Η συνάντηση Μπελέρη – Ράμα στα Τίρανα, η σκιώδης κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και ένα κρας τεστ για την Αμυνα

Η επιστροφή Μπελέρη στα Τίρανα και το τετ α τετ με τον Έντι Ράμα.

Ίσως να αποτελεί τη συνάντηση της χρονιάς: Στις 29 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, ο Φρέντι Μπελέρης πρόκειται να συναντηθεί με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα. Θα συναντηθεί, δηλαδή, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας με την ιδιότητά του μέλους της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου – Αλβανίας, ως ευρωβουλευτής με τον άνθρωπο που τον κράτησε στη φυλακή για 481 ημέρες προκειμένου να τον κρατήσει εκτός δημαρχιακού θώκου στην Χειμάρρα και αντιμετώπιζε (παρά τη ευρωπαϊκή κατακραυγή) ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Πώς αλήθεια τα φέρνει έτσι η ζωή (και η πολιτική); Ο ‘Εντι Ράμα είναι αναγκασμένος να τον υποδεχθεί αυτή τη φορά με τιμή όπως αξίζει σε έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου, όταν πριν από λίγους μήνες δήλωνε πως για την αλβανική κυβέρνηση η υπόθεση Μπελέρη είναι… ανύπαρκτη.

Βλέπετε αυτός ο όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση (με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης) ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνά μέσα από τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ανάγκασαν τον «σκληρό» Εντι Ράμα να αλλάξει ρότα. Ε, τώρα που τα λέμε δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Το όραμα των Αλβανών για ένταξη στην ΕΕ περνά, ως επί το πλείστον και μέσα από την ομογένεια. Επιπλέον η συνάντηση αυτή, όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, αποτελεί δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων επέμεναν για τη σημασία της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέα Δημοκρατίας.

Η στήλη έχει εξασφαλίσει το πλήρες πρόγραμμα της Επιτροπής στην οποία μετέχει και ο Μπελέρης στη τριήμερη (παρακαλώ) επίσκεψή της την Αλβανία. Μόλις τα μέλη της Επιτροπής φθάσουν στα Τίρανα θα υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής από τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σίλβιο Γκονζάτο, ο οποίος μετέχει στις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ- Αλβανίας.

Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση που σας έλεγα πιο πάνω με τον Έντι Ράμα, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 45 λεπτά. Εν συνεχεία θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους αλβανικών κομμάτων και γεύμα από τον πρέσβη της ΕΕ στην Αλβανία στο Ευρωπαϊκό Σπίτι, στην οδό Πάπα Γκιόν Παλί. Αμέσως μετά συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Ελίζα Σπιροπάλι και τις επόμενες ημέρες συζητήσεις με την μεικτή επιτροπή ΕΕ- Αλβανίας.

***

Την Τρίτη η πιο δύσκολη ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τα «μασάζ» των γαλάζιων βουλευτών. Την Τρίτη, για παράδειγμα, είναι η σειρά των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Καταλαβαίνετε τώρα ότι θα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημέρωση, με τα ελληνοτουρκικά, με την άφιξη στην Αθήνα τον Νοέμβριο του Χακάν Φιντάν, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό (με την ανακοινωθείσα τετραμερή), με τους πολέμους Ουκρανίας, Γάζας και Λιβάνου και τα με αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν.

Η ενημέρωση θα γίνει στη Βουλή και όχι στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό ίσως να προσδώσει περισσότερη βαρύτητα. Το «μασάζ» όμως των βουλευτών άρχισε πριν από την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ. Ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, έπιανε έναν – έναν βουλευτή και του έλεγε να μην γίνουν μαζικές ερωτήσεις βουλευτών (όπως αυτή που έγινε από τους 11) για τα ελληνοτουρκικά. Εννοούσε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι ερωτήσεις στην ενημέρωση του υπουργού (όπως εξήγησε).

***

Το ΠαΣοΚ σχηματίζει σκιώδη κυβέρνηση

Συνήθως σκιώδη κυβέρνηση σχηματίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα αμέσως μόλις χάσει τις εκλογές. Αυτή τη φορά με την επανεκλογή προέδρου, είναι το ΠαΣοΚ που ετοιμάζει σκιώδη κυβέρνηση. Ίσως να αισθάνεται ο πρόεδρός του ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος της αντιπολίτευσης, μετά τα όσα χαοτικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, εάν οι πληροφορίες ευσταθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα όχι μόνον σκιώδη κυβέρνηση και αναδιανομή ρόλων, αλλά και Πολιτικό Κέντρο.

