Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Απορίες Κασσελάκη, αιχμές Φάμελλου – Πολάκη, «αποστάτες» και «μπουζουξίδικο»

Το νυχτερινό κέντρο, ο πρόεδρος των followers, το νέο εξώδικο, ο Βασιλάκης Καΐλας και οι «πολλές μ@λ@κιες» - Επικοινωνιακή ή μη, η αντιπαράθεση εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

Στον δρόμο για το έκτακτο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 8-10 Νοεμβρίου, ο λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να σταθεί στα πόδια του και να φτάσει κακήν κακώς ως την εκλογή προέδρου «συντεταγμένα και με συλλογικότητα» όπως ανέφερε η Πολιτική Γραμματεία. Μια διαδρομή εξόχως κακοτράχαλη τηρουμένων των αναλογιών κι όσων έχουν προηγηθεί και θ’ ακολουθήσουν σίγουρα.

Με πρώτο σταθμό την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων σε μια εβδομάδα, ο επικοινωνιακός «πόλεμος» των εσωκομματικών μπλοκ πρόκειται να συνεχιστεί σε διάφορα μέτωπα.

Ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης, που θα επιδιώξει να ανατρέψει την επικυρωμένη απόφαση αποκλεισμού του από την προεδρική κούρσα, ζητά διευκρινίσεις για το πλάνο του κόμματος. Το γραφείο του πρώην προέδρου επικαλέστηκε πληροφορίες πως το συνέδριο πρόκειται να φιλοξενηθεί σε νυχτερινό κέντρο που παραμένει κλειστό και γι’ αυτό έθεσε τέσσερα ερωτήματα.

Σημαντικότερα εξ αυτών αν υπάρχει ήδη συμφωνία για μίσθωση χώρου και ποια εταιρία έχει αναλάβει τις εκλογές.

Κασσελάκης: «Ο λαός τα διαγράφει όλα»

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία και το πρωί της Παρασκευής παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις (δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση) του δήμου Έδεσσας για την απελευθέρωση της πόλης. Αμέσως μετά είχε κανονισμένη συνάντηση με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό καφέ.

Ως συνήθως υπήρξαν αρκετές φωτογραφίες και λόγια συμπάθειας από υποστηρικτές του που, σύμφωνα με το επιτελείο του, τού ζήτησαν «να μην το βάλεις κάτω». Μαζί του ήταν και βουλεύτρια Πέλλας – γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Δεν μ’ έχουν διαγράψει, δεν με έχουν. Ο λαός τα διαγράφει όλα» απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση που του τέθηκε σε σχέση με την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από την Κεντρική Επιτροπή.

Προηγουμένως είχε δηλώσει χαρούμενος για την παρουσία του στην Έδεσσα, τονίζοντας πως «πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία μας, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες μας και να γινόμαστε μια καλύτερη κοινωνία». Κατά τον Στ. Κασσελάκη αποτελεί ευθύνη προς τα παιδιά που παρέλασαν «να προσφέρουμε ως μια εναλλακτική, προοδευτική, πατριωτική, σύγχρονη κυβερνητική λύση στον τόπο, για να μπορέσουν να έχουν την πιθανότητα να διεκδικήσουν τα όνειρά τους».

Φάμελλος: «Δεν θέλουμε ένα κόμμα followers και οπαδών»

Το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα υπηρετεί την ίδια ώρα ο Σωκράτης Φάμελλος. Την Πέμπτη ήταν στη Λάρισα για μια σειρά από επισκέψεις / συναντήσεις (Γενικό Νοσοκομείο, Περιφέρεια, Νομαρχιακή Επιτροπή) και την Παρασκευή μετέβη στην Πάτρα προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του.

Στη χθεσινή ομιλία του σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ανέπτυξε πως ο ίδιος εννοεί ένα κόμμα μελών. «Τα μέλη για τον πρόεδρο δεν είναι κόμμα, αυτή είναι η βασική διαφορά μας. Εμείς θέλουμε κόμμα των μελών, δεν θέλουμε μέλη για τον πρόεδρο, ούτε ένα κόμμα followers και οπαδών» ανέφερε αιχμηρά.

«Δεν είναι εξουσία η θέση του προέδρου, είναι ευθύνη» υπογράμμισε. «Το «θα βγω μπροστά» σημαίνει ότι θα εγγυηθώ ότι θα υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατία, για να υπάρχει και έξω στην κοινωνία δημοκρατία» εξήγησε κατόπιν.

«Δεν έχουμε ανάγκη άλλες σελίδες και άλλα δρομολόγια. Το σπίτι μας θέλουμε να δυναμώσουμε, το σπίτι μας θέλουμε να προστατεύσουμε, το σπίτι μας θέλουμε να ξαναχτίσουμε» κατέληξε ο κ. Φάμελλος υπενθυμίζοντας πως «στην Αριστερά έχουμε έρθει για να φτιάχνουμε, για να δημιουργούμε, επειδή δεν χρωστάμε σε κανέναν παρά μόνο στις αξίες μας και στην παρακαταθήκη του παρελθόντος, όχι για να γκρινιάζουμε, για να καταστρέφουμε, για να μεμψιμοιρούμε και για να μεταφέρουμε γκρίνια».

«Σχεδιάζει να στείλει νέο εξώδικο;»

Στην Πάτρα ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ ρωτήθηκε για τα ερωτήματα της πλευράς Κασσελάκη και αναρωτήθηκε «αν σχεδιάζει ο τέως πρόεδρος να στείλει νέο εξώδικο».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, διατυπώνεται μια επίθεση καθημερνά στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε δηλωμένη επιδίωξη διεκδίκησης κάποιου ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο υποψήφιος πρόεδρος.

