Μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση των ημερών θα ήταν καλό να μελετηθεί και να αξιολογηθεί από τους συναρμόδιους της ελληνικής πολιτικής καθημερινότητας.

Το ένα σκέλος της σύμπτωσης είναι η απονομή του βραβείου Νομπέλ Οικονομίας σε τρεις επιστήμονες για τις μελέτες τους «σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία». Προφανώς και πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα διάσταση της οικονομικής επιστήμης, η οποία υπερβαίνει την τεχνοκρατική αποστείρωση και φτάνει στα χωράφια της εφαρμοσμένης πολιτικής και της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Το άλλο σκέλος της σύμπτωσης είναι η σχεδόν ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της τελευταίας έρευνας του ευρωβαρόμετρου, στην οποία παρουσιάζεται η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών για την ποιότητα των θεσμών στις χώρες τους και ειδικότερα για την δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Η Ελλάδα κατατάσσεται υπερηφάνως στην 27η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ένωσης σε αυτήν την έρευνα, κάτω από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Μόλις το 32% των Ελλήνων δηλώνει ότι υπάρχει επαρκής λειτουργία του κράτους δικαίου, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της εμπιστοσύνης στους θεσμούς είναι υπερδιπλάσιος.

Το εύρημα αυτό, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, δεν μπορεί να αγνοούνται. Όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αν υπάρχει ένα πεδίο μεταρρυθμίσεων είναι αυτό ακριβώς και τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν.