ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζεται, δεν παραπέμπεται ο Κασσελάκης – Σκληρά λόγια στην ΠΓ

«Συνειδητά παραπλανητική» χαρακτήρισε τη διαδικτυακή πλατφόρμα Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία - Απέφυγε κυρώσεις ο πρώην πρόεδρος - Καταγγέλθηκε για «συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα παραίτησης» - Βαριές κουβέντες εντός. Διάψευση υποψηφιότητας από Δούρου.

Το εσωκομματικό ρήγμα φτάνει πια ως τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σχέσεις μεταξύ των στελεχών έχουν τεντώσει σε οριακό σημείο. Προσώρας πάντως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος επέλεξε να μην ζητήσει επιπλέον κυρώσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε αυτή τη φάση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την απόρριψη της υποψηφιότητάς του, όπως αυτή αποφασίστηκε από την πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή. Την έκρινε μάλιστα «απολύτως καταστατική και δημοκρατική». Γι’ αυτό και δεν εισήλθε στη διαδικασία να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για επιπλέον κυρώσεις. Κατήγγειλε απλώς την παράλληλη δράση του μέσα από τη δημιουργία ιστοσελίδας προσέλκυσης μελών που λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις επιδιώξεις της παράταξης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αμυνθεί, είτε τώρα είτε στο άμεσο μέλλον. Στην παρούσα φάση προτιμήθηκε η απλή καταδίκη των πρωτοβουλιών του πρώην προέδρου, όπως και άλλες αναφορές του. Προς γνώση και συμμόρφωση.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΠΓ, «η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός», καθώς «είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας».

Στον Στέφανο Κασσελάκη χρεώνονται επίσης:

  • προσβλητικές αναφορές σχετικά με τους δήθεν 50 εργαζόμενους μέλη της Κ.Ε.
  • συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών πολιτών.

Ολόκληρη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

«Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, που συνεχίζει να εγκυμονεί αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη διεθνή θέση της χώρας μας όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών, η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει υπέρμαχος της συνέχισης του διαλόγου με σαφέστατα χαραγμένες τις κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μόνο έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας μας και η ειρήνη στην περιοχή.

Οι υποχωρητικές πολιτικές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική οδηγούν αφενός στη σιωπηρή αποδοχή ανάπτυξης κινδύνων και αφετέρου στην δυνατότητα διελκυστίνδας τοποθετήσεων εντός της συμπολίτευσης που δεν μπορεί να παράξει ισοϋψή πολιτικά αποτελέσματα, παρά μόνο ρωγμές στις πάγιες θέσεις της χώρας μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις .

Παράλληλα η σημερινή ημέρα φανέρωσε για μια ακόμη φορά την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο του ΕΣΥ και των υγειονομικών επαγγελμάτων. Αυτή της ανταλλαγής του καθολικού δικαιώματος της πρόσβασης των πολιτών στη δημόσια Υγεία με μερικές χιλιάδες δωρεάν επεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό που πραγματικά, όμως, χρειάζεται είναι η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ, ο κατάλληλος εξοπλισμός και φυσικά το απαραίτητο προσωπικό με τις απαραίτητες αμοιβές και δικαιώματα. Αυτά που η πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση σήμερα 18 Οκτωβρίου διεκδικεί απέναντι σε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί.

«Συντεταγμένα και συλλογικά προς την εκλογή προέδρου»

Ως προς τα θέματα που αφορούν στην πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει συντεταγμένα, με συλλογικότητα, πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων του προς την εκλογή προέδρου.

Κανείς και καμιά δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη θεσμική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανακόψει την αναγκαία ανασυγκρότηση του, και να του στερήσει το καθήκον και την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές.

