ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Οριακή η κατάσταση πριν από την ΠΓ – Βουλευτές στην έξοδο

Με συγκεκριμένη στόχευση τα πυρά Καπνισάκη - Συνεδριάζει στις 15:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖA - Στο τραπέζι και η μετάθεση του Συνεδρίου - Πρώτες δημόσιες αναφορές ανεξαρτητοποίησης.

Ατέρμονος ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή (17/10, 15:00) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου, όλο και πιο κοντά μοιάζει πλέον η οριστική ρήξη που θα οδηγήσει σε διάσπαση.

Η δήλωση του διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, με υποθετικές προτάσεις και συγκεκριμένα συμπεράσματα, ήρθε ως απάντηση των όσων υποστήριξαν στελέχη της εσωκομματικής πλειοψηφίας (Γεροβασίλη, Σπίρτζης, Ζαχαριάδης κ.α) όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την Πέμπτη.

Ουσιαστικά ο κ. Καπνισάκης επανέλαβε τους όρους της «λευκής απεργίας» στο διάστημα ως τις Ευρωεκλογές και έκανε λόγο για υπονομεύσεις.

«Είναι τόσο ορατό πλέον ότι κάποιοι είχαν άλλο σχέδιο»

Συνολικά ο εξ απορρήτων του πρώην προέδρου ανέφερε: «Επειδή η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός, θα ήθελα να μοιραστώ μια σκέψη, μεταφέροντας το αίσθημα των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αν όλοι όσοι επιτίθενται σήμερα με αυτή τη δριμύτητα στον Στέφανο Κασσελάκη, ασκούσαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ίδια ένταση, στοχοπροσήλωση και «εφευρετικότητα», είναι βέβαιο ότι στις Ευρωεκλογές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερέβαιναν το 20%.

Αν όλοι όσοι περιφέρονται το τελευταίο διάστημα από κανάλι σε κανάλι και ραδιοφωνικό σταθμό για να υποστηρίξουν την «αναγκαιότητα» απομάκρυνσης του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν οργώσει τη χώρα κατά την προεκλογική περίοδο για να αναδείξουν και επικοινωνήσουν με ανάλογο ζήλο τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, είναι εξίσου βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί επί μακρόν.

Αν όλοι αυτοί που «βάζουν φωτιά» στα τηλέφωνα για να καλέσουν συντρόφους τους να αποκλείσουν σύντροφό τους, είχαν επιδείξει το ίδιο πάθος για ένα μαζικό προσκλητήριο στην κάλπη, η Αριστερά της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, θα ήταν σήμερα το αύριο του τόπου.

Είναι τόσο ορατό πλέον ότι κάποιοι είχαν άλλο σχέδιο…»

Βουλευτές ετοιμάζουν ανεξαρτητοποιήσεις

Είχαν ήδη προηγηθεί από το πρωί της Πέμπτης τοποθετήσεις βουλευτών φίλα προσκείμενων στον Στέφανο Κασσελάκη. Μια εξ αυτών του τομεάρχη Δικαιοσύνης Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

«Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης, τούς δώσει φώτιση ο Θεός, και είναι υποψήφιος, τότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αν είναι υποψήφιος και δεν εκλεγεί, όλοι εμείς θα μείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν είναι υποψήφιος, που το θεωρούμε συνταρακτικό στοιχείο, κάποιοι θα φύγουμε κι ένας από αυτούς είναι μπροστά σας» ανέφερε σχετικώς ο βουλευτής Κέρκυρας.

Ο ίδιος δεν θέλησε να πει τον ακριβή αριθμό των βουλευτών που θα προχωρήσουν σε μια κίνηση ανεξαρτητοποίησης, εφόσον δεν αρθεί ο αποκλεισμός του πρώην προέδρου. Παρόλα αυτά παρέπεμψε στην ψηφοφορία για την αλλαγή προέδρου στην ΚΟ όταν την εισήγηση του Στ. Κασσελάκη, για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, υιοθέτησαν 17 βουλευτές-τριες.

«Πώς θα σταθεί ο νέος πρόεδρος απέναντι στο ΠαΣοΚ των 300.000;»

Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς, δεν εξαίρεσε εαυτόν από την εν λόγω λίστα. «Δεν είναι θέμα του κ. Κασσελάκη. Αν αποκλειστεί κάποια υποψηφιότητα, δεν έχω θέση στο κόμμα. Το πρώτο βήμα είναι η ανεξαρτητοποίηση» εξήγησε -επίσης στον ΣΚΑΪ- ο κ. Παππάς προειδοποιώντας πως αν οι εκλογές γίνουν χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη «θα φύγει ο μισός κόσμος και παραπάνω του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πώς θα σταθεί ο νέος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, απέναντι στο ΠαΣοΚ των 300.000;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας που έκανε λόγο για διαρκείς μεθοδεύσεις της αντίπαλης πλευράς.

Επίσης η βουλεύτρια Βοιωτίας – συντονίστρια των ΕΠΕΚΕ, Γιώτα Πούλου, είχε κι αυτή δείξει τις προθέσεις της υποβάλλοντας την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιφυλάχθηκε δε για τις επόμενες ενέργειές της.

Τζάκρη: «Ο Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος και θα κερδίσει»

Η Θεοδώρα Τζάκρη βέβαια, με δηλώσεις της στο MEGA, επέμεινε ότι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι βρίσκονται ακόμη «στο ίδιο status», διότι «η επικύρωση η τυπική των υποψηφιοτήτων» θα προκύψει από το έκτακτο συνέδριο.

«Ο κ. Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος, θα ανακηρυχθεί από το Συνέδριο και θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο» ισχυρίστηκε ακόμη η βουλεύτρια Πέλλας που εκπροσωπεί το μπλοκ του πρώην αρχηγού σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία

Εξυπακούεται ότι θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έχει προγραμματιστεί για τις 15:00. Στη διάρκεια αυτής είναι δεδομένο πως θα μπουν στην κουβέντα τα ζητήματα αφενός του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη αφετέρου της επιβολής νέων κυρώσεων που φτάνουν ως την απειλή διαγραφής από τα μητρώα μέσα από την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Νέες τροποποιήσεις στον τρόπο ή στις ημέρες του συνεδρίου δεν αποκλείονται πλέον, καθώς τείνει να καταλήξει σε ένα «συνέδριο μάχης» όπως είπε ο Πέτρος Παππάς, τη στιγμή που η Θεοδώρα Τζάκρη ισχυρίστηκε πως «έχει πάψει αυτό το ζήτημα να αποτελεί εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα κατάφωρης αδικίας και ενός απροκάλυπτου κυνισμού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.