Πόσα ξοδεύουν Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ για την Άμυνα;

Δεκάδες δισ. δολάρια ξοδεύουν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για τα εξοπλιστικά τους προγράμματα - Η θέση της Ελλάδας.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από την μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ), για τις χώρες της Μέσης Ανατολής (αλλά και για την Ελλάδα) αλίευσε ο ΒΗΜΑτοδότης σχετικά τον πληθυσμό των χωρών, την οικονομία τους αλλά και τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, η Αίγυπτος με πληθυσμό 109,5 εκ. παραμένει η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή, με δεύτερο το Ιράν με 87,5 εκ. που έχει ξεπεράσει την Τουρκία, η οποία τώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση πληθυσμιακά, με 83,6 εκ. Ακολουθεί το Ιράκ με 41,2 εκ. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός ανέρχεται στα 10,5 εκ. και στο Ισραήλ 9,2 εκ, με την Κύπρο με 1,1 εκ να αποτελεί τη μικρότερη πληθυσμιακά χώρα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, πρώτη με μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος του ΑΕΠ είναι η Τουρκία, με $1,15 τρισ., δεύτερη η Σαουδική Αραβία με $1,11 τρισ., τρίτο το Ισραήλ με $540 δισ. και ακολουθεί το Ιράν με $386 δισ. Η Ελλάδα με το ΑΕΠ της στα $256 δισ. έχει υποχωρήσει στην έβδομη θέση, ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ιράκ.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ ($69,1 δισ., $20,7 δισ. και $19,2 δισ. αντίστοιχα).

Η Τουρκία για το 2024 έχει προϋπολογισμένο, για σκοπούς άμυνας, ποσό $16,5 δισ., που αν τελικά υλοποιηθεί θα είναι κατά 90% περίπου υψηλότερο των προηγούμενων χρόνων, ενώ Ιράν και Ελλάδα διαθέτουν για την άμυνα γύρω στα $7 δισ. και η Αίγυπτος $5 δισ.

Πόσα ξοδεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι σε έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες αναφέρεται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών κατά 9%, φτάνοντας το ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου αυτών των δαπανών.

Η Πολωνία, που έχει σύνορα με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία (σύμμαχο της Μόσχας), κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα δαπανών οι οποίες εκτινάχθηκαν από το 1,9% του ΑΕΠ το 2014 στο 3,9%. Έτσι, η Πολωνία αποτελεί πλέον τη χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες συγκριτικά με το ΑΕΠ της, μεταξύ των 31 χωρών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έρχεται τρίτη με 3% από το 2,2% το 2014. Ακολουθούν Εσθονία, Λιθουανία, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σλοβακία. Αυτές οι χώρες είναι οι μόνες που έχουν φτάσει τον στόχο του 2%, εξαιρουμένων φυσικά των ΗΠΑ που ξοδεύουν το 3,5% του ΑΕΠ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.