Όσον αφορά τη σκιώδη κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης εξετάζει τα στελέχη που θα παρακολουθούν στενά και κατά τομείς το κυβερνητικό έργο, που θα έρχονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, λέξη η οποία απασχόλησε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική, εσωκομματική, περίοδο. Στην σκιώδη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ίσως να υπάρξει και μια πρωτοτυπία. Να συμμετάσχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

***

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τις κλοπές των προτομών

Βαριές ποινές φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στους τρεις κατηγορουμένους που ρήμαζαν μεταλλικές προτομές προσωπικοτήτων σε Νέα Ιωνία, Φιλοθέη και Νέα Ερυθραία, για να τις πωλούν σε μάντρα σκραπ στις Αχαρνές. Μετά από δυο αναβολές – για τις οποίες είχε γράψει ο «ΒΗΜΑτοδότης» – και μετά από πιέσεις των παρισταμένων μαρτύρων, η δίκη έγινε τελικώς χθες παρότι είχε εξαντληθεί το ωράριο.

Η έδρα δίκασε την υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2022 επιβάλλοντας ποινές στους τρείς ενόχους: 8 έτη φυλάκισης και 9.000 ευρώ, στον πρώτο κατηγορούμενο, 5μιση χρόνια στην συνεργό του –και σύζυγό του- και 8 έτη φυλάκισης και 10.000 ευρώ στον τρίτο κατηγορούμενο ο οποίος καταζητείται. Εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης του κλεπταποδόχου.

Υπενθυμίζεται ότι η σπείρα είχε καταστρέψει τα μνημεία και κλέψει τις προτομές του ποιητή Τάκη Σινόπουλου, του τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, της γλύπτριας Σούλης Σουρή και του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία Αττικής, καθώς και τις προτομές του συγγραφέα και στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση στην Φιλοθέη και του ελληνο-αμερικανού ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Γιώργου Διλβόη στην Νέα Ερυθραία. Μένει πλέον να αποκατασταθούν όσες προτομές δεν κατασκευάστηκαν εκ νέου και να πάρουν και πάλι την θέση που τους αξίζει.

***

Πόσα ξοδεύουν Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ και Αίγυπτος για την Άμυνα;

Αλίευσα ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από την μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ), για τις χώρες της Μέσης Ανατολής (αλλά και για την Ελλάδα) τα οποία σας παρουσιάζω για να κάνετε τις συγκρίσεις:

Η Αίγυπτος με πληθυσμό 109,5 εκ. παραμένει η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή, με δεύτερο το Ιράν με 87,5 εκ. που έχει ξεπεράσει την Τουρκία, η οποία τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση πληθυσμιακά, με 83,6 εκ. Ακολουθεί το Ιράκ με 41,2 εκ. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός ανέρχεται στα 10,5 εκ. και στο Ισραήλ 9,2 εκ, με την Κύπρο με 1,1 εκ να αποτελεί τη μικρότερη πληθυσμιακά χώρα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, πρώτη με μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος του ΑΕΠ είναι η Τουρκία, με $1,15 τρισ., δεύτερη η Σαουδική Αραβία με $1,11 τρισ., τρίτο το Ισραήλ με $540 δισ. και ακολουθεί το Ιράν με $386 δισ. Η Ελλάδα με το ΑΕΠ της στα $256 δισ. έχει υποχωρήσει στην έβδομη θέση, ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ιράκ.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ ($69,1 δισ., $20,7 δισ. και $19,2 δισ. αντίστοιχα). Η Τουρκία για το 2024 έχει προϋπολογισμένο, για σκοπούς άμυνας, ποσό $16,5 δισ., που αν τελικά υλοποιηθεί θα είναι κατά 90% περίπου υψηλότερο των προηγούμενων χρόνων, ενώ Ιράν και Ελλάδα διαθέτουν για την άμυνα γύρω στα $7 δισ. και η Αίγυπτος $5 δισ.

***

Τι ζητάει ένας Ιωαννίτης Grand Master στην Αθήνα;

Αυτές τις μέρες αναμένεται στην Ελλάδα ο Μέγας (Grand Master) του Τάγματος των Ιωαννιτών, ο Fra’ John Dunlap, τον οποίο θα υποδεχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μάλιστα θα τον υποδεχθούν με τιμές Αρχηγού κράτους.

Ποιοι είναι οι Ιωαννίτες Ιππότες ή αλλιώς γνωστοί ως «Hospitaller»; Πρόκειται για την ιστορική συνέχει του καθολικού Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου (την εποχή των Σταυροφοριών) που είχε στην αρχή έδρα την Ιερουσαλήμ, μετά τη Ρόδο και στο τέλος τη Μάλτα. Το Τάγμα αριθμεί αρκετά χιλιάδες μέλη και υπάγεται στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μου λένε ότι θα επισκεφθεί εκτός από την Αθήνα και τη Ρόδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.