«Πόσο υποκριτικό είναι να ρωτά κάποιος αν έχουμε καμπάνια για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ταυτόχρονα υλοποιεί μια καμπάνια σ’ ένα παράλληλο σάιτ που λειτουργεί ανταγωνιστικά;» ρώτησε με ρητορικό ύφος.

Κατέληξε δε λέγοντας ο κ. Φάμελλος πως «όταν τροφοδοτούμε διχόνοια κι εντάσεις, διώχνουμε τον κόσμο. Μια προσπάθεια που γίνεται για εντάσεις και τοξικότητα δείχνει την αδυναμία διατύπωσης πολιτικού ρόλου και προσβάλλει».

Πολάκης: «Ο Κασσελάκης συμπεριφέρεται σαν Βασιλάκης Καΐλας»

Ο Παύλος Πολάκης άφησε την Κρήτη για μια διήμερη περιοδεία στην Πελοπόννησο (Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος) προτού εξορμήσει στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Σε αυτήν ο βουλευτής Χανίων και διεκδικητής της αρχηγίας υποστήριξε ότι «με τη βοήθεια και μέρους των 87» ο Στέφανος Κασσελάκης έχει φτάσει σε σημείο «να συμπεριφέρεται σαν Βασιλάκης Καΐλας που με πετάνε εκτός». Γι’ αυτό και επιμένει ότι θα ήταν καλό να μην εφαρμοστεί ο αποκλεισμός του έτσι ώστε «να ηττηθεί το απολιτίκ πράγμα το οποίο εκπέμπει».

Επιδίωξη του κ. Πολάκη, όπως επανέλαβε είναι να ηγηθεί ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα ξαναγίνει «ηγεμονική δύναμη στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασικός κορμός και πυρήνας της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που θα διεκδικήσει και θα παλέψει για την πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η ερώτηση Φαραντούρη στην Κομισιόν

Ανάλογες επισκέψεις σε πόλεις ανά την επικράτεια θα κάνει στο άμεσο μέλλον κι ο Νίκολας Φαραντούρης.

Προσώρας ο ευρωβουλευτής ασκεί ανελλιπώς τα καθήκοντά στου στις Βρυξέλλες. Τελευταία κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για σοβαρά κενά που υπάρχουν στα μέτρα προστασίας των περιοχών NATURA 2000.

Στην ερώτησή του επεσήμανε ότι μόνο 12 από τις συνολικά 174 θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας διέπονται από κάποιο καθεστώς προστασίας, αλλά ακόμη και σε αυτές περιορίζεται σε προσωρινά ή αποσπασματικά μέτρα, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον των περιοχών αυτών.

Επίσης, όπως κατάθεσε, εντοπίζονται σοβαρά κενά στην λειτουργία Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και ελλείψεις στην στελέχωση των Σωμάτων Φύλαξης Φύσης που έχουν αναλάβει διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Οι αποστάτες, οι μ@λ@κιες, το μπουζουξίδικο

Η άλλη όψη της αντιπαράθεσης αφορά τα στελέχη που τοποθετούνται επί των διαδικασιών και των αποφάσεων των οργάνων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ ανέφερε ότι ο Στ. Κασσελάκης «δεν σέβεται» τον γενικό κανόνα του «εγώ κάτω από τα εμείς». Ουσιαστικά ήταν κι ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που προσανατολίζονται σε αποχώρηση εφόσον δεν επιτραπεί στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Θύμισε ότι «όλοι όσοι έχουν εκλεγεί αυτή τη στιγμή βουλευτές εκλέχτηκαν το καλοκαίρι του ’23 και κατέβηκαν με ένα κόμμα το οποίο πήρε 17,8% με πρόεδρο τότε τον Αλέξη Τσίπρα» και πως ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης ήταν εκείνος που αποκαλούσε «αποστάτες και 5η φάλαγγα» τα στελέχη που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος, ο οποίος έλεγε 11 μήνες αυτά τα λόγια στις τηλεοράσεις και υπάρχουν αναρτημένα τα βίντεο, θα διαφοροποιήσει τη θέση του» σχολίασε σχετικώς.

«Χαμένο το έχει το συνέδριο»

Ο Γιώργος Τσίπρας, μέσω του OPEN, επαλήθευσε τη ρήση του Παύλου Πολάκη για «μ@λ@κι@» που έγινε, αλλά συμπλήρωσε αυτοσαρκαζόμενος ότι «δεν κάναμε μόνο μια». Ισχυρίστηκε επίσης πως «τους υποψήφιους τούς καθορίζει το κόμμα, η βάση, και όχι γενικά ο κόσμος όλος».

Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν υπολογίζει στο συνέδριο, χαμένο το έχει». «Είναι περισσότερο μια τακτική για μια έξοδο ηρωική με ό,τι στόχο έχει στο μυαλό του» ανέπτυξε τη σκέψη του λέγοντας πως ότι στόχος του είναι η δημιουργία άλλου κόμματος με το brand name και την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε καφετέρια, σε υπαίθριο παζάρι ή σε τσίρκο»

Από την άλλη, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, εξ αυτών που απειλούν με ανεξαρτητοποίηση, έγραψε πως «μόνο ντροπή» προκαλούν τα σενάρια για διεξαγωγή του συνεδρίου «σε μπουζουξίδικο που έχει κλείσει εδώ και χρόνια».

«Έλα τώρα, μπορείτε και καλύτερα: Σε καφετέρια, σε υπαίθριο παζάρι, σε κάποιο εγκαταλελειμμένο τσίρκο ίσως; Προσέξτε μόνο να μη σας έρθουν τίποτα «μη κανονικοί» (σύμφωνα με Πολάκη) σύνεδροι» ειρωνεύτηκε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.