Αυτό που θα σας περιγράψω, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανένα ασυγκίνητο. Οι παλαιότεροι ίσως να το θυμούνται: Ας δούμε όμως πρώτα την ιστορία: Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και αρκετά χρόνια μετά, πάνω από 3.200 ανήλικα Ελληνόπουλα, εκτιμάται ότι υιοθετήθηκαν από αμερικάνικες οικογένειες, ως επί το πλείστον με αδιαφανείς διαδικασίες.

Υπήρξε τότε κερδοσκοπία εις βάρος αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους από διάφορους δικηγόρους (και μεσάζοντες) σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Σας πληροφορώ ότι το υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Θόδωρο Λιβάνιο, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, αρχίζει μια γιγαντιαία προσπάθεια για τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών που υιοθετήθηκαν από τους Αμερικανούς.

Με βάσει διάφορα έγγραφα, σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, άρχισε ήδη μια έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν αυτά τα παιδιά που τότε φυγαδεύτηκαν από την πατρίδα τους. Όπως μου είπε ο υπουργός, όσα αποδεδειγμένα εντοπίζονται τότε θα τους δοθεί η ελληνική ιθαγένεια, θα αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο και ταυτότητα ως ελάχιστη προσφορά της πατρίδας προς αυτούς. Εάν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, στην αρχή η αγορά ενός Ελληνόπουλου στοίχιζε 500 δολάρια, αλλά συν τω χρόνω έφτασε και τα 3.500 δολάρια. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα χιλιάδες παιδιά είχαν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους…

***

Οι νέοι ρόλοι στο ΠαΣοΚ και η συνάντηση με Μητσοτάκη

Στην Χαριλάου Τρικούπη, μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, οι συσκέψεις συνεργατών του (εκ νέου) αρχηγού δίνουν και παίρνουν. Σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι στο «κτίσιμο» μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας με ρόλο κλειδί στον Παύλο Γερουλάνο, καθώς και στην αξιοποίηση στελεχών, όπως την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τον Χάρη Δούκα.

Μαθαίνω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να δώσει και στον αντίπαλό του στις εσωκομματικές εκλογές ένα ρόλο, όχι όμως νευραλγικό αφού θα εξακολουθήσει να είναι δήμαρχος Αθηνών, ίσως, λένε, την ευθύνη κάποιου τομέα. Με τον Μιχάλη Κατρίνη τι θα γίνει, ο οποίος παραιτήθηκε από την 1η Ιουλίου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος; Απ΄ότι λένε στην Χαριλάου Τρικούπη θα αξιοποιηθεί αλλά μάλλον απίθανο να τοποθετηθεί και πάλι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τον βλέπω είτε εισηγητή νομοσχεδίων ή τομεάρχη («σκιώδη υπουργό», όπως τους λένε).

Το δεύτερο θέμα είναι η (πολυαναμενόμενη) συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρωθυπουργό, μια συνάντηση που άργησε πολλά χρόνια να γίνει. Αν ρωτήσετε στελέχη της Χαρ, Τρικούπη που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο, θα σας πουν ότι τα της συναντήσεως τα «εξετάζουν» τα επιτελεία των δύο προέδρων. Αν όμως ρωτήσετε το Μαξίμου πότε θα γίνει η συνάντηση, θα σας πουν ότι αυτό που περιμένει ο Πρωθυπουργός για να καθοριστεί ημερομηνία συνάντησης είναι ένα απλό τηλεφώνημα από τον κ. Ανδρουλάκη, ή έστω από το επιτελείο του.

Αν και οι πληροφορίες έως χθες έλεγαν ότι η συνάντηση θα γίνει την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο το πρώτο crash test για τον Νίκο Ανδρουλάκη κι αν υπήρξε όντως συμφωνία στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό θα είναι το νομοσχέδιο που φέρνει ο κ. Λιβάνιος στη Βουλή για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Θα το ψηφίσει άραγε αυτή τη φορά το ΠαΣοΚ;

***

Ίσως το πιο παράξενο παράπονο του Ερσίν Τατάρ

Πολλά παράπονα, μου λένε πως είχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατά το άτυπο δείπνο (διάβαζε τριμερή) που παρέθεσε ο γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες στους δύο ηγέτες, στον 38ο όροφο του Μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών. Παραπονέθηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε τόσες προτάσεις για το Κυπριακό που δεν εισακούστηκαν (μεταξύ μας επέμενε στη λύση των δύο κρατών ή στη «μη λύση»).

