Οι εξελίξεις μετά το θάνατο του Σινουάρ από ισραηλινούς στρατιώτες αναμένονται ραγδαίες. Οι ειδικοί είναι μοιρασμένοι στη μέση. Άλλοι βλέπουν μια ελπίδα για τερματισμό του πολέμου στην περιοχή και άλλοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συσπειρώσει τους αντιπάλους του Ισραήλ.

Οι πρώτες αντιδράσεις που υπάρχουν από στελέχη της Χαμάς και δυνάμεις της περιοχής δείχνουν προς τη δεύτερη κατεύθυνση. Μέσω διαγγέλματος ο Χαλίλ αλ Χάγια αναφέρθηκε στο θάνατο του Σινουάρ και έστειλε μήνυμα προς το Ισραήλ.

«Βρήκε το τέλος του όρθιος και γενναίος, με το κεφάλι ψηλά, πολεμώντας μέχρι την τελευταία στιγμή. Έζησε όλη του τη ζωή ως ιερός μαχητής. Από νεαρός μπήκε στον αγώνα της αντίστασης. Στάθηκε γενναίος πίσω από τα ισραηλινά κάγκελα και μετά την απελευθέρωσή του με συμφωνία ανταλλαγής, συνέχισε τον αγώνα του με αφοσίωση» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «ο μαρτυρικός θάνατος του Σινουάρ και όσων προηγήθηκαν «θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του κινήματος. Οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν εκτός εάν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα και οι όμηροι μας απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές. Η Χαμάς θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε όλα μας τα εδάφη».

Ο Γιαχία Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης»

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, παραμένει «πηγή έμπνευσης» για όσους πολεμούν το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Το Ιράν, υποστηρικτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απέτισαν φόρο τιμής στον ηγέτη της Χαμάς και ορκίστηκαν πως «η Γάζα και η παλαιστινιακή υπόθεση θα θριαμβεύσουν όποιο κι αν είναι το εύρος των θυσιών».

«Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας (…) στη Χαμάς και στον παλαιστινιακό λαό για τον μάρτυρα, τον μεγάλο ηγέτη Γιαχία Σινουάρ, που αγωνίστηκε για την πιο ευγενή και πιο δίκαιη παλαιστινιακή υπόθεση», έγραψε στην πλατφόρμα X ο εκπρόσωπός του Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ.

Χεζμπολάχ: «Βρισκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού»

Από την πλευρά της η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ και υποστηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη σύμμαχό της για τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, λέγοντας πως «βρίσκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού».

Σε μια ανακοίνωση, η φιλοϊρανική οργάνωση, ο ηγέτης της οποίας Χασάν Νασράλα δολοφονήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Ισραήλ, αποτίνει φόρο τιμής στον Γιαχία Σινουάρ «που πολέμησε το αμερικανικό σχέδιο και τη σιωνιστική κατοχική δύναμη και έχυσε το αίμα του μέχρι να γίνει μάρτυρας». Λέει πως «επαναβεβαιώνει την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό» που «αντιστέκεται υπό την εγκληματική σιωνιστική επίθεση».