O Όλαφ Σόλτς συναντάται σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γερμανός καγκελάριος ήδη βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ο Τούρκος πρόεδρος θα τον υποδεχτεί στα ανάκτορα του Νοτλμάμπαχτσε στις 13:30, σήμερα, Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2024. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.

Η συνάντηση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ανδρών στα δύο βασικά ζητήματα της ατζέντας τους που είναι το μεταναστευτικό που «καίει» τη Γερμανία, και οι γερμανικοί εξοπλισμοί που «καίνε» την Τουρκία με κορυφαίο ζήτημα τα Eurofighter. Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών καθώς θεωρείται συνέχεια της συνάντησης που είχαν πριν από λίγες ημέρες στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και ενώ η Γερμανία πιέζεται στο εσωτερικό της από το μεταναστευτικό.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι δύο πόλεμοι, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Τα Eurofighter «καίνε» την Τουρκία

Μεταξύ των θεμάτων που η Τουρκία επικεντρώνεται είναι το θέμα της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών. Σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

Η γερμανική έγκριση για τα Eurofighter

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Γερμανικές τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό

Tο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φέρεται επίσης να έχει εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ.

Εξαρτήματα για κορβέτες και φρεγάτες

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

Τι ζητά η Γερμανία από την Τουρκία

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης είναι επίσης από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες.

Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.