Μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, χθες (17/10) στη Γάζα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα τον διαδεχθεί στην κεφαλή της οργάνωσης.
Με το Ισραήλ να έχει δολοφονήσει και τον προκάτοχο του Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια τον περασμένο Ιούλιο, η ανάληψη της θέσης θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί την ύψιστη διάκριση για τα μέλη της Χαμάς. Αναλυτικά ποιοι είναι οι πιθανότεροι διάδοχοι:
Μαρουάν Ισά: Ο «άνθρωπος σκιά»
Τον Μάρτιο, το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον Μαρουάν Ισά, τον αναπληρωτή του τότε στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, αλλά η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Ο Ντέιφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο.
Ο Ισά, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «άνθρωπος σκιά» από τους Παλαιστίνιους για την ικανότητά του να μένει μακριά από τα ραντάρ του εχθρού, είχε ανέλθει στο Νο 3 της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας. Αυτός και οι άλλοι δύο κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς σχημάτισαν ένα μυστικό τριμελές στρατιωτικό συμβούλιο που έπαιρνε τις στρατηγικές αποφάσεις.
Καλέντ Μεσάλ: Η απόπειρα δολοφονίας από τη Μοσάντ
Ο 68χρονος Μεσάαλ ήταν επικεφαλής της Χαμάς από το 2004 έως το 2017. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997, όταν ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, σε μια αποτυχημένη αποστολή δολοφονίας. Τώρα εδρεύει στο Κατάρ μαζί με πολλά άλλα ανώτερα στελέχη της Χαμάς.
Μοχαμάντ Σινουάρ: Ο αδερφός του Σινουάρ
Ο αδελφός του Γιαχιά Σινουάρ, είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους, βετεράνους διοικητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1975, σπάνια εμφανίζεται δημόσια ή μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Μοχαμάντ Σινουάρ, όπως και ο αδελφός του, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στόχους στον κατάλογο καταζητούμενων του Ισραήλ και, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, έχει επιβιώσει από πολλές ισραηλινές απόπειρες κατά της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων με βόμβες στην άκρη του δρόμου. Οι πηγές ανέφεραν ότι η τελευταία απόπειρα κατά της ζωής του, μέχρι τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα, ήταν το 2021.
Καλίλ Αλ Χάγια: Ο αναπληρωτής του Σινουάρ
Ο Χάγια ήταν αναπληρωτής του Σινουάρ και πρόσφατα ηγείτο της ομάδας της Χαμάς στις έμμεσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ υπό την εποπτεία του Χανίγια. Ο Χαγιά βρισκόταν στην ίδια κατοικία όταν ο Χανίγια χτυπήθηκε από βλήμα μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στην Τεχεράνη, αλλά όχι στο ίδιο διαμέρισμα τη στιγμή του χτυπήματος.
Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι η έκρηξη που σκότωσε τον Χανίγια προήλθε από βόμβα. Το 2007, ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε το σπίτι της ευρύτερης οικογένειάς του, σκοτώνοντας αρκετούς συγγενείς και το 2014 μια επίθεση στο σπίτι του σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο του.
Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ: Ο «στρατηγός» με τη χειρουργική ποδιά
Ο Ζαχάρ ήταν χειρουργός στο επάγγελμα. Φίλοι και εχθροί συνήθιζαν να τον αποκαλούν «Στρατηγό» για τις σκληροπυρηνικές απόψεις του απέναντι στο Ισραήλ και σε άλλους αντιπάλους της Χαμάς. Ο Ζαχάρ δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση ή εμφάνιση από τις 7 Οκτωβρίου και η τύχη του παραμένει άγνωστη.
Ο 79χρονος αξιωματούχος επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 2003. Διετέλεσε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που διόρισε η Χαμάς μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Γάζα το 2007, σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με την κοσμική Παλαιστινιακή Αρχή, ένα χρόνο μετά την επικράτησή της σε βουλευτικές εκλογές.
Μοχαμάντ Σαμπανά: Ο εμπνευστής του δικτύου σηράγγων
Ο Shabana, πιο γνωστός ως Abu Anas Shabana, είναι ένας από τους εναπομείναντες κορυφαίους και βετεράνους ένοπλους διοικητές της Χαμάς, επικεφαλής του τάγματός της στη Ράφα στο νότο. Πηγές της Χαμάς δήλωσαν ότι ο Σαμπάνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου σηράγγων στη Ράφα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων σε ισραηλινά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης μιας διασυνοριακής επίθεσης το 2006, κατά την οποία αιχμαλωτίστηκε ο ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ.
Ο Σαμπάνα ανέλαβε την ηγεσία του τάγματος της Ράφα αφού το Ισραήλ σκότωσε τρεις κύριους διοικητές της ομάδας κατά τη διάρκεια ενός πολέμου 50 ημερών το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου η ισλαμιστική φατρία δήλωσε ότι είχε απαγάγει δύο ισραηλινούς στρατιώτες.
Ραουχί Μουσταχά: Ο έμπιστος του Σινουάρ
Ο Μουσταχά ήταν ο έμπιστος και ισχυρότερος σύμμαχος του Σινουάρ εντός της Χαμάς. Μαζί με τον Σινουάρ, ο Μουσταχά ίδρυσε τον πρώτο μηχανισμό ασφαλείας της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό και τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.
Αποφυλακίστηκε από ισραηλινή φυλακή μαζί με τον Σινουάρ το 2011 και πρόσφατα ανέλαβε τον συντονισμό μεταξύ της ομάδας στη Γάζα και των αιγυπτιακών αξιωματούχων ασφαλείας για μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του συνοριακού περάσματος της Ράφα.
Το Ισραήλ δήλωσε στις 3 Οκτωβρίου ότι ο Μουσταχά είχε σκοτωθεί σε πλήγμα στη Γάζα τρεις μήνες νωρίτερα. Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ποτέ και η τύχη του Μουσταχά παραμένει ασαφής.