Παραπονέθηκε για τις συλλήψεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, αλλά εκεί που παραπονέθηκε αναγκάζοντας τον Γραμματέα του ΟΗΕ να του απαντήσει ήταν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός συνάντησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τον ίδιο δεν δέχονται να τον δουν σημαντικές προσωπικότητες. Τότε ο Γκουτέρες του απάντησε ότι «σημαντική προσωπικότητα είμαι και εγώ ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και είμαστε εδώ μαζί σήμερα».

***

Ο Κασιδιάρης και η δίκη των Σπαρτιατών

Μία ακόμα καθυστέρηση είχε η διεξαγωγή της δίκης των Σπαρτιατών Βουλευτών την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο διέκοψε την διαδικασία για τις 31 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα αναβολής 2 εκ των κατηγορουμένων και ενός δικηγόρου υπεράσπισης. Να θυμίσουμε ότι κατηγορούμενοι είναι 11 Βουλευτές που εκλέχτηκαν με το κόμμα Σπαρτιάτες, ένας δικηγόρος και ο Ηλίας Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία στην κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Η εξαπάτηση σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συνίσταται στο ότι το κόμμα Σπαρτιάτες ήταν ένα κέλυφος του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρη.

Ο τελευταίος, μιας και βρίσκεται σε άδεια από τις φυλακές Δομοκού, έδωσε το παρόν στο κτήριο του Εφετείου την Τετάρτη, ζητώντας με σημείωμα του συνηγόρου του, να διεξαχθεί η δίκη το συντομότερο δυνατόν. Λογικό να βιάζεται να γίνει η δίκη, ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και μετέπειτα αρχηγός του κόμματος Έλληνες και καταδικασμένος για εγκληματικές ενέργειες. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης υποδικίας του στερεί το δικαίωμα της αποφυλάκισης με την συμπλήρωση των 3/5 της ποινής του γιατί το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, τελέστηκε στην διάρκεια της ποινής του.

Σε κάθε περίπτωση εκκρεμεί και η απόφαση του Εφετείου για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Της οποίας η πρωτόδικη καταδίκη στερεί από τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την δυνατότητα να ηγούνται ανοιχτά ή και κρυφά σε κόμματα.

***

Γιατί «τρεντάρει» η Λατινοπούλου

Καθημερινά σχεδόν στα κοινωνικά δίκτυα ένα από τα δημοφιλή θέματα, είναι το όνομα της Ευρωβουλευτού πλέον και προέδρου του κόμματος Φωνή Λογικής. Όμως, την ίδια στιγμή, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, » τρεντάρει » και σε όλες τις δημοσκοπήσεις με συνεχή άνοδο των ποσοστών του κόμματος της. Πού οφείλεται αυτό;

Κατά μία εκδοχή, όπως λένε οι περισσότεροι πρόκειται για ένα φαινόμενο του διαδικτύου, ενώ άλλοι, κάνουν λόγο για την στροφή ενός μέρους της κοινωνίας σε μία δεξιά ατζέντα. Και οι μεν και οι δε, έχουν δίκιο. Σίγουρα η πρώην πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε εξαιρετική εκμετάλλευση των κοινωνικών δικτύων, προβάλλοντας την εικόνα της και πλασάροντας, όχι απόλυτα πολιτικά ορθές απόψεις. Σε αυτό είχε και την πατέντα του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος και αυτός πρόβαλε μία διαδικτυακή ακροδεξιά εικόνα, έως ότου που οι τροπολογίες αλλά και οι αλλεπάλληλοι λάθος πολιτικοί χειρισμοί του, άφησαν ένα κενό στον πέραν της δεξιάς πολιτικό χώρο.

Αυτό το κενό εκμεταλλεύτηκε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, τόσο στην πολιτική όσο και στην εικόνα και εισήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο το καλοκαίρι, φτάνοντας οριακά το νήμα του 3% . Από τότε όμως η δημοσκοπική άνοδος της είναι μικρή αλλά συνεχής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απευθύνεται πλέον στο αμιγώς ακροδεξιό κοινό αλλά αγγίζει και τα δεξιά στασίδια του κυβερνώντος κόμματος.

