ΗΠΑ: Τι σηματοδοτούν οι «απειλές» για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έστειλαν τελεσίγραφο στο Ισραήλ να ανοίξει δρόμο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Πως θα απαντήσει ο Νετανιάχου.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να κλιμακώνεται πάρα τις εμφανείς προσπάθειες των Μεγάλων Δυνάμεων να βάλουν ένα τέλος. Το Ισραήλ έλαβε τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ να προβεί εντός 30 ημερών σε επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Προκειμένου να το καταφέρει αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την ισραηλινή πλευρά για διακοπή παροχής όπλων.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα άρχισαν να έχουν μία πιο αυστηρή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Hilltop Youth, μία ισραηλινή εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία καταστρέφει συστηματικά περιουσίες Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Η τήρηση αυτής της στάσης και η λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων έρχεται μετά την ισοπέδωση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Παράλληλα, είναι αρκετά αυξημένα τα ποσοστά κινδύνου για νέες εξεγέρσεις εντός των αμερικάνικων πανεπιστημίων, μια ανάσα πριν την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους και τις αμερικανικές εκλογές.

Η ιδανική λύση που εξετάζουν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

Έστω και αργοπορημένα, οι ΗΠΑ πήραν θέση στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό διότι η Δυτική Όχθη βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, «ενώ είναι το τελευταίο απομεινάρι ενός παλαιστινιακού κράτους», όπως σημείωσε στο «Politico» ο Χάλεντ Ελγκίντι, μελετητής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος υπογράμμισε δε, ασκώντας έντονη κριτική στον Τζο Μπάιντεν, «αν πέσει, αν οι εποικισμοί ξεπεράσουν τα πάντα, τότε δεν υπάρχει καν η επίφαση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Στην περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι χάσουν κάθε ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι μοιραίο για τη Μέση Ανατολή. Η εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό τροφοδοτεί εδώ και πολλά χρόνια αλλεπάλληλες προστριβές στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μία αντίφαση ως προς την πολιτική των ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δείχνει μία στάση προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, οργίζεται με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς και οι αξιωματούχοι που τον συμβουλεύουν, γνωρίζουν ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο ισραηλινό είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος να λυθεί η μακροχρόνια διαμάχη. Η αλήθεια είναι πως η πρόθεση των ΗΠΑ έχει γίνει αντιληπτή από το ισραηλινό κράτος. Για το λόγο αυτό και το Ισραήλ στηρίζει την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Επί προεδρίας του το Ισραήλ ένιωθε πως έχει το «ελεύθερο» στη Δυτική Όχθη, και ότι θα μπορούσαν να την προσαρτήσουν. Ο πρώην πρόεδρος δε, είχε τότε διακόψει τα κονδύλια των ΗΠΑ προς την Παλαιστίνη ενισχύοντας αυτή την πεποίθηση.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και ο νέος πρόεδρος

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, υπήρχαν υπόνοιες πως θα επιλύσει το ζήτημα και θα αποκαταστήσει την οικονομική αρωγή στην περιοχή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο νυν πρόεδρος δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του.

Οι ενέργειες του Τζο Μπάιντεν δείχνουν πως πλέον θέλει να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο και να κρατήσει μία πιο ουδέτερη στάση. Όμως, αν και ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να βλέπει θετικά τις εξελίξεις αυτές, γνωρίζει πως αυτό οφείλεται και στο φόβο του νυν πρόεδρου για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Μπορεί ο ίδιος να έχει αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, ωστόσο ακόμα συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας του.

Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε το καλοκαίρι πως είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στο Ισραήλ, κάτι που δεν είχε κάνει κάποια άλλη νωρίτερα. Παρόλα αυτά, οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι κινείται αργά, αλλά κάνει και πολύ λίγα συγκριτικά με αυτά που θα μπορούσε, για να τους προστατεύσει.

Η επιστολή των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Μπλίνκεν και Όστιν αντίστοιχα, απέστειλαν επιστολή προς τους ισραηλινούς υπουργούς Άμυνας και στρατιωτικών υποθέσεων, Γκάλαντ και Ντέρμερ. Η αυστηρή προειδοποίηση εμπεριέχει αρκετά σημεία, τα οποία εγείρουν ερωτηματικά για τα διαχείριση του ζητήματος από την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Η επιστολή δεν εμπεριείχε την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν, κάτι που σύμφωνα με ορισμένους συμβούλους του, αποσκοπεί στην προστασία της Κάμαλα Χάρις, η οποία ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή και για το λόγο αυτό αρνείται να εκτοξεύσει απειλές προς το Ισραήλ. Η Αντιπρόεδρος έχει επιλέξει να μην πάρει θέση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της περιόδου, παρά το γεγονός πως έχει μιλήσει πολλές φορές για άμεσο τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, μία μέρα πριν τη διαρροή της επιστολής στα ΜΜΕ, η Κάμαλα είχε κάνει μία ανάρτηση στα social media, στην οποία υπογράμμιζε πως το ισραηλινό κράτος πρέπει να κάνει πιο πολλές κινήσεις, ώστε να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το τελεσίγραφο των δύο υπουργών των ΗΠΑ εστάλη ενώ ήδη βρισκόμαστε πολύ κοντά στις αμερικανικές εκλογές κι εν μέσω πλήθος αντιδράσεων προοδευτικών, που θεωρούν πως η πίεση προς το Ισραήλ θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει

Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές, εάν ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απαντήσει στην προειδοποίηση των ΗΠΑ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πολύ πιθανό να αναμένει το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές θα έχει νέα προθεσμία και θα μπορεί να προβεί σε μία νέα πολιτική στρατηγική, η οποία θα καθοριστεί από τον Αμερικανό «συνομιλητή» του.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΟΗΕ έχουν αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στις συνθήκες που ολοένα και περισσότερο επιδεινώνονται στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, οι συμφωνίες που είχε κάνει το Ισραήλ δεν έχουν τηρηθεί, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει πέσει κάτω από 50%.

Οι Μπλίνκεν και Όστιν θέλησαν με την επιστολή τους να διαμηνύσουν στην ισραηλινή πλευρά πως πρέπει να κάνει πολλές αλλαγές. Νόμος των ΗΠΑ δε, αναφέρει ξεκάθαρα πως απαγορεύεται η στρατιωτική ενίσχυση οποιασδήποτε χώρας που εμποδίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τι χάνει το Ισραήλ αν αρνηθεί την πρόταση των ΗΠΑ

Η προθεσμία των 30 ημερών για τη συμμόρφωση του Ισραήλ, θέτει σε κίνδυνο την αποστολή ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας από τις ΗΠΑ, το οποίο θα βοηθήσει τον ισραηλινό στρατό να αμυνθεί στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

Αυτό βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί στην περίπτωση που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «κάνει πίσω». Αν και όλα δείχνουν, πως είναι διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο που του δίνεται, ώστε να αλλάξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή όμως, ανώτεροι αξιωματούχοι και αναλυτές αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, μπορεί και να προβεί σε πιο αποτελεσματικές λύσεις και αυστηρά μέτρα κατά του Ισραήλ.

Σημειώνεται δε, πως τον Απρίλιο ο Άντονι Μπλίνκεν είχε αποστείλει αντίστοιχη επιστολή στον ισραηλινό ομόλογό του. Τότε, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, το Ισραήλ είχε συμμορφωθεί και είχε αφήσει 300 με 400 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να περάσουν στη Γάζα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.