Αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ για τη διαρροή των ονομάτων του «ελληνικού FBI» – Διατάχθηκε έρευνα

Τι λέει η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Κων. Δημογλίδου για την αποκάλυψη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ - Πώς έγινε η διαρροή - Διατάχθηκε έρευνα

Αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τη διαρροή των ονομάτων των αξιωματικών που θα στελεχώσουν την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Κατεχάκη, στόχος του ελληνικού FBI είναι το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα και τα μέλη της μαφίας.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», η μαφία ενημερώθηκε για όλους τους αστυνομικούς που θα την ερευνούν, καθώς διέρρευσαν τα πλήρη στοιχεία τους.

Πώς έγινε η διαρροή

Ειδικότερα όπως αναφέρει το δημοσίευμα και ο αστυνομικός συντάκτης του Βήματος και των Νέων, Βασίλης Λαμπρόπουλος  η διαρροή έγινε το πρωί της Τρίτης σε ιστότοπο με αστυνομικές ειδήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. είχε συντάξει 5-6 έγγραφα με τις μετακινήσεις των 554 αστυνομικών σε αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά σε δεκάδες υπηρεσίες, χωρίς μέριμνα διαφύλαξης δεδομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτά τα αρχεία αναρτήθηκαν σε άτυπες διαδικτυακές ομάδες αλληλοενημέρωσης ενστόλων στο Viber και άλλες τέτοιου είδους πλατφόρμες. Από όπου πιθανολογείται, με προβληματικές επιλογές αστυνομικών, ότι υπήρξε η διαρροή.

Τι λέει η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Κων. Δημογλίδου

Το περιστατικό σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου

«Δεν κατανοούν, κάποιοι άνθρωποι, ότι με τη δημοσιοποίηση αυτών των ονομάτων και των στοιχείων τους, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους», είπε το πρωί της Πέμπτης η κ. Δημογλίδου.

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτοί οι άνθρωποι καλούνται από εδώ και πέρα να διαχειριστούν, διάφορες περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος, πολύ επικίνδυνους κακοποιούς. Είναι απαράδεκτη η δημοσιοποίηση».

«Η συγκεκριμένη διαταγή, έφτασε σε πολλές υπηρεσίες, προφανώς θα διερευνηθεί από πού έγινε η διαρροή» τόνισε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη διατάχθηκε έρευνα από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαρροή των 550 ονομάτων των στελεχών του ελληνικού FBI.

Εντονες αντιδράσεις από την ΕΛ.ΑΣ – Οι ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις για τη διαρροή της σχετικής λίστας των 554 αξιωματικών έβγαλαν τόσο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, όσο και η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών

«Καταγγέλλουμε τη δημοσίευση-διαρροή προσωπικών στοιχείων εκατοντάδων συναδέλφων μας από συγκεκριμένο ιστότοπο. Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως “αποκλειστικές πληροφορίες”, το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες. Ως ΕΑΣΥΑ από την πλευρά μας, από κοινού με το νομικό μας τμήμα, επεξεργαζόμαστε ήδη την προσφυγή στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε τα μέλη μας. Κλείνοντας, αρνητική και αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει η εκκωφαντική, έως αυτή τη στιγμή, σιωπή της Ηγεσίας για το όλο περιστατικό!».

Η ανακοίνωση της Ενωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής 

«Δεν κατανοούμε τις “αποκλειστικές” ειδήσεις με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχουν σε μία αστυνομική έρευνα και επιχείρηση ή και στη στοχοποίηση των συναδέλφων μας». Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του προαναφερόμενου ιστότοπου ανέφεραν ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω λίστας με τα 554 ονόματα υπήρξε «εκ παραδρομής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.