Αντεγκλήσεις και διαφωνίες μεταξύ των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν, ως αναμενόταν, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου.

«Το κόμμα θα απαντάει στις προκλήσεις υποψηφίων» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στρατηγική μη επίτευξης απαρτίας που εφαρμόστηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Ο πρόεδρος της ΚΟ υποστήριξε ακόμη ότι «το εξώδικο δεν ανασύρθηκε» και πως η παράλληλη ιστοσελίδα του Στέφανου Κασσελάκη είναι «προσπάθεια δημιουργίας άλλου κόμματος».

Η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ν’ αμυνθεί» κι επανέλαβε ότι «ο Κασσελάκης έχει σχέδιο που ξετυλίγεται από τις Ευρωεκλογές και συνεχίζει».

Όπως ανέλυσε στην τοποθέτησή της αυτό συμβαίνει είτε «για να κρατήσει τμήμα των μελών και το κόμμα, διαλύοντας με δεξιά στροφή ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα» είτε «για να δοκιμάσει το plan b» που θα τον οδηγήσει «στο δικό του κόμμα».

«ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση «είναι απολύτως ξεκάθαρος ο Κασσελάκης», καθώς «επιδιώκει την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος που δεν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρό ανταγωνιστή».

Κατά τον ίδιο είναι μια «διαδεδομένη στρατηγική στον χώρο των επιχειρήσεων». Γι’ αυτό και, όπως είπε, το δίλημμα που τίθεται για κάθε μέλος για κάθε φίλο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε το συνέδριο ούτε οι αποφάσεις και τα εξώδικα ή το μποϊκοτάζ των οργάνων, αλλά το «ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης».

Κατά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που κινήθηκε στους ίδιους τόνους, όσοι επιχείρησαν «τεχνητά» να αποτρέψουν την απαρτία υπονόμευσαν «τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Στ. Κασσελάκης «προσβάλλει την Κεντρική Επιτροπή καθημερινά» παρότι ήταν η «ίδια που τον στήριζε έως τον Σεπτέμβριο».

«Μετά έγινε απονομιμοποιημένη» προσέθεσε στην τοποθέτησή του, συμφωνώντας ότι η δημιουργία σελίδας με το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια επιλογή ρήξης με το κόμμα». Συνεπώς «ορθώς υπήρξε η άρση της εμπιστοσύνης και δεν εγκρίνεται η υποψηφιότητα του».

Πολάκης: «Κάνατε μ@λ@κι@»

Ο Παύλος Πολάκης καυτηρίασε ισοβαρώς τη στάση και των δύο πλευρών. Αφενός είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία πως «την έχετε κάνει την μ@λ@κι@ σας» με αποτέλεσμα να έχουν μετατρέψει τον πρώην πρόεδρο σε «πληγωμένο πρίγκιπα». Αφετέρου ανέφερε πως όσα ο Στέφανος Κασσελάκης σκαρφίζεται κάθε φορά «μοιάζουν με τον αδολφοχιτλερισμό», κυρίως δε σε ό,τι έχει να κάνει με την «αμεσοδημοκρατία» που επικαλείται

«Αυτό το ‘πράγμα’ πρόεδρος δεν βγαίνει, αν έρθει κανονικός κόσμος να ψηφίσει» συμπέρανε.

Από την άλλη, η Θεοδώρα Τζάκρη υπερασπίστηκε εκ νέου τον πρώην πρόεδρο, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία κάθε εβδομάδα» για να τον καταγγέλλει την ώρα που όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Γι’ αυτό ζήτησε απαντήσεις τόσο για τον χώρο που θα διεξαχθεί το συνέδριο όσο και για το ποιος έδωσε εντολή για την ανακοίνωση της «αμετάκλητης και άμεσα εφαρμοστέας απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».

Ο Πάνος Ρήγας επικαλέστηκε το άρθρο 16 του καταστατικού λέγοντας ότι «όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο χωρίς καν τριάντα υπογραφές και πόθεν έσχες» επισημαίνοντας ότι «το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για τα πάντα και να κάνει ό,τι θέλει», καθώς «έχει απόλυτη κυριαρχία».

«Με αποφεύγουν οι γείτονες γιατί με λυπούνται» ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Σκορίνης στηλιτεύοντας το πολωμένο κλίμα.