Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Μυστικά και ψέματα για το Αιγαίο

Οι δύο πλευρές του αρχιπελάγους εν όψει της 8ης Νοεμβρίου - Οι «κόκκινες γραμμές» της συνάντησης - Οι «ιέρακες» που τορπιλίζουν τον διάλογο - Τα 6 και τα 12 μίλια του 2003.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί:

Μυστικά και ψέματα για το Αιγαίο

Φάκελος ελληνοτουρκικά: Το κλίμα στις δύο πλευρές του Αιγαίου και μία παρ’ ολιγόν συμφωνία

  • Οι δύο πλευρές του αρχιπελάγους εν όψει της 8ης Νοεμβρίου
  • Οι «κόκκινες γραμμές» της συνάντησης
  • Οι «ιέρακες» που τορπιλίζουν τον διάλογο
  • Τα 6 και τα 12 μίλια του 2003

Η κινητικότητα, που ακόμη δεν είναι πρόοδος, στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό έχει ερεθίσει το «πατριωτικό» μέτωπο.

Διαμορφώνεται έτσι στη χώρα μας ένα πολεμικό κλίμα εν όψει της συνάντησης των κ.κ. Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου, την ίδια ώρα που στην Τουρκία το βαθύ κράτος επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς του όρους στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.

Στις δύο πλευρές του Αιγαίου πάντως δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, όπως είχε συμβεί στις διερευνητικές επαφές του 2003, λεπτομέρειες των οποίων αναδεικνύει σήμερα «Το Βήμα» μέσω πρωταγωνιστών της εποχής.

Το Βήμα: Πόλεμος χωρίς τέλος – Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Εναν πόλεµο τον τελειώνεις όταν τον κερδίζεις. Τον τελειώνεις και όταν καταλαβαίνεις πως δεν µπορείς να τον κερδίσεις.

Αλλά στη Μέση Ανατολή έχουµε σήµερα έναν πόλεµο χωρίς τέλος. Για την ακρίβεια, έναν πόλεµο τον οποίο το Ισραήλ κερδίζει αλλά δεν τελειώνει.

Ηδη οι εχθροπραξίες επεκτείνονται και παρατείνονται. Παρότι η Γάζα έχει γίνει οικόπεδο, ο Λίβανος δοκιµάζεται και κανείς δεν ξέρει τι έχει αποµείνει από τη Χαµάς ή τη Χεζµπολάχ που απειλούσαν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι ηγέτες τους δεν χαίρουν καλά στην υγεία τους.

«Μαφία των γραφείων» 291 εστίες διαφθοράς στο Δημόσιο

Οι «μαφίες των γραφείων» και οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι

12η Οκτωβρίου 1944: Η επέτειος που καταδικάστηκε στη λησμονιά

Η Επέτειος των 80 χρόνων που «Ξεχάσαμε»

Γιατί δεν γιορτάζουμε την Απελευθέρωση;

  • Ηταν 12 Οκτωβρίου του 1944 όταν η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της. Καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτή η σημαντική στιγμή έχει σκεπαστεί με τη λήθη. Το ερώτημα συνδέεται με ακόμη ένα: Γιατί γιορτάζουμε την αρχή και όχι το τέλος του πολέμου;

Η άφιξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας οδήγησε τον Οκτώβριο του 1944 στη συνύπαρξη του ΕΑΜ με τις αμερικανικές και βρετανικές σημαίες. Πώς η γιορτή στην πλατεία Συντάγματος εξέπεσε το 2024 στις υποσημειώσεις της Ιστορίας;

Οι οικοδομές που «γλιτώνουν» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

 Μεσανατολικό: Η δύσκολη σχέση των Αράβων με το σιιτικό Ιράν

Το Ιράν, το Ισραήλ και το μεγάλο δίλημμα του αραβικού κόσμου

Εκβιαστικές αγωγές

Η ευρωπαϊκή προστασία που «αγνοείται» από τη χώρα μας

Κεντροαριστερά

Η αριθμητική που αλλάζει το τοπίο στην αντιπολίτευση

Βάσω Παπανδρέου – Απώλεια

Η ασυμβίβαστη πολιτικός με το ισχυρό αποτύπωμα

Η Βάσω Παπανδρέου με τον Μίκη Θεοδωράκη

Πρόσωπα ενός ταραγμένου κόσμου

Ο 19ος αιώνας μέσα από τη ζωή των Ρίχαρντ Βάγκνερ, Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Νίτσε.

