Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου, ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Η Βουλή θρηνεί για τη Βάσω Παπανδρέου

Ενός λεπτού σιγή κήρυξε η Βουλή για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε τον λόγο και ανακοίνωσε στο Σώμα τον θάνατο της πρώην υπουργού.

«Δεν έφυγε ούτε λεπτό από τον χώρο, μάλιστα στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος κάνοντας αναφορές στη μεγάλη και σπουδαία διαδρομή της.

«Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος σημειώνοντας ότι είχε διαγνώσει έγκαιρα τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων. «Ήταν μια πολιτικός με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», τόνισε ο βουλευτής με έντονα συναισθηματική φόρτιση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, πρότεινε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της. Μιλώντας για την Βάσω Παπανδρέου, ανέφερε ότι ήταν μια σπουδαία γυναίκα που αγωνίστηκε για την θέση της γυναίκας στην πολιτική, στα ζητήματα έμφυλης βίας και ισότητας τον φύλων. «Δεν ξεχώριζε νεαρότερες, παρότι δεν άνηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν στον Συνασπισμό», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία της υπουργού η οποία επισκεπτόμενη τη Τεχεράνη όπου αρνήθηκε να βάλει την μαντήλα και φόρεσε καπέλο.

Από την κυβέρνηση τον λόγο πήρε ο Βασίλης Οικονόμου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς το ΠαΣοΚ, αλλά και τους οικείους της πρώην υπουργού. «Κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας», τόνισε.

Η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, έκανε λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη η σημερινή είδηση, τονίζοντας την πολιτική διαδρομή της Βάσως Παπανδρέου και τον αγώνα της για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο βίο.

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. «Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.​

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, έγραψε για τη Βάσω Παπανδρέου: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τη Βάσω Παπανδρέου, που άφησε το δικό της αποτύπωμα και σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο της από όπου κι αν πέρασε τόσο για την Ελλάδα και το ΠαΣοΚ όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος».

«Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , μια ξεχωριστή γυναίκα Πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, Βουλευτής, Υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος» ανέφερε η βουλεύτρια του ΠαΣοΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου στο μήνυμά της. Και συμπλήρωσε: «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα».

Το δικό του αντίο στη Βάσω Παπανδρέου είπε και ο πρόεδρος των Δημοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος. «Αποχαιρετώ με τιμή τη Βάσω Παπανδρέου. Οι μνήμες πολλές. Και διαφορετικές. Ένταση στην αρχή. Σεβασμός και συνεργασία στη συνέχεια. Ισχυρή πολιτική προσωπικότητα αγωνίστηκε με πάθος για τη χώρα, για το ΠαΣοΚ, για τις ιδέες της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της» έγραψε.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠαΣοΚ του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος επί σειρά ετών, καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (η πρώτη γυναίκα επίτροπος).

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου είχε συγκρουστεί με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο βίος και η πολιτική σταδιοδρομία της

Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ.

Έδινε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευε τη μητρότητα, υποστήριζε την ισότητα των δύο φύλων και έδειχνε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθούσε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωνε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πήρε μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που έφθασε να την αποκαλέσει «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία».

Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόταν ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.