Ο εσωκομματικός διάλογος, από τις προσυνεδριακές διαδικασίες μέχρι τις προεδρικές εκλογές οφείλει να γίνει στη βάση της πολιτικής συζήτησης, της κατάθεσης πολιτικών σχεδίων για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες, και συνολικά απέναντι στην κοινωνία, που αναζητά προοδευτικές απαντήσεις και διέξοδο από την όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητα που δημιουργεί με τις πολιτικές της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Απολύτως καταστατική και δημοκρατική απόφαση» ο αποκλεισμός Κασσελάκη

Παρά την αντικομματική και αντικαταστατική επιδίωξη για μη απαρτία στη συνεδρίαση, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδρίασε στις 12 Οκτωβρίου με απαρτία και η απολύτως καταστατική και δημοκρατική απόφασή της ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα πρωτοφανή για τον χώρο μας έκτροπα που διαδραματίστηκαν έξω από τον χώρο της συνεδρίασης του οργάνου, οποιαδήποτε φραστική ή άλλη επίθεση εναντίον στελεχών του κόμματος, και εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν τις εργασίες της Κ.Ε., καθώς και παρόμοιες απαράδεκτες συμπεριφορές σε οργανώσεις και κομματικές διαδικασίες. Τέτοια φαινόμενα αποτελούν πλήγμα για το κόμμα μας, αντικειμενικά εξυπηρετούν σχέδια απομαζικοποίησης των πολιτικών διαδικασιών και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μάτια της κοινωνίας, και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν.

«Συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης »

Η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην ΚΕ και την ΠΓ του κόμματος. Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας.

Τέλος, οι προσβλητικές αναφορές σχετικά με τους δήθεν 50 εργαζόμενους μέλη της Κ.Ε., εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προσβάλλουν συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσιδιάζουν σε αντιλήψεις και επιθέσεις άλλων πολιτικών χώρων. Τα μέλη του κόμματος και των οργάνων, τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος, δεν είναι ούτε υπάλληλοι, ούτε υφιστάμενοι κανενός.

Η συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών πολιτών θα πέσει στο κενό, δεν θα ανακόψει τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες, για την οποία θα αγωνιστούμε και θα εγγυηθούμε θεσμικά με όλες μας τις δυνάμεις».

Ρήγας: «Θα τα λύσει όλα το συνέδριο»

Αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου, ο Πάνος Ρήγας εστίασε στο γεγονός πως «κάναμε προσπάθεια να μην συνεχιστεί η εσωστρέφεια του». Μετέφερε δε τις εξελίξεις για το έκτακτο συνέδριο που «θα τα λύσει όλα».

Εμφυλιοπολεμικό το κλίμα – Σκληρά λόγια και διαφωνίες

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του οργάνου.

«Το κόμμα θα απαντάει στις προκλήσεις υποψηφίων» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στρατηγική μη επίτευξης απαρτίας που εφαρμόστηκε από την πτέρυγα Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Ο πρόεδρος της ΚΟ υποστήριξε ακόμη ότι «το εξώδικο δεν ανασύρθηκε» και πως η παράλληλη ιστοσελίδα του πρώην προέδρου είναι «προσπάθεια δημιουργίας άλλου κόμματος».

Η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ν’ αμυνθεί» κι επανέλαβε ότι «ο Κασσελάκης έχει σχέδιο που ξετυλίγεται από τις Ευρωεκλογές και συνεχίζει».

Όπως ανέλυσε στην τοποθέτησή της αυτό συμβαίνει είτε «για να κρατήσει τμήμα των μελών και το κόμμα, διαλύοντας με δεξιά στροφή ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα» είτε «για να δοκιμάσει το plan b» που θα τον οδηγήσει «στο δικό του κόμμα».

«ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση «είναι απολύτως ξεκάθαρος ο Κασσελάκης», καθώς «επιδιώκει την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος που δεν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρό ανταγωνιστή».

Κατά τον έμπειρο πολιτικό είναι μια «διαδεδομένη στρατηγική στον χώρο των επιχειρήσεων». Γι’ αυτό και, όπως είπε, το δίλημμα που τίθεται για κάθε μέλος για κάθε φίλο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε το συνέδριο ούτε οι αποφάσεις και τα εξώδικα ή το μποϊκοτάζ των οργάνων, αλλά το «ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης».

