Γιαχία Σινουάρ: Οι δυσκολίες για την επιλογή του διαδόχου του και το επικρατέστερο σενάριο

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ μετά από επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων έχει αφήσει ακέφαλη τη Χαμάς, όμως σύντομα αναμένεται να επιλεγεί ο διάδοχός του - Οι σχέσεις με το Ιράν και τα προβλήματα.

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό στη διοίκηση της Χαμάς. Τα σενάρια για τη διαδοχή του είναι πολλά και ήδη υπάρχουν πολλοί που φαντάζουν ως οι επικρατέστεροι διάδοχοί.

Στο Reuters μίλησε ο Ασράφ Αμπουελούλ, ειδικός σε παλαιστινιακές υποθέσεις, ο οποίος κατέθεσε την άποψή του για την επόμενη ημέρα της Χαμάς. Για εκείνον δεν αποκλείεται να μοιραστούν σε δύο ρόλους οι αρμοδιότητες. Ένας που θα επιβλέπει τις στρατιωτικές υποθέσεις και ένας άλλος που θα διευθύνει το πολιτικό γραφείο, υπεύθυνος για τις διεθνείς επαφές και τη διαμόρφωση πολιτικών.

«Το Ιράν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Χαμάς, το οποίο υποστηρίζει την ομάδα με χρήματα και όπλα, και η ευλογία του είναι το κλειδί για το ποιος θα γίνει ο διάδοχος του Σινουάρ», ανέφερε αρχικά.

Ο ρόλος του Αλ Χάγια

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 και είναι παρακλάδι του σουνιτικού ισλαμιστικού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται συνήθως με συναίνεση στα όργανα της Χαμάς. Με τον Σινουάρ νεκρό, η ηγεσία της Χαμάς για τη Γάζα έχει περάσει προσωρινά στον αναπληρωτή του, τον Χαγιά, που εδρεύει στο Κατάρ.

Αλλά ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι δυσκολίες επικοινωνίας μπορεί να θέσουν όρια στο πόση καθημερινή επαφή μπορεί να έχει ο Χάγια με τους άνδρες στο έδαφος, αφήνοντας την ένοπλη πτέρυγα – τις Ταξιαρχίες Κασάμ – να έχει τον έλεγχο, λένε οι ειδικοί.

Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι ο Χάγια δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην άσκηση του ρόλου του ως «de facto ηγέτης της Γάζας». Η πηγή σημείωσε ότι ο Χάγια διατηρούσε καλές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα και ήταν κοντά τόσο στον Σινουάρ όσο και στον Χανίγια.

Ο Ακράμ Αταλάχ, ένας Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι αναμένει ότι η ένοπλη πτέρυγα θα σεβαστεί την εξουσία του Χάγια – ακόμη και από μακριά. Περίμενε επίσης ότι ο Μοχαμάντ Σινουάρ θα αναδειχθεί ως μια πιο σημαντική φιγούρα στην ένοπλη πτέρυγα και στη Χαμάς γενικότερα.

Οι ευλογίες του Ιράν

Ένας βετεράνος διοικητής των Ταξιαρχιών Κασάμ, ο Μοχάμεντ Σινουάρ εμφανιζόταν σπάνια δημοσίως, βρισκόταν επί μακρόν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων του Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του, δήλωσαν πηγές της Χαμάς.

Ο διορισμός του Σινουάρ τον Αύγουστο θεωρήθηκε τόσο ως επίδειξη προκλητικότητας όσο και εσωτερικής ενότητας από τη Χαμάς. Οι στενοί δεσμοί του με το Ιράν θεωρήθηκαν ως παράγοντας που υποστήριξε την υποψηφιότητά του. Ο Χάγια θεωρείται επίσης κοντά στην Τεχεράνη, η υποστήριξη της οποίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Χαμάς μετά τον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές του εξέχοντος πρώην ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ έχουν θολώσει από το ιστορικό προστριβών με την Τεχεράνη μετά την υποστήριξή του στην εξέγερση υπό την ηγεσία σουνιτών μουσουλμάνων το 2011 κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Attallah δήλωσε ότι οι δεσμοί του Hayya με το Ιράν τον καθιστούν σε καλύτερη θέση από τον Χαλέντ Μεσάλ. Αλλά αν το Ιράν αμβλύνει την αντίθεσή του στον Μεσάλ, μπορεί να έχει μια ευκαιρία, είπε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.