Πίσω στην Ιταλία αναμένεται να μεταφερθούν το Σάββατο οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας, αποφάσισε δικαστήριο της Ιταλίας βάζοντας προσωρινό μπλόκο στην συμφωνία Ρώμης – Τιράνων για το μεταναστευτικό.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει, χθες, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Οι αιτήσεις για άσυλο των δώδεκα μεταναστών έχουν απορριφθεί από τις ιταλικές αρχές, αλλά θα έχουν στην διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Στην απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης να μην επικυρώσει την κράτηση των 12 μεταναστών που βρίσκονται στο δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας, αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Συνηθίζω να σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να τυχαίνουν σεβασμού και οι αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να τους χρησιμοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Η αιτία πίσω από την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Το κόμμα της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε οργισμένα την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας «πολιτικοποιημένους δικαστές» που «θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία μετά από συμφωνία με την Αλβανία, άνοιξε επίσημα την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, δύο κέντρα στην Αλβανία, όπου σχεδιάζει να επεξεργαστεί χιλιάδες αιτούντες που ζητούν άσυλο εκτός των συνόρων της.

Στα κέντρα θα φιλοξενούνται μόνο ενήλικοι άνδρες, ενώ ευάλωτα άτομα όπως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι είναι άρρωστοι ή θύματα βασανιστηρίων θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία. Οι οικογένειες δεν θα διαχωρίζονται.