Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σε μακροσκελέστατη ανακοίνωσή τους αναφέρουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που έφτασαν στα ίχνη του.

Σύμφωνα με αυτήν τις τελευταίες τρεις εβδομάδα οι IDF είχαν πληροφορίες για πιθανές θέσεις αξιωματούχων της Χαμάς. Άνδρες της 828ης Ταξιαρχίας εντόπισαν «τρεις τρομοκράτες» τους οποίους και εξουδετέρωσαν.

Στη συνέχεια από την εξέταση του DNA διαπιστώθηκε ότι η μία σορός ανήκει στον Γιαχία Σινουάρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αρχηγός της Χαμάς ήταν εκείνος που «σχεδίασε και εκτέλεσε την δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Η ανακοίνωση των IDF

«Ο εκπρόσωπος του IDF και οι εκπρόσωποι της Shin Bet επιβεβαιώνουν ότι στο τέλος ενός κυνηγιού που διεξήχθη για περίπου ένα χρόνο, χθες το βράδυ, 16 Οκτωβρίου 2024, δυνάμεις του IDF από τη Νότια Διοίκηση σκότωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς ενεργό. στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Ο Σινουάρ σχεδίασε και εκτέλεσε τη δολοφονική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και προώθησε τη δολοφονική του ιδεολογία κατά τη διάρκεια και πριν από τον πόλεμο, και είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία και την απαγωγή πολλών Ισραηλινών. Ο Σινουάρ εξαλείφθηκε μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο κρύφτηκε στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και κρυμμένος στο υπόγειο των τούνελ της Χαμάς.

Δεκάδες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από το IDF και το Shin Bet τον τελευταίο χρόνο, και τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή όπου σκοτώθηκε, μείωσαν την περιοχή δραστηριότητας του Γιαχία Σινουάρ που καταδιώχτηκε από τις δυνάμεις και ηγήθηκε μέχρι το θάνατό του. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, δυνάμεις IDF και Shin Bet υπό την ηγεσία της Νότιας Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της Μεραρχίας 162 και της Μεραρχίας της Γάζας, επιχειρούν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με βάση πληροφορίες από το Shin Bet και το Amman, που έδειξαν ύποπτες περιοχές όπου υπάρχουν ύποπτοι αξιωματούχοι της Χαμάς.

Δύναμη της 828ης Ταξιαρχίας (Bisalh), που επιχειρούσε στην περιοχή, εντόπισε και εξολόθρευσε τρεις τρομοκράτες Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του πτώματος, μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί ότι εξοντώθηκε»

Από τα δόντια επιβεβαίωσαν ότι είναι αυτός

Η ανακοίνωση των IDF αναφέρει ότι το χτύπημα στο σημείο που βρίσκονταν ο Σινουάρ έγινε την Τετάρτη (16/10) και όχι την Πέμπτη. Από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η σορός του να έχει καταπλακωθεί, ενώ αναφέρουν ότι το σημείο επλήγη από οβίδα άρματος.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η ταυτοποίηση της σορού με εξέταση DNA. Σύμφωνα με τα Ισραηλινά ΜΜΕ η ταυτοποίηση έγινε με δείγματα από την εποχή που ο Σινουάρ ήταν φυλακισμένος. Ωστόσο, από την αρχή υπήρχε βεβαιότητα ότι επρόκειτο για αυτόν λόγω της οδοντοστοιχίας του.

Πηγή ελπίδας για την απελευθέρωση των ομήρων

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

«Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.