Νέες Εποχές: Οι πολλαπλές όψεις της Μεταπολίτευσης

Τι αναζητά η NASA στα έγκατα της «Ευρώπης»

Τα social media στο εδώλιο

Ευθύνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το άγχος και την κατάθλιψη στους νέους;

«Ζούμε σε μια εποχή μουγγή»

Ο Λάκης Λαζόπουλος, η εποχή που κυκλοφορούσε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων και η μεγάλη επιστροφή.

Μαζί με το Βήμα,

Στις 20 Οκτωβρίου το «Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με συναρπαστικές προσφορές μεταξύ των οποίων ο πρώτος τόμος του Λεξικού της Πιάτσας, το περιοδικό μόδας Harper’s Bazaar, και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑgazino.

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» του Ευάγγελου Παπαζαχαρίου (τόμος Α’)

Σύμφωνα με τον συγγραφέα το λεξικό «είναι καρπός τριαντάχρονης έρευνας, γνώσης και πείρας πάνω στην άγραφη γλώσσα της οικειότητας που μιλάει η νεολαία του χτες και του σήμερα».

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» διαφέρει κατά πολύ από τα συνηθισμένα λεξικά, γιατί εντάσσει αλφαβητικά εκφράσεις και όχι λέξεις και δίνει γι’ αυτές πληροφορίες για την καταγωγή τους και για το πώς φτιάχτηκε η σημασία τους.

Έτσι φωτίζεται ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η γλώσσα στην άμεση επικοινωνία των ανθρώπων και στη μετάδοση πολύπλοκων μεταφορικών εννοιών με τα πιο λιτά και απλά γλωσσικά μέσα, σύμφωνα με πανάρχαιες συνταγές του Πλάτωνα, του Επίκτητου, του Αριστοτέλη.

Ο πλούτος της γλώσσας που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι για να επικοινωνούν πιο άμεσα και γρήγορα συνεχώς ανανεώνεται. Η εξέχουσα θέση της γλώσσας στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών και των ρευμάτων καθορίζει και τη δυναμική της.

Το εξώφυλλο του ξεχωριστού λεξικού είναι φιλοτεχνημένο από την σκιτσογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ, Έφη Ξένου.

Harper’s Bazaar

Ο κόσμος του στυλ ξεδιπλώνεται στις σελίδες του μεγαλύτερου περιοδικού μόδας που μας μεταφέρει τον παλμό από τις σημαντικές μητροπόλεις του κόσμου.

Με τα πρώτα ευφάνταστα κομμάτια των συλλογών cruise να κάνουν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες, ανατρέχουμε στις επιδείξεις που έγιναν σε εμβληματικές πόλεις όπως το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, η Μασσαλία και η Βενετία και αποτυπώνουμε τα σύνολα που θα φορεθούν όχι μόνον φέτος, αλλά για πάντα.

Το “μαγικό χαλί” της κομψότητας δεν θα μπορούσε να μην περάσει από την σημαντικότερη μητρόπολη της μόδας, το Παρίσι. Εκεί, φωτογραφήσαμε την υπέροχη Julia Bergshoeff με ρούχα και αξεσουάρ που αποπνέουν ελευθερία, δημιουργικότητα αλλά και αυτό το χαρακτηριστικό στυλ που κάνει τις Γαλλίδες να αποτελούν πηγή έμπνευσης και πρότυπα κομψότητας παγκοσμίως.

Τα γάντια, επανέρχονται φέτος με ρόλο πρωταγωνιστή και δεν λείπουν από τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί έως και τις πασαρέλες.

Από τον χώρο της τέχνης, συνομιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ. Δύο καλλιτέχνες που χάρη στην ευαισθησία της ψυχής και το ταλέντο τους καταφέρνουν να κερδίζουν πάντα την προσοχή και τον θαυμασμό μας.

ΒΗΜΑgazino

Ο Λάκης Λαζόπουλος φωτογραφίζεται με «φόντο» το «κινηματογραφικό» σκηνικό της νυχτερινής Αθήνας και μιλάει για όλα λίγο πριν την πολυαναμενόμενη επιστροφή στο MEGA με το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ». Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για όλα όσα τον ενέπνεαν όταν ήταν παιδί, την επαγγελματική του πορεία, ενώ «καταθέτει» την άποψή του για την πολιτική κατάσταση σήμερα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.