Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η Apple λάνσαρε εμπορικά τη νέα της σειρά συσκευών iPhone. Αν και ο γενικός κανόνας είναι ότι η αμερικανική εταιρεία φτάνει σε κορύφωση των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο, το ξεκίνημα της νέας σειράς δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Αναλυτές που ειδικεύονται στα θέματα της Apple εκτιμούν ότι οι προ-παραγγελίες το πρώτο Σαββατοκύριακο του λανσαρίσματος ήταν μειωμένες κατά σχεδόν 13% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του πρώτου Σαββατοκύριακου για το περσινό iPhone 15. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η Apple ανέφερε πτώση 10% σε ετήσια βάση στα έσοδα από τηλέφωνα.
H Apple αντιμέτωπη με ένα νέο trend
Στα 17 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το αρχικό μοντέλο κινητού τηλεφώνου της εταιρείας, η κυκλοφορία ενός νέου iPhone έχει μετατραπεί από το τεχνολογικό γεγονός της χρονιάς σε κάτι περισσότερο από μια ενημέρωση λογισμικού τυλιγμένη σε σελοφάν, σημειώνει ο Business Insider.
Στον αντίποδα των παραπάνω παρατηρείται ένα νέο trend στην αγορά: η ζήτηση για «παλιά» iPhone. Η παγκόσμια αγορά για ανακαινισμένα smartphone αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με την Counterpoint Research. Μάλιστα, οι συσκευές της Apple αποτελούσαν το ήμισυ της αγοράς μεταχερισμένων συσκευών το 2022.
Αντίθετα, αποτελούσε μόλις το 1/4 των νέων smartphone που αποστέλλονταν παγκοσμίως στα τέλη του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών αγοράς International Data Corporation.
Στην Ευρώπη, περίπου το 43% των ανθρώπων διαθέτουν ένα ανακαινισμένο τηλέφωνο, σύμφωνα με έρευνα του 2023 που διεξήχθη από τις Vodafone και Recommerce Group, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων τεχνολογίας. Η Zion Market Research εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 13% ετησίως έως το 2032, αναφέρει ο Business Insider.
Το… refurbished χρυσωρυχείο
Την ίδια ώρα οι πωλητές refurbished τεχνολογικών προϊόντων πιστεύουν ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να εκμεταλλευτούν. Η Back Market, με έδρα τη Γαλλία, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει κερδοφόρος στην Ευρώπη για πρώτη φορά φέτος, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Thibaud Hug de Larauze.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε εξυπηρετήσει 15 εκατομμύρια πελάτες και πούλησε 30 εκατομμύρια προϊόντα, υποδεικνύοντας ότι η Back Market είχε έναν καλό αριθμό επαναλαμβανόμενων αγοραστών τα τελευταία 10 χρόνια. Τα τηλέφωνα αποτελούν την πλειοψηφία των πωλήσεων της Back Market, αλλά η εταιρεία πουλάει επίσης, μεταξύ άλλων, έξυπνα ρολόγια, ακουστικά, φορητούς υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Τα refurbished τεχνολογικά προϊόντα είναι πλέον ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς κατηγορίες μεταχειρισμένων που αγοράζονται στο eBay.
Ο Hug de Larauze είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον των συσκευών από δεύτερο χέρι: Προβλέπει ότι μέσα σε 10 χρόνια, το 90% των ενηλίκων θα μπορούσε να αγοράσει ανακαινισμένα προϊόντα ή να επιλέξει να επισκευάσει τις συσκευές του αντί να αγοράσει νέες. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει τόση καινοτομία στο επόμενο προϊόν», δηλώνει στον Business Insider.
Οι έμποροι ανακαινισμένων τηλεφώνων βρίσκουν επίσης δημιουργικoύς τρόπους για να αντιμετωπίσουν το μάρκετινγκ πολλών ετών που κεφαλαιοποιεί τη «newphoria», δηλαδή την αίσθηση ενθουσιασμού που νιώθουν οι άνθρωποι όταν ανοίγουν τη συσκευασία ενός gadget νέας τεχνολογίας.
Η Back Market σατίρισε την ιδέα σε μια διαφήμιση πέρυσι, «δείχνοντας» τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πάρουν το νέο προϊόν αλλά χλευάζουν τις μικρές αλλαγές στα κουμπιά και τις θύρες φόρτισης.
Η εταιρεία έκανε επίσης πρόσφατα μια προώθηση… μυστηρίου. Για 249 δολάρια ή 299 ευρώ, οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν ένα ανακαινισμένο iPhone ή Android χωρίς να γνωρίζουν το μοντέλο που θα πάρουν. Τα τηλέφωνα εξαντλήθηκαν σε δύο ώρες στη Γαλλία και σε λίγες μέρες στις ΗΠΑ, λέει ο Hug de Larauze. Η Back Market δεν ανακοίνωσε τον συνολικό αριθμό των τηλεφώνων που πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προσφοράς, αλλά ο Hug de Larauze είπε ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες της εταιρείας. Έδειξε ότι υπάρχουν αγοραστές που ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την τιμή του τηλεφώνου από το μοντέλο του.
Νομοθετικές αλλαγές
Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάποιους ανθρώπους να αγοράσουν μεταχειρισμένα τηλέφωνα είναι οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Μέσω μιας πρακτικής που ονομάζεται «σύζευξη ανταλλακτικών», στην οποία ένα ανταλλακτικό μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν το λογισμικό μιας εταιρείας το αναγνωρίσει και το εγκρίνει, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν δυσκολέψει την επισκευή του τηλεφώνου ή μπορούν να ζητήσουν από τρίτα καταστήματα να το κάνουν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Business Insider, αν αντικαταστήσεις τη ραγισμένη οθόνη ενός iPhone σε κάποιο τοπικό κατάστημα το Face ID μπορεί να μην λειτουργήσει ποτέ ξανά. Αυτό αλλάζει, έστω και αργά, αναφέρει το δημοσίευμα. Τον Απρίλιο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να κάνει αλλαγές που θα επιτρέπουν τη τοποθέτηση ορισμένων μεταχειρισμένων γνήσιων ανταλλακτικών της Apple σε άλλα iPhone. Ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν ίσχυε πριν είναι η ασφάλεια του τηλεφώνου, σύμφωνα με την κατασκευάστρια…
Τον Μάρτιο, λίγο πριν την ανακοίνωση της Apple, η Πολιτεία του Όρεγκον ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη σύζευξη εξαρτημάτων, και έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το έκανε. Και ενώ ισχύει μόνο για συσκευές που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2025, είναι μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές κάνουν τα μελλοντικά του προϊόντα τεχνολογίας να επιδιορθωθούν. Περισσότεροι νομοθέτες αντιμετωπίζουν τα εμπόδια επισκευής και η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε φέτος νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τους ανθρώπους να επισκευάζουν τα προϊόντα τους από κατασκευαστές ή τρίτους επισκευαστές αντί να πιέζονται να τα αντικαταστήσουν.
ΠΗΓΗ: ot.gr