Κατά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που κινήθηκε στους ίδιους τόνους, όσοι επιχείρησαν «τεχνητά» να αποτρέψουν την απαρτία υπονόμευσαν «τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Στ. Κασσελάκης «προσβάλλει την Κεντρική Επιτροπή καθημερινά» παρότι ήταν η «ίδια που τον στήριζε έως τον Σεπτέμβριο».

«Μετά έγινε απονομιμοποιημένη» προσέθεσε στην τοποθέτησή του το μέλος της ΠΓ, συμφωνώντας ότι η δημιουργία σελίδας με το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια επιλογή ρήξης με το κόμμα». Συνεπώς «ορθώς υπήρξε η άρση της εμπιστοσύνης και δεν εγκρίνεται η υποψηφιότητα του».

Πολάκης: «Κάνατε μ@λ@κι@»

Ο Παύλος Πολάκης καυτηρίασε ισοβαρώς τη στάση και των δύο πλευρών. Αφενός είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία πως «την έχετε κάνει την μ@λ@κι@ σας» με αποτέλεσμα να έχουν μετατρέψει τον πρώην πρόεδρο σε «πληγωμένο πρίγκιπα». Αφετέρου ανέφερε πως όσα ο Στέφανος Κασσελάκης σκαρφίζεται «μοιάζουν με τον αδολφοχιτλερισμό», κυρίως δε σε ό,τι έχει να κάνει με την «αμεσοδημοκρατία» που επικαλείται.

«Αυτό το ‘πράγμα’ πρόεδρος δεν βγαίνει, αν έρθει κανονικός κόσμος να ψηφίσει» συμπέρανε.

Από την άλλη, η Θεοδώρα Τζάκρη υπερασπίστηκε εκ νέου τον πρώην πρόεδρο, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία κάθε εβδομάδα» για να τον καταγγέλλει την ώρα που όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Γι’ αυτό ζήτησε απαντήσεις τόσο για τον χώρο που θα διεξαχθεί το συνέδριο όσο και για το ποιος έδωσε εντολή για την ανακοίνωση της «αμετάκλητης και άμεσα εφαρμοστέας απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».

Ο Πάνος Ρήγας επικαλέστηκε το άρθρο 16 του καταστατικού λέγοντας ότι «όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο χωρίς καν τριάντα υπογραφές και πόθεν έσχες» επισημαίνοντας ότι «το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για τα πάντα και να κάνει ό,τι θέλει», καθώς «έχει απόλυτη κυριαρχία».

«Με αποφεύγουν οι γείτονες γιατί με λυπούνται» ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Σκορίνης στηλιτεύοντας το πολωμένο κλίμα.

Η Δούρου διέψευσε σενάρια υποψηφιότητας

Εκ των υστέρων η Ρένα Δούρου θέλησε να διευκρινίσει τις προθέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές για νέο αρχηγό.

Στη δήλωσή της η βουλεύτρια και τομεάρχης Εξωτερικών ανέφερε αρχικά πως «το κρίσιμο σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι να πάψει να τροφοδοτεί τα παραπολιτικά. Το κρίσιμο είναι να κτίσουμε την εναλλακτική, αξιόπιστη, προοδευτική, προγραμματική πρόταση με την οποία το κόμμα μας θα γίνει η κινητήρια δύναμη της δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής παράταξης. Από το κάλεσμα αυτό δεν περισσεύει καμία και κανείς».

Κατόπιν συμπλήρωσε ότι «με σεβασμό στις καταστατικές διαδικασίες του κόμματος, την εσωκομματική δημοκρατία και την πολυφωνία, οφείλουμε στους πολίτες που μας στήριξαν, μας στηρίζουν, να δείξουμε ωριμότητα, ευθύνη και να λειτουργήσουμε ενωτικά. Η δουλειά που κάνουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνει το δρόμο. Νομίζω ότι σήμερα αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, από το να λειτουργούμε στείρα, διαψεύδοντας ανυπόστατα πράγματα, όπως τα κατά καιρούς δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς μου για τη θέση του προέδρου του κόμματος».

«Δεν λειτούργησα ποτέ με όρους αυτοπρότασης, δεν λειτούργησα ποτέ με όρους παραπολιτικών. Και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα» κατέληξε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.