5 το πρωί: Εκ νέου ακέφαλη η Χαμάς – Ο «πληγωμένος πρίγκιπας» του ΣΥΡΙΖΑ – Συγκίνηση για την Βάσω Παπανδρέου

Την τύχη του προκατόχου του στην ηγεσία της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ηγέτη της Χεζμπολάχ ,Χασάν Νασράλα, είχε ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα. Ο θάνατος του ενορχηστρωτή της 7ης Οκτωβρίου θα ανοίξει παράθυρο εκεχειρίας ή θα ρίξει λάδι στη φωτιά;

1

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Σινουάρ

  • Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς: Οι IDF μετά από πληροφορίες που συνέλεξαν κατάφεραν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον Γιαχία Σινουάρ. Ο ηγέτης της Χαμάς βρισκόταν σε κτίριο μαζί με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης. Το χτύπημα έγινε το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο η σορός του εντοπίστηκε και ανασύρθηκε το πρωί της Πέμπτης.
  • Ποιος ήταν ο Σινουάρ: O 62χρονος ηγέτης της Χαμάς ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.
  • Το μήνυμα του Νετανιάχου: Λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι η σορός ανήκε στον Σινουάρ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του επεσήμανε ότι «το κακό υπέστη πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Γάζας τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια ευκαιρία για τον λαό της να απελευθερωθεί από την τυραννία της».
2

Καταδίκη, όχι παραπομπή για Κασσελάκη

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Άνοδος για το ΠαΣοΚ μετά τις εσωκομματικές

  • Η πρόθεση ψήφου: Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 26,5% στην πρόθεση ψήφου, διατηρεί προβάδισμα 12,2 μονάδων έναντι του ΠαΣοΚ το οποίο είναι στην δεύτερη θέση με άνοδο των ποσοστών του στο 14,3% , από 11,8% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το Star. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα πτώση και βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 7,6%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 8,3% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 8,1%. Σταθερά στην έκτη θέση βρίσκεται η Φωνή Λογικής με 4,4% και ακολουθεί  η Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, η ΝΙΚΗ 3%, η Νέα Αριστερά 2% και το Μέρα 25 1,5%. Στο 15,7% καταγράφονται οι αναποφάσιστοι.
  • Πίστη στον Ανδρουλάκη: Σε ερώτηση για το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανεβάσει τα ποσοστά του ΠαΣοΚ, το 48,8% πιστεύει πως θα το καταφέρει, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, το σχετικό ποσοστό εκτοξεύεται στο 77,3%.
  • H διαφωνία για Κασσελάκη: Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 55,4% διαφωνεί με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει τον Στέφανο Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ το 42% συμφωνεί. Παράλληλα, ένα 58,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον κ. Κασσελάκη να είναι υποψήφιος, ενώ το 37,9% θεωρεί ότι δεν πρέπει να του επιτραπεί.
4

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

  • Έφυγε από τη ζωή: Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου, ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, έχοντας αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 19/10 στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα Βαλιμίτικα Αιγίου.
  • Η πορεία της: Η Βάσω Παπανδρέου είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠαΣοΚ, του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος επί σειρά ετών, καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Μάλιστα, υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος στην ιστορία του θεσμού. Από τη θέση αυτή, είχε συγκρουστεί με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
  • Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου: Ενός λεπτού σιγή κήρυξε η Βουλή για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα να αφήνει στα έδρανα του ΠαΣοΚ μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα. «Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα» ανέφερε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
5

Παρέμβαση εισαγγελέα για την παρ' ολίγον τραγωδία στο Μετρό

  • Τι συνέβη; Ένα νέο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, όταν ένας συρμός του Προαστιακού έλαβε εντολή στη Δουκίσσης Πλακεντίας να μπει σε λάθος γραμμή και συγκεκριμένα σε σήραγγα του μετρό. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή όταν ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε το λάθος και με δική του πρωτοβουλία έκανε οπισθοπορεία για περίπου 300 μέτρα βγαίνοντας από τη σήραγγα.
  • Η παρέμβαση: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αριστείδης Κορέας έδωσε εντολή άμεσα για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, ενώ ο αρμόδιος σταθμάρχης τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και επανεκπαίδευση.
  • Η εξήγηση του ΟΣΕ: Από την πλευρά του ο ΟΣΕ με επίσημη ανακοίνωση εξήγησε πως ο μηχανοδηγός του προαστιακού παραβίασε δύο φωτόσημα, ωστόσο υπογραμμίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ο παραμικρός κίνδυνος για τους επιβάτες τόσο του προαστιακού, όσο και για αυτούς του Μετρό.»
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.