Πριν από λίγες μέρες, στο καφενείο της Βουλής, ένας γαλάζιος βουλευτής συνομιλούσε με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ομολογουμένως περνάνε δύσκολα. «Που να δείτε τι γίνεται σε εμάς», φέρεται να υποστήριξε στους συναδέλφους του, και ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους.
«Όμως εμείς, δεν κονταροχτυπιόμαστε δημόσια, αλλά τα κρατάμε πιο μεταξύ μας. Όχι όπως εσείς», τους είπε δηκτικά. Ο βουλευτής ίσως παρουσίασε με μια δόση υπερβολής την κατάσταση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, εξωτερικοί παρατηρητές «βλέπουν» ότι υπάρχει γκρίνια.
Οι ομαδοποιημένες ερωτήσεις βουλευτών αλλά και οι ερωτήσεις που θέτουν μεμονωμένα οι βουλευτές προκαλούν συζητήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και κοινοβουλευτικές πηγές, υποβαθμίζουν το γεγονός. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο ζωηροί στον κοινοβουλευτικό τους έλεγχο. Δεν περνά και απαρατήρητο ότι κάποιοι βουλευτές έχουν στενούς δεσμούς με τους πρώην προέδρους Καραμανλή και Σαμαρά.
Πάντως, για εκτόνωση της έντασης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν επιστρατευτεί οι υπουργοί ώστε να συνομιλούν με τους βουλευτές. Ακούνε τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους ωστόσο προκύπτουν και διαφωνίες. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αποδίδει το λεγόμενο «γαλάζιο μασάζ».
Κάποιοι βουλευτές δηλώνουν ικανοποιημένοι και λένε ότι η επαφή με υπουργούς λύνει προβλήματα αφού τους ακούνε και εκφράζουν και εκείνοι με τη σειρά τους τα παράπονα αλλά και τις προτάσεις τους. Άλλοι όμως, που έχουν χαρακτηριστεί και ως αντάρτες, λένε ότι είναι αποφασισμένοι να πιέζουν. Επιμένουν ότι δεν κάνουν αντιπολίτευση ούτε την υποκαθιστούν, αλλά απλώς μεταφέρουν προβληματισμούς των πολιτών. «Αυτή είναι η δουλειά μας», έλεγε γαλάζιος βουλευτής που ανήκει στους λεγόμενους «11».
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι όσοι βουλευτές είναι αποφασισμένοι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους. Δεν θα αφήσουν τα πράγματα να πάνε στα άκρα, αλλά δεν θα αφήσουν και τίποτα πια να πέφτει κάτω. Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι προσπάθειες να έρχονται οι βουλευτές πιο κοντά με τους υπουργούς.
Πρόκειται για δύο παράλληλα πρότζεκτ. Από τη μια είναι η πρωτοβουλία του γραμματέα της ΚΟ, Σταύρου Καλαφάτη που από το καλοκαίρι προγραμμάτιζε συναντήσεις υπουργών και βουλευτών και όπως λένε δεν συνδέονται με τις παρεμβάσεις βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές ενημερώσεις βουλευτών από τους Κεραμέως, Γεωργιάδη και Θεοδωρικάκο. Τις επόμενες ημέρες, σε περίπου 10 – 15 ημέρες, αναμένεται να έρθει και η Σοφία Ζαχαράκη.
Ταυτόχρονα, όμως, οι υπουργοί προσκαλούν τους βουλευτές των Επιτροπών ώστε να συζητήσουν. Εκεί το κλίμα είναι πιο φιλικό και ήρεμο. Μάλιστα, οι Φλωρίδης και Πιερρακάκης προτίμησαν να πάνε για φαγητό με τους γαλάζιους βουλευτές σε ταβέρνες της Αθήνας.
Η συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Τη Τρίτη στις 5 το απόγευμα, οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής θα συναντήσουν τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, επιλέχθηκε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Και αυτό, όπως ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή, διότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ευαίσθητα και οι ταβέρνες δεν είναι χώρος για να συζητηθούν. «Πρέπει να υπάρχει μια διακριτικότητα επειδή είναι ευαίσθητα θέματα», επεσήμανε.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, υπογράμμισαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχει και σε μια ευρύτερη συνεδρίαση με τους γαλάζιους βουλευτές, ώστε να τους μιλήσει για την εξωτερική πολιτική. Άλλωστε, στις 8 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα.
Μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να θέσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο Αθήνα και Άγκυρα θα διερευνήσουν αν υπάρχει δυνατότητα η συζήτηση αυτή να πάει στη μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.