Ήταν μια κρίσιμη συνεδρίαση της τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Η Βάσω Παπανδρέου πρόεδρος τότε της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής θέλησε να συμβάλει στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Πέρασαν όντως ορισμένα λεπτά κρίσιμα και τότε, όταν επρόκειτο να αρχίσει η ψηφοφορία, ακούστηκε μια φωνή στην αίθουσα της Βουλής, αυτή η χαρακτηριστική βαριά φωνή της Βάσως να λέει: «∆εν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ψήφος εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ πριν από την αποχώρηση Παπανδρέου
Ήταν στα τέλη του 2011, λίγο πριν από την αποχώρηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν η κυρία Βασιλική (Βάσω) Παπανδρέου – η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών– φώναξε από τα πίσω έδρανα στον τότε πρόεδρο, στην τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και ότι «ντρέποµαι για την παράταξη και για τη χώρα». Ελάχιστοι γνώριζαν, πλην ίσως 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τι είχε προηγηθεί και πόσο αποφασισμένη ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής να συμβάλει στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Η οργή της κυρίας Βάσω Παπανδρέου στην κρίσιμη ΚΟ του ΠαΣΟΚ προήλθε, όπως φαίνεται, επειδή πληροφορήθηκε τις συζητήσεις που έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στη λεγόμενη Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Εκεί ακούστηκε η τοποθέτηση ότι δεν µπορούσε συνταγματικά να ανακοπεί η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είχε μάθει ότι οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος (αμφότεροι καθηγητές Συνταγματικού ∆ικαίου) απέκλειαν το ενδεχόμενο να διακοπεί η διαδικασία αυτή που είχε αρχίσει από την περασμένη Τετάρτη.
«Τι είναι αυτά που λένε; Θα μπορούσε αν ήθελε ο κ. Παπανδρέου να πάει στον κ. Παπούλια και να παραιτηθεί, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο δεν θα σταματούσε αμέσως η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης;» διερωτήθηκε.
Η συμμαχία με τον «διάβολο»
Ήταν τόση η επιμονή της για την άμεση παραίτηση του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής ώστε φρόντισε προτού εισέλθει την στη Βουλή να το ζητήσει σε δηλώσεις της – και µάλιστα µε επιτακτικό ύφος. Και δεν περιορίστηκε µόνο σε αυτό. Αποφάσισε να συµµαχήσει εκείνη την ηµέρα ακόµη και µε τον «διάβολο». Και ο «διάβολος» στην προκειµένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από τους βουλευτές της Ν∆ κκ. Α. Σπηλιωτόπουλο, Κυρ. Μητσοτάκη , Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και Ευ. Αντώναρο, οι οποίοι προετοίμαζαν γραπτή δήλωση από κοινού µε συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Αυτή τη φορά ωστόσο το θέμα της παραίτησης δεν ήταν ένα απλό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά, όπως έλεγε, θέμα εθνικό, «για να µη βουλιάξει η χώρα στη χρεοκοπία» . Ούτε, όπως είπε σε συνομιλία που είχε µε «Το Βήµα», την ενδιέφερε η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και οι παραιτήσεις των βουλευτών, παρά µόνο την ενδιέφερε µε ποιον τρόπο πρέπει να σωθεί η χώρα.
Χωρίς αμφιβολία πάντως οι παρεμβάσεις της κυρίας Παπανδρέου από τις εκλογές του 2009 προκαλούσαν πάντοτε «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου, αλλά και σε πολλούς βουλευτές και υπουργούς που πρόσκεινται στον κ. Γ. Παπανδρέου. Μόνον που ο «πονοκέφαλος» δεν ήταν διαρκείας για το Μαξίµου: αν και πολλές φορές η κριτική της ήταν οξύτατη, η κυρία Παπανδρέου ποτέ δεν παραιτήθηκε από βουλευτής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ψήφιζε ακόμη και τα πιο «αντιλαϊκά νομοσχέδια» του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , µε την αιτιολογία ότι δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Παρά ταύτα οι σχέσεις της µε τον κ. Παπανδρέου παρέµεναν πάντοτε ψυχρές.
Ο κ. Παπανδρέου σε όλο αυτό το διάστημα µόνο δύο φορές συναντήθηκε μαζί της, τη µία φορά κάνοντας βόλτα μαζί της στο προαύλιο της Βουλής για να την πείσει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και τη δεύτερη πριν από λίγες εβδομάδες στο γραφείο του όταν επιχείρησε να την πείσει να ψηφίσει το πολυνοµοσχέδιο. Ήταν τότε που η κυρία Παπανδρέου δήλωνε από το βήμα της Βουλής: «Για τελευταία φορά ψηφίζω».
Η «σιδηρά κυρία» και οι επιθέσεις στους Παπανδρέου
Όλα άρχισαν πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 2007. Τότε που κατά τη διάρκεια εσωκοµµατικών εκλογών είχε δηλώσει ότι πολλοί έγιναν πλούσιοι από το ΠαΣοΚ, προκαλώντας αντιδράσεις από το «όλον» ΠαΣοΚ. Τότε που είχε δηλώσει εξάλλου, επιτιθέμενη ευθέως εναντίον του κ. Παπανδρέου, ότι «υπάρχουν στελέχη που δεν έχουν αξιοποιηθεί», κάνοντας λόγο για «στελέχη µε εμπειρία» την οποία η ηγεσία του κόµµατος (και µμετέπειτα της κυβέρνησης) δεν έχει αξιοποιήσει, «εμπειρία που δεν αγοράζεται µε τίποτα» όπως είχε χαρακτηριστικά πει.
Τι είναι αυτό όμως που κάνει τη «σιδηρά κυρία», όπως κάποτε την αποκαλούσαν στο ΠαΣοΚ, να στρέφεται αρκετές φορές εναντίον των πρωθυπουργών, πατέρα και υιού, Παπανδρέου; Η ίδια πάντως έλεγε ότι δεν επιδίωκε υπουργικό θώκο.
Ωστόσο, λένε στο ΠαΣοΚ, δεν ήθελε να χαριστεί στους Παπανδρέου σε θέματα οικονομίας και διακυβέρνησης. Πολλοί ακόμη θυμούνται όταν διέσχισε την αίθουσα και έδωσε σημείωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου σε µία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, µε το οποίο του ζητούσε ουσιαστικά να παραιτηθεί. Ήταν η πρώτη από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ εξάλλου που ζήτησε την παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου: «Έχει άγνοια της κατάστασης» είχε πει.