Αποστολή Χανιά

Ο διάσημος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, γνωστός κυρίως από τις συνεργασίες του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Μεγαλέξανδρος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κ.α.) τιμάται απόψε το βράδυ από το φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί μετά την ειδική προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Η δράση θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων που είναι η καρδιά του φεστιβάλ. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, «Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως», στο οποίο ο Αρβανίτης αφηγείται την ζωή του η Ελισάβετ Χρονοπούλου (κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στα βιβλιοπωλεία).

Τιμή και στον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Τιμώμενο πρόσωπο φέτος του φεστιβάλ όμως, είναι και ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος θα πραγματοποιήσει δύο Masterclasses για τη μουσική στον κινηματογράφο: ένα για μαθητές και ένα για ενήλικο κοινό. Η τίμησή του θα γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μετά την ειδική προβολή της ταινίας, «Το δέντρο που πληγώναμε» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι φέτος το φεστιβάλ βγαίνει και «εκτός των τειχών» του με προβολές στο Βενιζέλειο Ωδείο και στο Μεγάλο Αρσενάλι, κάτι που αποδεικνύει πόσο πολύ ο θεσμός αγαπιέται στην πόλη του.

Πλούσιος κατάλογος ταινιών

Ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μέρος του προγράμματος το οποίο παρακολουθούν καθημερινά οι φίλοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων του οποίου η αυλαία για 12η φορά στην ιστορία του, σηκώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με την πρεμιέρα της ταινίας ντοκιμαντέρ «Οι Πειρατές της Γραμβούσας» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα.

Εκπαιδευτικός ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Εξάλλου, η σημασία του εκπαιδευτικού χαρακτήρα που κάθε φεστιβάλ οφείλει να έχει αν θέλει να σέβεται τον εαυτό του είναι προτεραιότητα του Ματθαίου Φραντζεσκάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ. Κάθε πρωί κατά την διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ, η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου σφύζει από παιδιά την ώρα που το CFFradio εκπέμπει από το radio Ένταση 93,5 fm των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με τους μαθητές της Κρήτης στο μικρόφωνο.

Παράλληλα, μια καθημερινή ροή video δίνει τον παλμό του φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις. Εργαστήρια και masterclasses υλοποιούνται σε φυσικό περιβάλλον.

«Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη»

Συνεπώς, την ερχόμενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, συζήτηση με θέμα «Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη» θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον τραγουδοποιό Κώστα Θωμαΐδη, την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και τον σκηνοθέτη Στέλιο Χαραλαμπόπουλο. Από την εκδήλωση δεν θα λείψει ένας μουσικός σχολιασμός πάνω στο πολιτικό τραγούδι με ερμηνευτή τον Κ. Θωμαΐδη και τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη στο πιάνο.

Η σημασία της ιστορικής μνήμης

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, η σημασία της Ιστορικής Μνήμης και η αξία της παρακαταθήκης του λόγου και του έργου των ανθρώπων του πολιτισμού και της δημιουργίας θα είναι θέματα που θα αναπτυχθούν στη συζήτηση «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 40 χρόνια Παρακαταθήκης» για την συνεισφορά των σκηνοθετών Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου οι οποίοι δημιούργησαν τη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης, οι σκηνοθέτες Απόστολος Καρακάσης, Γιώργος Σκεύας και Κώστας Μαχαίρας και η Λ. Νικολακοπούλου, θα μιλήσουν με συντονιστή τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο.

Με την ταινία του Κρίστοφ Ντικ «κλείνει» η αυλαία του φεστιβάλ

Επίσης, το 12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υποδέχεται τον σκηνοθέτη Κρίστοφ Ντικ της ταινία «Sing» (Τραγούδα!) που κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους 2017. O Ντικ θα συμμετάσχει με την ταινία του σε δύο ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις από την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, για την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων. Η ταινία του θα προβληθεί στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης της διοργάνωσης, το Σάββατο 26.10.2024, οπότε και θα γίνει η απονομή του αναμνηστικού του Φεστιβάλ στον σκηνοθέτη.