Ανεβάζει στροφές ο Νίκος Ανδρουλάκης και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν, ώστε να ανακοινώσει αρχές τις εβδομάδας με ποιον τρόπο θα γίνει η αναδιάταξη της παράταξης. Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως έγινε γνωστό συζήτησαν σε καλό κλίμα τον ρόλο της την επόμενη ημέρα, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας ή αύριο Κυριακή και με τον Παύλο Γερουλάνο.

Πυκνό κοινωνικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ωστόσο του προέδρου και γενικά του ΠαΣοΚ δεν ευνοεί τις συζητήσεις αυτές. Σήμερα στις 15:00 είναι η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου στο Αίγιο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει γίνει γνωστό πως θα παραστεί και θα εκφωνήσει επικήδειο στην εξόδιο ακολουθία. Το απόγευμα είναι ο γάμος του Χάρη Δούκα, ο οποίος έχει καλέσει και τους πέντε συνυποψηφίους, ενώ αύριο είναι το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά. Αυτά τα πυκνά γεγονότα εμποδίζουν κάπως τη διαδικασία των τηλεφωνικών επαφών, υπάρχει όμως η διαβεβαίωση από τη Χαριλάου Τρικούπη πως το θέμα λήξει σύντομα.

Ανακοινώσεις προσεχώς

Αρχές της εβδομάδας και πριν τη μεγάλη μάχη στη Βουλή, μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από ερώτηση του ΠαΣοΚ για τις πυρκαγιές έρχονται ανακοινώσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη. Θα αφορούν τη σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του πολιτικού κέντρου αποφάσεων, ενός ολιγομελούς και ευέλικτου οργάνου που θα χαράζει τον πολιτικό σχεδιασμό και θα μετέχουν κάποιοι από τους συνυποψηφίους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης, Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής αναμένεται να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

Άνοδος στις δημοσκοπήσεις

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φέρουν ικανοποίηση και χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, που αναλύουν όλα τα δεδομένα, δεν στέκονται μόνο στην άνοδο και την δεύτερη θέση, αλλά εκτιμούν πως οι λεπτομέρειες, που κρύβονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορούν να ωθήσουν δημοκοπικά το ΠαΣοΚ ακόμη περισσότερο.

Στην τελευταία μέτρηση της GPO το ΠαΣοΚ καταγραφεί άνοδο 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Από 11,8% ανεβαίνει στο 14,3%. Κομματικός αξιωματούχος ωστόσο επισημαίνει στο ΒΗΜΑ πως «σε αυτή την μέτρηση βλέπουμε κι άλλα δεδομένα που δείχνουν πως το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε καλό δρόμο» και συνέχισε τονίζοντας πως «βλέπουμε πως σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠαΣοΚ, το 60,4% των ερωτηθέντων ενώ κρίνει θετικά και μάλλον θετικά, ενώ αρνητικά/μάλλον αρνητικά το κρίνει τo 33,7%. Αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τη σωστή απόφαση να ζητήσει το λόγο από τη βάση της παράταξης όταν τον αμφισβήτησαν. Αυτή η ενέργεια σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα που ήρθε θα ενισχύσουν κι άλλο το ηγετικό προφίλ του προέδρου του ΠαΣοΚ» κατέληξε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως κέρδισε, για την ώρα τουλάχιστον, μεγάλο μέρος της βάσης καθώς σε ερώτηση σε ερώτηση για το αν θα ανεβάσει θα ανεβάσει τα ποσοστά του ΠαΣοΚ, το 48,8% πιστεύει πως θα το καταφέρει, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, το 77,3% πιστεύει πως θα τα καταφέρει. Πολιτικός αναλυτής μιλώντας στο ΒΗΜΑ εξηγεί πως «είναι σημαντικά τα ποσοστά που καταγράφει σε αυτή την ερώτηση τόσο εντός, όσο όμως και εκτός κόμματος. Αυτό δείχνει πως στην κοινωνία, υπάρχει αισιοδοξία πως τα νούμερα θα βελτιωθούν. Αρκεί όμως αυτό;» αναρωτήθηκε.

Ιστορικά στελέχη της παράταξης ωστόσο γνωρίζουν πως η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συσπείρωση που έφερε η εκλογική διαδικασία, αλλά και στο κλίμα των προηγούμενων ημέρων. Για αυτό και εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του προέδρου και περιμένουν να δουν και αναλύσουν όλα τα δεδομένα σε βάθος χρόνου.