Γεμιστά μήλα ψημένα με κρασί και μπαχαρικά

Μια συνταγή που τους εντυπωσιάζει όλους.

Γεμιστά μήλα ψημένα με κρασί και μπαχαρικά

Μια συνταγή που τους εντυπωσιάζει όλους.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8 μερίδες

  • 8 μήλα
  • 12 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. γλυκό κρασί
  • 8 κ.σ. σταφίδες
  • 8 κ.σ. αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
    σπασμένους
  • 1 ξύλο κανέλας σπασμένο στη μέση

Για το αρωματικό γιαούρτι

  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με τα μισά αμύγδαλα. Πλένουμε τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το κοτσάνι μαζί με τα κουκούτσια τους δημιουργώντας στη θέση τους ένα μικρό τούνελ από πάνω μέχρι κάτω.

     

  2. Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και γεμίζουμε το κενό που δημιουργήσαμε με το μείγμα σταφίδας-αμυγδάλου. Με επίκεντρο αυτό το κενό, ρίχνουμε από 1½-2 κ.σ. ζάχαρη
    σε κάθε μήλο.

  3. Σκορπάμε τα μπαχαρικά και όσο μείγμα της γέμισης περίσσεψε μέσα στο σκεύος. Προσθέτουμε το κρασί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά τα μήλα και να δέσει ελαφρά το σιρόπι τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  4. Ετοιμάζουμε το αρωματικό γιαούρτι: Απλώνουμε την άχνη σε ταψάκι και ξύνουμε από πάνω τα λεμόνια, ώστε μαζί με το ξύσμα να πέφτουν στη ζάχαρη και τα αιθέρια έλαια του λεμονιού.

  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Σερβίρουμε τα μήλα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο μαζί με δύο γεμάτες κουταλιές αρωματικό γιαούρτι. Τα περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.