Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12. Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, για να εξακριβωθεί αν αυτό είναι του Σινουάρ. Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο «Χ», μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με «Χ», σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Αναμονή από IDF – Σιωπή από Χαμάς

Από την πλευρά της η IDF σε ανάρτησή της ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις φήμες. «Κατά τη διάρκεια δραστηριότητας μαχητών του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Η IDF και η Shin Bet ερευνούν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να είναι ο Γιαχία Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τρεις σοροί θα υποβληθούν σε έλεγχο DNA για να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους.


Η IDF σε σειρά μηνυμάτων της στο «X» αναφέρει ότι είχε πληροφορίες πως θα διεξάγονταν την ώρα της επίθεσης συγκέντρωση μελών της Χαμάς. Συγκεκριμένα 12 μέλη της οργάνωσης φέρεται να βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην αντίπερα όχθη από τη Χαμάς δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση σχετικά με την τύχη του Σινουάρ.

Η ιστορία του Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Ο Γιαχία Ιμπραχίμ Χασάν Σινουάρ, κοινώς γνωστός ως Γιαχία Σινουάρ, είναι ο de facto ηγέτης της Χαμάς. Παλαιστίνιος πολιτικός, είναι πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς από τον Αύγουστο του 2024 και ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τον Φεβρουάριο του 2017, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια και στους δύο ρόλους.

Ο Σινουάρ γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στην υπό αιγυπτιακή διοίκηση Γάζα το 1962 από μια οικογένεια που είχε εκδιωχθεί ή διαφύγει από την Ασκελόν κατά τη διάρκεια του Παλαιστινιακού Πολέμου του 1948. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου έλαβε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές.

Η καταδίκη, η αποφυλάκιση και επίθεση της 7η Οκτωβρίου

Για την ενορχήστρωση της απαγωγής και δολοφονίας δύο ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε συνεργάτες του το 1989, ο Σινουάρ καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια από το Ισραήλ, εκ των οποίων εξέτισε 22 χρόνια μέχρι την απελευθέρωσή του μαζί με άλλους 1.026 κατά την ανταλλαγή κρατουμένων με τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011. Ο Σινουάρ ήταν ένας από τους συνιδρυτές του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς.

Το 2017, ο Σινουάρ εξελέγη ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσει την «ειρηνική, λαϊκή αντίσταση» στην ισραηλινή κατοχή το επόμενο έτος, έχοντας υποστηρίξει τις διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζας το 2018-2019. Επανεξελέγη ως ηγέτης της Χαμάς το 2021, και έγινε αντικείμενο απόπειρας δολοφονίας από το Ισραήλ εκείνο το έτος. Ο Σινουάρ θεωρείται ως ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το Ιράν.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τον Σινουάρ τρομοκράτη. Η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Τον Μάιο του 2024, ο Καρίμ Χαν, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ένταλμα σύλληψης του Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο της έρευνας του στην Παλαιστίνη.