Η συνάντηση Σολτς – Ερντογάν, τα Eurofighter και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Σολτς θα ζητήσει από τον Ερντογάν ενισχυμένη συνεργασία στο μεταναστευτικό και με τη σειρά του ο Τούρκος θα του ζητήσει να άρει το εμπάργκο του κατά της προμήθειας Eurofighter στην Άγκυρα.

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 19/10/2024 και θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις διμερείς σχέσεις, ενώ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί η προμήθεια των Eurofighter.

Η ατζέντα Σολτς – Ερντογάν

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής πλευράς, η ατζέντα περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και θέματα διμερούς και οικονομικής συνεργασίας.

Η υπόσχεση Ερντογάν στη Γερμανία

Οι θέσεις της Άγκυρας και του Βερολίνου απέχουν σημαντικά στα μεγάλα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τις δύο κυβερνήσεις να διατηρούν διάλογο και να αναζητούν κοινές λύσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε ενέργειες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τα Eurofighter ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη γνωστή του ικανότητα στις πολιτικές συναλλαγές, αναμένεται να αναδείξει αυτή τη δεξιότητα κατά τη συνάντηση Τουρκίας-Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη. Συνοπτικά, ενώ ο καγκελάριος Σολτς θα επιδιώξει να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για ενισχυμένη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό ηγέτη να άρει τις επιφυλάξεις του Βερολίνου σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα.

Κοντά σε συμφωνία για τα Eurofighter

Η χρονική συγκυρία της απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει εκτεταμένες συμφωνίες πώλησης όπλων στην Τουρκία δεν είναι τυχαία. Το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας λίγες ημέρες πριν. Εξίσου σημαντικό είναι ότι, ενόψει του ταξιδιού του Γερμανού καγκελάριου στην Τουρκία, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως το Βερολίνο έχει άρει το εμπάργκο του κατά της προμήθειας Eurofighter στην Άγκυρα.

Τα Eurofighter και ο ελληνικός εναέριος χώρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Middle East Eye, η Γερμανία θα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της πώλησης μόνο εάν η Τουρκία δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που, όπως σημειώνεται, η Αγκυρα θεωρεί «απαράδεκτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τεχνικές συνομιλίες με την Αγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την πιθανή πώληση έως και 40 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fragipsoylu%2Fstatus%2F1846530903163474283&widget=Tweet

Με πληροφορίες από  DW και Middle East Eye

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.