Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Ράφα

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο 62χρονος Σινουάρ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της οργάνωσης

Γεννημένος στην πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Ήταν κοντά στον ιδρυτή της Χαμάς, Αχμάντ Γιασίν, και ίδρυσε τα όργανα εσωτερικής ασφάλειας της ομάδας. Φυλακίστηκε για 23 χρόνια από το Ισραήλ, ως κατηγορούμενος για τη δολοφονία Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό.

Απελευθερώθηκε το 2011, επί πρωθυπουργίας Μπενιαμίν Νετανιάχου, μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων με αντάλλαγμα έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς, τον Γκιλάτ Σαλίτ.

Το 2013, ο Γιαχία Σινουάρ εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προτού αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως ηγέτης του κινήματος στον παλαιστινιακό θύλακα το 2017. Η επιρροή και το κύρος του στη Χαμάς αυξήθηκαν σε σημείο που οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν να τον παρατηρούν.

Επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο 62χρονος Σινουάρ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής και της πολιτικής πτέρυγας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της τρομοκρατικής οργάνωσης. Θεωρεί το Ισραήλ όχι μόνο πολιτικό αντίπαλο αλλά και ως δύναμη κατοχής σε μουσουλμανική γη.

Με την ιδιότητα του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, ο Σινουάρ επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των εξωτερικών σχέσεων της οργάνωσης. Αποκατέστησε τους δεσμούς με την Αίγυπτο και ανοικοδόμησε τις σχέσεις με το Ιράν, το οποίο είχε πάρει αντίθετη πλευρά από τη Χαμάς στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2011. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, από την αρχή της σύγκρουσης, ο Σινουάρ είχε ισχυρή επιρροή στη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ο Σινουάρ έχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το όνομά του προστέθηκε στην αντίστοιχη λίστα τρομοκρατών από τις ΗΠΑ το 2015, ενώ η Βρετανία είχε ήδη αποφασίσει σειρά κυρώσεων εναντίον του όπως και για άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Σινουάρ ήταν μάλιστα ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.