Ισραήλ: Εκτακτη σύσκεψη με Νετανιάχου – Τα επόμενα βήματα μετά τον Σινουάρ

Τα επόμενα βήματά του εξετάζει το Ισραήλ. Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Νετανιάχου. Διαδηλώνουν οι πολίτες στη χώρα. Διπλωματικός πυρετός στο Βερολίνο.

Τα επόμενα βήματα μετά την εξόντωση Γιαχία Σινουάρ μελετά το Ισραήλ. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του συνέρχεται σήμερα εκτάκτως υπό τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Και αυτό γιατί η εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα δημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σε διάγγελμα του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον πόλεμο στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, όπου έχουν καταγραφεί οι τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ διεμήνυσε ότι η εξόντωση του Σινουάρ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης».

Ολα επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα επί τάπητος: η εξόντωση Σίνουαρ και η Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια, το Βόρειο Μέτωπο, η απάντηση στο Ιράν αλλά και οι προσπάθειες εντοπισμού του αδελφού του Σινουάρ. Θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ειδική διαβούλευση με αποκλειστικό θέμα την τύχη των ομήρων.

Διαδηλώσεις και σήμερα στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα οι πιέσεις στο εσωτερικό αυξάνονται, με τους συγγενείς των ομήρων να καλούν τον Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα. Προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις για απόψε, με τους συγγενείς να δηλώνουν ότι φοβούνται πια πως, όσοι όμηροι είναι ζωντανοί, κινδυνεύουν να εκτελεστούν ως αντίποινο για την εξουδετέρωση του Σινουάρ.

«Εμπόδιο της ειρήνευσης ο Σινουάρ»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι ο Σινουάρ στεκόταν εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων, ήταν ένας τρομοκράτης καταχωρημένος στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα ουσιαστικά με την εξόντωσή του, αυτό το εμπόδιο έχει εκλείψει.

Σημείο καμπής εκτιμά ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής μετά τον θάνατο του Σινουάρ και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται από τη Χαμάς.

Στο Βερολίνο ο Μπάιντεν

Το ζήτημα της εξόντωσης του Σινουάρ καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Όλαφ Σολτς, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον Κιρ Σταϊνμάιερ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.