Ανταπόκριση Βρυξέλλες

Οι διαφορές των κρατών-μελών για το μεταναστευτικό παραμένουν, όμως η βούληση των ηγετών για ενότητα υπερίσχυσε και κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, καλώντας για επιτάχυνση και αύξηση των επιστροφών.

Όπως επισημαίνεται, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, την αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές και μέσα της ΕΕ
και εργαλεία, όπως η διπλωματία, η ανάπτυξη, το εμπόριο και οι θεωρήσεις. Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση.

Σε κάποια από τα ερωτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα κέντρα επιστροφής, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα αφορά μια άλλη ομάδα, «αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τα κέντρα επιστροφής. Υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, για πόσο καιρό μπορούν να είναι οι άνθρωποι εκεί ή τι κάνουν αν δεν είναι δυνατή η επιστροφή. Οπότε, όπως είπα, δεν είναι ασήμαντο και αυτό είναι ένα θέμα που συζητήθηκε».

Επίσης, όπως είπε συζητήθηκε και το θέμα των μεταναστών που χρειάζονται προστασία, τονίζοντας ότι «εδώ η συζήτηση είναι για τις ασφαλείς τρίτες χώρες, γιατί αναγνωρίζουμε πλήρως και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ανάγκη προστασίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η προστασία πρέπει να είναι μόνο στην ΕΕ», μπορεί επίσης να υπάρχει προστασία σε ασφαλείς τρίτες χώρες.

Βερολίνο: Παράτυπη μετανάστευση = επιστροφή

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πολωνία εστίασε στην εργαλειοποίηση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη ζητώντας κατανόηση για τις προσωρινές αποφάσεις που έχει λάβει για αναστολή της χορήγησης ασύλου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρήσει την απόφαση μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση και ζητώντας να μην υπάρχουν συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε Ευρωπαϊκή πηγή δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της αντιευρωπαϊκής στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όμπαν, με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο φιλοευρωπαίος Ντόναλντ Τουσκ.

Κατανόηση και στήριξη στη Βαρσοβία επέδειξε τόσο η Φινλανδία και η Μάλτα όσο και η Ισπανία, η οποία είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα στα σύνορα με το Μαρόκο το 2021.

Το ζήτημα των δευτερογενών ροών επανέφερε η Γερμανία, η οποία παρά τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε τόσο στο πρόγευμα εργασίας που είχαν Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Κύπρος, Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία (ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου) και Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης όσο και στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε ότι θα διατηρήσει τους αυστηρούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Επιπροσθέτως, το Βερολίνο εστίασε στο ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παράτυπη μετανάστευση ισούται με επιστροφή. Το ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης όσων δεν ενσωματώνονται έθεσε η Αυστρία, η οποία επίσης τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων σε τρίτες χώρες.

Το ζήτημα θα επιστρέψει στο τραπέζι τόσο στην άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο όσο και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου με τα κράτη-μέλη να καλούνται να περάσουν σε πράξεις πριν να είναι αργά.