν από δύο Σαββατοκύριακα θα είχαμε ολοκληρώσει το καταστατικό μας συνέδριο, το οποίο θα έφερνε μεγάλες αλλαγές» συνέχισε αφήνοντας αιχμές, καθώς «η μεγαλύτερη από αυτές τις αλλαγές ήταν να σταματήσει αυτός ο παραγοντισμός και ο φραξιονισμός μέσα στο κόμμα μας».

Κατά τον Στ. Κασσελάκη, «δίνοντας σε εσάς τα εργαλεία για να επιλέγετε τα ψηφοδέλτιά σας, αντί να επιλέγει μια πολιτική γραμματεία με ισορροπίες ποιον υποψήφιο θα προωθήσει βάσει επιρροής στην τοπική κοινωνία, θα μπορείτε να επιλέγετε εσείς τους υποψήφιους σας, τόσο ψηφιακά όσο και με κάλπη. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στην αρένα της πολιτικής, να βάλει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή και να έχει μια ευκαιρία, χωρίς να περνά από το κονέ του γραφείου του προέδρου, όπως γινόταν μέχρι πρότινος».

Ακολούθως προέβη σε ένα μήνυμα αισιοδοξίας επισημαίνοντας: «Μπορεί να βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ πληγωμένο με μονοψήφια ποσοστά και να λέτε ότι αυτό αποκλείεται να ανακάμψει ποτέ. Σας εγγυώ ότι η πιο ανοιχτή πολιτική στην χώρα θα δει την ανταπόκριση από την κοινωνία. Αν φανεί ότι υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο κάποιος που αφουγκράζεται τους πολίτες, τους δίνει μια πλατφόρμα για την παραγωγή πολιτικών λύσεων και τους κάνει να αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται, τότε θα δείτε ότι η κοινωνία θα το επιβραβεύσει, ειδικά όταν διαπιστώσει ότι αυτή η πολιτική λύση είναι προοδευτική και ρεαλιστική».

«Θέλω στην ιστορία της Αριστεράς να μην υπάρξει καμια κηλίδα στη δημοκρατία μέσα στο κόμμα μας»

Ακολούθησε και μια ανάρτηση του στο Χ, μέσα από την οποία έκανε λόγο για σημαδεμένη τράπουλα.

«Εσείς θα αποφασίσετε εάν θέλετε να υπάρξει άρση εμπιστοσύνης στην προεδρία μου ή όχι και ακόμα και όταν ακυρώσετε την απόφαση της ΚΕ, θα παω σε εκλογές μέσα στο χρονοδιάγραμμα για αναβάπτιση από τη βάση.

Όποιος σας λέει ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει στο συνέδριο, λέει εν γνώσει του ψέματα. Το κάνουν διότι θέλουν να απογοητεύσουν τον κόσμο, να μη συμμετέχετε. Αλλά αυτό δεν είναι Δημοκρατία, είναι σημαδεμένη τράπουλα.

Εμείς πάμε να φέρουμε τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό είμαι και πάλι υποψήφιος Πρόεδρος, διότι θέλω στην ιστορία της Αριστεράς να μην υπάρξει καμια κηλίδα στη δημοκρατία μέσα στο κόμμα μας.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσει, με αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται μέσα σε κλειστά δωμάτια, χωρίς πραγματική απαρτία, χωρίς πλειοψηφία. Και στο τέλος της ημέρας ακόμα και όλα αυτά να ήταν νομότυπα, ρωτάω: Γιατί δεν με αφήνουν να χάσω; Γιατί; Αφήστε μας να χάσουμε εάν δεν φοβάστε.

Αλλά ξέρετε τι έρχεται. Αυτό που έρχεται δεν θα είναι καμία δίωξη κανενός. Έρχεται η ενότητα στη βάση. Θα υπάρχουν νέοι αιρετοί σε όλο το κόμμα. Πολύς νέος κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει. Να βγαίνει μπροστά με την αξία του. Θα μπορείτε να νομοθετείτε εσείς οι ίδιοι μέσω των βουλευτών σας. Θα έχετε συμμετοχή στη διαβούλευση. Αυτό είναι ένα σύγχρονο κόμμα. Ένα κόμμα που αξιζει στην ιστορία της Αριστεράς και στην ιστορία της Ελλάδας. Το πρώτο βήμα είναι το συνέδριο. Σας ζητώ να οργανωθείτε και να με στηρίξετε» έγραψε.

Μεταξύ των παρόντων ήταν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Έφη Μιχελάκη, αμφότερες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: Όσοι δημιουργούν πρόβλημα να απολογηθούν

Ο Σωκράτης Φάμελλος περιοδεύει στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς από την Πάτρα πήγε το Σάββατο στον Πύργο. Το βράδυ της Παρασκευής, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και διεκδικητής της αρχηγίας πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

«H πρόταση που κατέθεσα εγώ και πάρα πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες ήταν να μην πάμε σε μομφή. Για δύο λόγους. Δεν θέλαμε στίγμα ούτε στο κόμμα, ούτε στο πρόσωπο. Θέλαμε να πάμε στα μέλη χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Γίνεται τώρα μια συζήτηση ότι δήθεν γίνεται μια προσπάθεια αποκλεισμού. Ακριβώς το αντίθετο. Ζητήσαμε να μην πάμε σε αυτή τη διαδικασία. Να υπάρξει συζήτηση στο κόμμα και να κρίνουν τα μέλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν κατέθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη «υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική ανεπάρκεια» ως τώρα στο κόμμα με ευθύνη της ηγεσίας.

Προτού προσθέσει: «Θα απολογηθεί το κόμμα, τα μέλη του, για όλα αυτά τα πολλαπλά λάθη; Όχι συντρόφισσες και σύντροφοι… Δεν μπορεί να απολογηθούν τα μέλη γιατί θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ σοβαρό και αξιόπιστο. Όποιοι δημιουργούν προβλήματα στο κύρος και στην αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθούν. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας, να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε ένα κόμμα ΙΧ, ούτε ένα κόμμα μονοπρόσωπη εταιρεία».

Στην Πελοπόννησο, αλλά στο ανατολικό τμήμα της βρίσκεται κι ο Παύλος Πολακης. Ο βουλευτής Χανίων μίλησε την Παρασκευή στην Σπάρτη, πριν επισκεφθεί την Τρίπολη, το Ναύπλιο και το Άργος.

Φαραντούρης: «Διεθνές κύρος και νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά του ο Νικόλας Φαραντούρης παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης στο MEGA. «Χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία» επεσήμανε στην κουβέντα με τη Σίσσυ Χρηστίδου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας ακολούθως τα όσα κομίζει η δική του υποψηφιότητα για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Όπως είπε, η υποψηφιότητά του δεν έχει χαρακτηριστικά διχασμού, καθώς δεν είναι ούτε προϊόν πικρίας, ούτε μεταμέλειας, ούτε πείσματος. Αντιθέτως, όπως μετέφερε, «είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι μπορώ να ενώσω αυτούς τους ανθρώπους, ακριβώς επειδή δεν είμαι το προϊόν μιας διχόνοιας. Είμαι εδώ για να τους ενώσω, για να δώσω πολιτικό όραμα, καταθέτω προτάσεις, θέλω να δώσω διεθνές κύρος και νίκες στο κόμμα μου».