Λονδίνο, αρχές της δεκαετίας του ’70: «Πείτε μας δυο λόγια για τη δικηγορική σας εταιρία (law firm)», ρώτησε ένας partner μεγάλης αγγλικής δικηγορικής εταιρείας τον νεαρό,, τότε δικηγόρο Τρύφωνα Κουταλίδη. «Τι να πει ο δικηγόρος για τη ‘φίρμα’ τους; Τρεις δικηγόροι όλοι κι όλοι, στοιβαγμένοι σε δυο δωματιάκια μαζί με μια γραμματικιά που καθότανε πίσω από μια γραφομηχανή».

Είχε όμως πάθος για τα νομικά, όραμα και φιλοδοξία. Είχε φοιτήσει και στο «Ωνάσειο Πανεπιστήμιο», δίπλα στον Αριστοτέλη Ωνάση – και αργότερα συνεργαζόμενος με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Χρήστο Λαμπράκη, τον Γιάννη Κωστόπουλο και άλλους πολύ σπουδαίους, ενώ πρόσφερε τις νομικές του υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, και στον ΔΟΛ.

Τα δύο δωματιάκια έγιναν ένας όροφος, «οι δουλειές φούντωναν, το γραφείο μεγάλωνε και νέοι δικηγόροι έπιαναν δουλειά εκεί. «Πολύ προσεχτικά διάλεγαν ο δικηγόρος και η παρέα του τους καινούργιους. Μόρφωση, ήθος και εμφάνιση έπαιξαν σπουδαίο ρόλο». Οι έξι δικηγόροι έγιναν δέκα αργότερα είκοσι και σήμερα εβδομήντα πέντε και συνολικά εκατό με το διοικητικό προσωπικό, που στεγάζονται στα νέα γραφεία της εταιρείας στο υπερσύγχρονο και εμβληματικό κτίριο Orbit, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

«Ο δικηγόρος όχι μόνο πίστευε στη δικηγορία, αλλά και στο μέλλον της». Έφυγε από τη ζωή το 2012 σε ηλικία 77 ετών, ενεργός στη δικηγορία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο στενότερος συνεργάτης του και σημερινός διευθύνων εταίρος Νίκος Κορίτσας, μαζί με μια ομάδα άξιων συνεταίρων, συνέχισε το όραμά του για την οργάνωση, τη δομή και λειτουργία διεθνών προδιαγραφών και τον τρόπο σκέψης που κληροδότησε ο ιδρυτής στην εταιρεία παρέχοντας υψηλού επιπέδου νομικές υπηρεσίες στους Έλληνες και ξένους πελάτες της.

Το φθινοπωρινό βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη, σε μια λαμπερή εκδήλωση, παρουσία εκατοντάδων φίλων και συνεργατών της, γιόρτασε τα 50 και πλέον χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, την πρόσφατη διάκρισή της ως Greek Law Firm of the Year για το 2024 από τους Chambers & Partners καθώς και τις νέες της πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των νέων δικηγόρων και την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Όσοι βρέθηκαν στο Fuga, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αντιλήφθηκαν ότι το μέλλον της εταιρίας ,που ίδρυσε ο αείμνηστος Τρύφων Κουταλίδης και συνεχίζουν σήμερα οι τότε στενοί συνεργάτες του μαζί με τη νεότερη γενιά άξιων δικηγόρων, είναι σίγουρα λαμπρό.

*Όλες οι φράσεις σε εισαγωγικά είναι από το βιβλίο «Ο Δικηγόρος» του Τρ. Κουταλίδη (βιβλιοπωλείον της Εστίας)