Δουδωνής σε Σκέρτσο: «Ανεύθυνη είναι η επιλεκτική χρήση των στατιστικών»

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Δουδωνής με ανάρτησή του απάντησε στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρσο ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο υπεύθυνη και ειλικρινή αντιπολίτευση».

Αντιπαράθεση μέσα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο είχαν ο Άκης Σκέρτσος και ο Παναγιώτης Δουδωνής. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται «μια πιο υπεύθυνη και ειλικρινή αντιπολίτευση».

Λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ του απάντησε ότι «ανεύθυνη είναι η επιλεκτική χρήση των στατιστικών».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Δουδωνή

«Μια σύντομη απάντηση στην προτροπή του Άκη Σκέρτσου για μια πιο υπεύθυνη και ειλικρινή αντιπολίτευση: «εάν βασανίσεις αρκετά τα στατιστικά δεδομένα, θα ομολογήσουν σε οτιδήποτε»

  1. Η επίδοση της Ελλάδας στους δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική. Έχουμε την 4η χειρότερη επίδοση μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία. Όταν αναφερόμαστε σε παραπάνω από ένα τέταρτο του πληθυσμού, δε χωρούν αστερίσκοι. Αλλά επαγρύπνηση, σχέδιο, και πολύ συγκεκριμένες πολιτικές. Το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
  2. Οι ίδιες στατιστικές δείχνουν ότι ο αντίκτυπος των κοινωνικών μεταβιβάσεων (εκτός συντάξεων) στη μείωση της φτώχειας στη χώρα μας μειώθηκε από 22.8% το 2019 σε 18.2% το 2023. Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία.
  3. Οι ίδιες στατιστικές όμως καταδεικνύουν και πολλά άλλα. Όπως ότι το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ανικανοποίητες ανάγκες για ιατρική φροντίδα αυξήθηκε από 8.1% το 2019 σε 11.6% το 2023 (έναντι μέσου όρου 2.4% στην ΕΕ), με τη χώρα μας να έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ. Ή ότι έχουμε θλιβερές πρωτιές σε όλους τους δείκτες που αφορούν τη στέγαση. Και πολλά άλλα, βεβαίως.
  4. Για να μειωθεί η ανισότητα και η φτώχεια χρειάζονται δέσμες κοινωνικών, εισοδηματικών και φορολογικών πολιτικών με σαφή αναδιανεμητικό ρόλο και αποτύπωμα. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Σκέρτσος τι ακριβώς έχει γίνει για αυτά τα τελευταία 5 χρόνια.

Για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα της ανάρτησης του κ. Σκέρτσου: τι είναι λοιπόν ανεύθυνο; Ανεύθυνη είναι η επιλεκτική χρήση των στατιστικών και η συζήτηση για οριακές μεταβολές των δεικτών για να δημιουργήσουμε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα, απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

Άλλωστε, όπως είχε πει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Ronald Coase, «εάν βασανίσεις αρκετά τα στατιστικά δεδομένα, θα ομολογήσουν σε οτιδήποτε».

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

«Ερώτηση: Τι είναι πιο ανεύθυνο από έναν δήθεν προοδευτικό;
Απάντηση: Ένας δήθεν προοδευτικός που μηδενίζει την πρόοδο όταν τη βλέπει να συμβαίνει μπροστά του επειδή δεν οφείλεται σε αυτόν.
Το σκεφτόμουν αυτό όταν είδα ανακοίνωση της αντιπολίτευσης που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τους δείκτες φτώχειας στη χώρα μας…παρότι αυτοί έχουν βελτιωθεί κατά 3 μονάδες από το 2019 και σημειώνουν μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη, όπου αντιστρόφως ο συγκεκριμένος δείκτης αυξάνεται τα τελευταία 5 χρόνια.
Ποια είναι τα δεδομένα;

  • ο δείκτης φτώχειας στην Ελλάδα ήταν στο 29% το 2019, ενώ μειώθηκε στο 26,1% το 2023.
  • ο δείκτης φτώχειας στην ΕΕ ήταν στο 21,1% το 2019 αλλά αυξήθηκε στο 21,7% το 2023.
  • Η Ελλάδα ήταν στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ το 2019 στον συγκεκριμένο δείκτη και βελτίωσε την κατάταξή της κατά μία θέση το 2023.
  • Η χώρα μας άφησε πίσω της την Ισπανία -που παρουσιάζεται πολλές φορές ως καλό παράδειγμα ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την εγχώρια αντιπολίτευση- χάρη στη βελτίωση των εισοδημάτων και την αύξηση της απασχόλησης που πετύχαμε αυτά τα χρόνια.

Είμαστε ικανοποιημένοι με το εύρος των ανισοτήτων και τους δείκτες της φτώχειας στη χώρα μας; Προφανώς όχι. Θριαμβολογούμε για τη μείωση του συγκεκριμένου δείκτη; Σε καμία περίπτωση.

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη για να μειωθούν κι άλλο οι κοινωνικές ανισότητες. Όμως, αυτό ακριβώς που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ο ορισμός της περίφημης σύγκλισης με την Ευρώπη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σκληρή προσπάθεια. Αλλά συμβαίνει. Και ο μηδενισμός αυτής της κατάκτησης πολύ απλά δείχνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά δεν εκτιμούν και τόσο πολύ την πρόοδο.

Χρειαζόμαστε μια πιο υπεύθυνη και ειλικρινή αντιπολίτευση που να κάνει αντιπολίτευση στα προβλήματα, αντί να ασκεί κριτική αδιακρίτως σε κάθε πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να αξιολογεί τα δεδομένα. Έτσι θα γίνουμε όλοι συνολικά καλύτεροι.

Το γράφημα από την τελευταία σχετική έκθεση της Ελστατ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.