Η δολοφονία του πιο καταζητούμενου εχθρού του Ισραήλ Γιαχία Σινουάρ χαιρετίστηκε ως δικαίωση για τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, αλλά σε μια χώρα κουρασμένη μετά από ένα χρόνο πολέμου αυξάνει επίσης την πίεση προς το πρόσωπό του να τερματίσει τις μάχες και να σώσει τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου περιέγραψε τον θάνατο του Σινουάρ ως «την αρχή του τέλους» μιας σύγκρουσης που έχει επεκταθεί στον Λίβανο και την Υεμένη και δήλωσε ότι μπορεί να τερματιστεί αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα και επιστρέψει τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Με τον Σινουάρ να προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο Παλαιστίνιων και Λιβανέζων μαχητικών ηγετών που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, ο φόβος ότι μια συμφωνία θα επιβράβευε τον αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς έχει εκλείψει.
«Νομίζω ότι αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή στη Γάζα για να κλείσουμε το μέτωπο στη Γάζα», δήλωσε στο Reuters η Σίρα Έφρον, Ανώτερη Διευθύντρια Πολιτικής Έρευνας στο φιλοϊσραηλινό Ίδρυμα Diane and Guilford Glazer.
«Θέλω να πω, πρέπει να θυμάστε ότι αυτό πηγαίνει στο kishka (τα σωθικά) της ισραηλινής κοινωνίας, εκδικήθηκαν τον εγκέφαλο Σινουάρ», είπε.
Οι πιέσεις από τον Λευκό Οίκο
Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς θα αντιδράσει η Χαμάς στον θάνατο του ηγέτη της, ο οποίος κινηματογραφήθηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να κάθεται βαριά τραυματισμένος σε ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Γάζα, προτού ανασυρθεί η σορός του και μεταφερθεί στο Ισραήλ για εξετάσεις που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του.
Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Χαλίλ Αλ-Χάγια δήλωσε ότι οι ισραηλινοί όμηροι δεν θα επιστραφούν μέχρι να τερματιστεί η ισραηλινή «επιθετικότητα» και να αποσυρθούν οι δυνάμεις της.
Ορισμένοι από τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς συμμάχους του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών του Μπεζαλέλ Σμότριχ, δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να σταματήσει πριν από την «πλήρη παράδοση» της Χαμάς.
Αλλά με τον Λευκό Οίκο να μιλάει για ένα πιθανό «σημείο καμπής» στον πόλεμο, ακόμη και πολλοί υποστηρικτές της μέχρι τώρα ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ είπαν ότι υπάρχει μια ευκαιρία να τερματιστούν οι μάχες.
Ένα σημαντικό τμήμα της ισραηλινής κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, υποστήριζε πάντοτε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη είναι να επιφέρουν στρατιωτικές ήττες στους εχθρούς τους, ακόμη και αν αυτό έχει ως κόστος την αναστάτωση των συμμάχων τους.
Η πολιτική τύχη του Νετανιάχου
Ο θάνατος του Σινουάρ θεωρήθηκε από πολλούς ως δικαίωση της άρνησης του Ισραήλ να υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις νωρίτερα φέτος και να μην στείλει χερσαία στρατεύματα στην πόλη Ράφα, η οποία ήταν τότε το καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που είχαν εκτοπιστεί από τις μάχες. «Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν βγήκε ο Σινουάρ στη Ράφα», δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος αξιωματούχος.
Ο Νετανιάχου αντιστέκεται εδώ και μήνες στις πιέσεις των οικογενειών των ομήρων και των παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Υπήρξαν περισσότερες τέτοιες εκκλήσεις την Παρασκευή.
Η πολιτική τύχη του Νετανιάχου, που είχε φτάσει στο ναδίρ πέρυσι, μετά την πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ, αναζωπυρώνεται σταθερά από τότε, ιδίως καθώς μια σειρά από μαχητές ηγέτες έχουν δολοφονηθεί.
Αρκεί ο κύκλος του αίματος;
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, μακροχρόνιος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, σκοτώθηκε στη Γάζα τον Ιούλιο και τον ίδιο μήνα, ο πολιτικός ηγέτης του κινήματος Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.
Δύο μήνες αργότερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στη Βηρυτό, ένας από μια σειρά ηγετών της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας που σκοτώθηκαν σε ένα κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Η προσθήκη του Σινουάρ στον κατάλογο θα μπορούσε να δώσει στον Νετανιάχου μια πιθανή «έξοδο» από τη Γάζα, δήλωσε ο Κάρμιελ Άρμπιτ, μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Αλλά ο θάνατος του Σινουάρ από μόνος του δεν εγγυάται τις συνθήκες που απαιτούνται για να κηρύξει ο Νετανιάχου το τέλος του πολέμου, όπως ελπίζουν πολλοί», είπε.
Κλειδί ο διάδοχος του Σινουάρ
Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου στη μάχη χαιρετίστηκε από πολλούς Παλαιστίνιους ως μια ηρωική πράξη προκλητικότητας κατά του Ισραήλ που θα πρέπει να εμπνεύσει περαιτέρω αντίσταση.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα όταν τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Αλλά κατά τα άλλα δεν έχει αποκαλύψει λεπτομερείς ιδέες για τη διαχείριση του θύλακα πέρα από την απόρριψη οποιουδήποτε ρόλου για τη Χαμάς ή την Παλαιστινιακή Αρχή.
Μετά από ένα χρόνο πολέμου, ο θύλακας είναι σε ερείπια, με περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους νεκρούς και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκτοπισμένο. Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει χρόνια, απαιτώντας δισεκατομμύρια δολάρια και μεγάλη διεθνή υποστήριξη.
Από την ισραηλινή πλευρά, μετά την εισβολή ενόπλων υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 251 ομήρους, λίγοι είναι πρόθυμοι να εμπιστευτούν τη Χαμάς, ακόμη και αν ο Σινουάρ έχει φύγει.
Αλλά ακόμη και ο πρόεδρος του Κιμπούτς, Μπεερί, μιας κοινότητας κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που έχασε έναν στους 10 κατοίκους της στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που προσφέρει ο θάνατος του Σινουάρ. «Υπάρχει μια ευκαιρία», δήλωσε ο Amit Solvi. «Και το Ισραήλ πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και με τα δύο χέρια. Και να την εξελίξει σε διπλωματική συμφωνία».