Η άνοδος της Λεπέν στην Γαλλία, η παρομοίωση της με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μελόνι, αλλά και η στροφή της ειδησεογραφίας στο μεταναστευτικό, ευνόησαν το άνοιγμα του ακροατηρίου της Φωνής Λογικής. Άν αυτή η άνοδος και το » τρεντάρισμα » συνεχιστούν, εξαρτάται και από τις εξελίξεις στην πολυδιασπασμένη δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία αλλά και από την θέληση της κυβέρνησης να εγκολπώσει ξανά τους στεναχωρημένους δεξιούς ψηφοφόρους της.

***

Τι ζητούν τόσοι πολλοί Άραβες στρατιωτικοί στα Χανιά;

Πληροφορούμαι ότι αρκετοί Άραβες έχουν θεαθεί τις τελευταίες μέρες στα Χανιά της Κρήτης. Τι να ζητούν άραγε; Μήπως θέλουν να ξαναπάρουν πίσω την Κρήτη μας; Δε νομίζω… Ρώτησα λοιπόν και έμαθα τα εξής. Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων από Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία εκπαιδεύονται καθημερινά μαζί με τους δικούς μας αλεξιπτωτιστές (της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών) στο Μάλεμε. Τα αντικείμενα που συνεκπαιδεύονται, είναι βολές, αμφίβιες επιχειρήσεις, ορεινό αγώνα, Α΄ βοήθειες σε τραυματίες.

Το έχουμε πει: η Ελλάδα αναγνωρίζεται από τα αραβικά κράτη, ως μια δύναμη σταθερότητας και ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη (και μέσω της Κύπρου) με τις εν λόγω χώρες και παραπέρα με την Ινδία (ο επονομαζόμενος διάδρομος India–Middle East–Europe Corridor, IMEC).

***

Όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ γιατί είναι στραμμένα στην Πενσυλβάνια;

Τώρα που πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές απευθύνθηκα σε ομογενειακές οργανώσεις για να μάθω ευθέως ποιο είναι το κλειδί της νίκης στις εκλογές, κυρίως με την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις και ιδού τι μου απάντησαν:

Είναι δυνατόν, μου είπαν, μία μόνο Πολιτεία να κρίνει το αποτέλεσμα; Και όμως είναι εξαιρετικά πιθανό ειδικά τώρα όπου φαίνεται ότι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στήθος με στήθος. Από όλες τις αμερικανικές Πολιτείες ίσως η Πενσυλβάνια αποδειχθεί καθοριστική. Η Πολιτεία αποτελεί κρίσιμη στοιχείο, μου είπαν, για τις αμερικανικές εκλογές για διάφορους λόγους:

  1. Δημογραφικό μωσαϊκό: Η Πενσυλβάνια συμπυκνώνει όλες τις αντιθέσεις, δυναμικές και διαφορετικές όψεις της Αμερικής. Ο πληθυσμός της πολιτείας είναι ποικιλόμορφος, με ένα μείγμα αστικών, προαστιακών και αγροτικών περιοχών. Αυτό το μωσαϊκό απαιτεί από τους υποψηφίους να απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων, γεγονός που την καθιστά μικρόκοσμο των εθνικών τάσεων ψήφου.
  2. Αριθμός εκλεκτόρων: Η Πενσυλβάνια διαθέτει σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων (20), γεγονός που την καθιστά ζωτικής σημασίας για τους υποψηφίους που στοχεύουν να φτάσουν τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσουν την προεδρία.
  3. Βαριά ιστορική παράδοση: Η Πενσυλβάνια έχει πλούσια πολιτική ιστορία, καθώς είναι η γενέτειρα της αμερικανικής δημοκρατίας με γεγονότα όπως η υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και του Συντάγματος στη Φιλαδέλφεια. Το πολιτικό της τοπίο πάρα πολύ συχνά διαμορφώνει ευρύτερες εθνικές τάσεις.
  4. Αμφιταλαντευόμενη Πολιτεία : Σε όλες τις πρόσφατες εκλογές, η Πενσυλβάνια αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και έχει εξελιχθεί ως κομβική πολιτεία που μπορεί να καθορίσει την έκβαση των εκλογών.

Η Πενσυλβάνια αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η ενέργεια και τα εργασιακά, τα οποία έχουν βαθιά απήχηση στους ψηφοφόρους και επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Συνολικά, η νίκη στην Πενσυλβάνια μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην κρίσιμη αναμέτρηση για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.